Den kinesiska it-giganten Huawei hade ett kämpigt 2019 i västvärlden. I maj meddelade USA:s president Donald Trump ett handelsstopp mot företaget, vilket innebar att framtida telefonmodeller förlorade tillgången till Googles Play-butik och andra appar och tjänster som tillhandahålls av företaget.

Huawei-chefen om svåra läget: "Vi ska fortsätta att satsa på Sverige"

Många frågade sig då hur det skulle bli med appar som Google Maps, Swish och mobilt Bank-ID här i Sverige. Men Huawei, som innan debaclet gick fram som en ångvält i Sverige, har inte velat vänta på en lättnad i Trumps handelssanktioner. I stället har man satsat tungt på egna app-ekosystemet App Gallery och nya typer av samarbeten.

Martin Appel: Hej då Huawei, utan rätt appar är ni chanslösa

Igår kom beskedet om ett samarbete med Tomtom för karttjänster – och idag kan företaget dra ännu en lättnadens suck: Bank-ID är på väg till App Gallery.

Nyheten aviseras i ett pressmeddelande signerat Huawei. Där citerar man Mats Appelgren, produktansvarig på Finansiell ID-Teknik som ligger bakom Bank-ID:

– För oss är det viktigt att BankID finns på de mobiltelefoner som användarna vill ha och att merparten av Sveriges befolkning kan nyttja BankID. Vi har en viktig position i samhället i att möjliggöra elektronisk identifiering för en trygg och säker användning av tjänster och betalningar. Vårt uppdrag är att tillhandahålla en säker och tillgänglig e-legitimation

– Det är användarna som väljer vilka mobila enheter de vill använda och BankID stöttar de marknads-ledande teknikplattformarna på den svenska marknaden. För de i Sverige som hämtar sina appar via Huawei AppGallery är det viktigt att vår app även finns där, fortsätter han.

Exakt när Bank-ID-appen blir tillgänglig i Huaweis App Gallery är ännu oklart. I ett mejl till Ny Teknik skriver Huaweis svenska pr-chef att det rör sig om ungefär 1-2 veckor.

Värt att understryka i sammanhanget är att alla Huawei-telefoner som haft tillgång till Googles appar och tjänster (som Play-butiken) sedan innan USA:s svartlistning även har det fortsättningsvis.

Dagens besked blir däremot viktigt för framtida Sverigelanseringar från Huawei. Flaggskeppsmobilen Mate 30 Pro, som i september fick lanseras utan Googles appar och tjänster, har vi exempelvis inte sett röken av i Sverige. Huawei uppger att man jobbar intensivt med flera svenska aktörer runt olika App Gallery-satsningar.