Testad produkt: Bang & Olufsen Beoplay E8 3rd gen
Pris: Ca 2 774 kronor hos Amazon Sverige

När Beoplay E8 presenterades för några år sedan var det en välkommen nyhet. Den danska premiumtillverkaren hade nu äntligen ett par true wireless-lurar i produktportföljen och kunde därmed erbjuda modeller i alla segment. Kul, för visst är det något speciellt med produkter från Bang & Olufsen – och inte bara med tanke på design, då de gång på gång bevisat att det inte bara handlar om yta.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Ljudmässigt presterar Beoplay riktigt bra, med en klar och detaljerad ljudbild ackompanjerad av en basåtergivning som går rejält på djupet, mycket tack vare den tajta och välisolerade passformen. Och det går att mata på rejält med volym utan att det brister eller att missljud uppstår.

Positivt

  • Batteritid
  • Bra app
  • Ljud och passform

Negativt

  • Pris
  • Saknar aktiv brusreducering
Sedan dess har en andra generation lanserats och då och med ett par förbättringar jämfört med föregångaren, bland annat stöd för trådlös laddning (med Beoplay-laddningsplattan på 10 watt för 1 200 kronor extra alternativt annan qi-laddningsplatta). Micro usb ersattes också av usb-c, vilket gav snabbare laddning. Nu är det så dags igen för ytterligare en generationsväxling och då i formen av Beoplay E8 ”3rd Generation”.
Beoplay E8

Lättviktare med bra passform

Här har Bang & Olufsen använt sig av både 3d-modellering samt konsumenttest för att bättre anpassa E8 till flera olika storlekar och öronformer. Öronpropparna har krympt 17 procent och dessutom väger de nu bara 5,8 gram styck. Följaktligen resulterar detta i att de, förutom en bättre komfort med en mer naturlig passform, även ska passa användare med lite mindre öron bättre. Ett gäng proppar i olika storlekar medföljer och trots att modellen saknar vingar för att fixera lurarna i öronen sitter de både bekvämt och fast när vi väl hittat rätt.

Beoplay 3rd gen

Den tredje generationen har Beoplay E8 även fått bluetooth 5.1 vilket ger en avsevärt längre batteritid (upp till sju timmar jämfört med första generationens fyra) och ännu mer stabil trådlös anslutning. Bland nyheterna finns även aptX-stöd som ger en optimal ljudkvalitet från både Apple- och Android-telefoner. Och tack vare fyra inbyggda mikrofoner blir dina telefonsamtal tydligare än någonsin.

Ett antal förbättringar

Vidare har antalet inbyggda mikrofoner fördubblats, från två till fyra, för att kunna uppnå en strålbildande teknik riktad mot munnen. Detta ger en bättre talkvalitet med mindre störningar från omgivningen, liksom en effektivare upptagning av omgivningsljudet i läget ”transparency mode”. Någon aktiv brusreducering erbjuds däremot inte.

Beoplay E8
Smidig app med en hel del inställningsmöjligheter.

Appen är densamma som till flertalet av tillverkarens övriga ljudprodukter och installationen är både enkel och snabbt avklarad. Här hittar vi förutom en produktguide över hörlurarnas funktioner samt kommande mjukvaruuppdateringar även en hel del inställningsmöjligheter. Dels ställer du här in hur kraftfullt genomlyssningsläget ska vara när det aktiveras, dels ett antal olika lyssningslägen liksom en anpassningsbar equalizer.

Enkelt handhavande 

Precis som på tidigare modeller består utsidan av vardera hörlur av en stor funktionsknapp med touchfunktion med vilka du styr de olika uppspelningsfunktionerna. Genom olika antal tryck byter du spår, pausar och startar uppspelningen samt besvarar samtal. Håll dem inne och du höjer (höger) samt sänker (vänster) volymen. Ett snabbt tryck på vänster enhet och musiken pausas samt omgivande ljud släpps in. En smart funktion i stadsmiljö eller om du snabbt behöver samtala med någon.

Beoplay E8
Beoplay E8 stöder även trådlös laddning.

Höja och sänka volymen gör du genom att hålla in touchknapparna. Knapparna ger emellertid ingen fysisk feedback så det blir en hel del fel initialt, men när du väl har kommit in i det hela fungerar det riktigt bra.

Specifikationer

Produkt: Beoplay E8 3rd gen
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Bang & Olufsen
Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz
IP-certifiering: IP54 (dammskyddad och striltät)
Batteritid: Upp till 7 timmar + 28 timmar (laddningsdosa)
Anslutning: Bluetooth 5.1 (inkl. Apple aac och aptx)
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Vikt (två hörlurar): Uppgift saknas
Vikt laddningsdosa: 44 gram
Övrigt: Dosan kan laddas trådlöst
Pris vid test: 3 750 kronor
Pris: Ca 2 774 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5