Det är snart två år sedan vi fick veta att Google jobbade på en ny, kraftfull funktion till sin karttjänst. Med hjälp av förstärkt verklighet och våra mobiltelefonkameror skulle vi kunna se stora pilar som pekade oss rätt i navigeringsläget.

Sedan dess lät funktionen vänta på sig, och marknadsförs fortfarande som "beta" när vi sent omsider upptäcker att den landat i vår mobil. Funktionen kräver att din mobiltelefon stödjer Iphones AR-ramverk AR-kit eller motsvarande från Google.

Förtjusta springer vi ut på gatan för att testa. 

Google Maps

Funktionen heter Livevisning på svenska och dyker upp bredvid den blå Starta-knappen när vi skrivit in en destination vi vill hitta till och valt Vägbeskrivning. En dutt på den och vi är igång. Vi uppmanas att rikta mobilkameran mot byggnader på andra sidan vägen för att Maps ska kunna orientera sig med hjälp av arkiverade Street View-bilder.

Tre maffiga pilar pekar oss ut mot Magnus Ladulåsgatan på Södermalm i Stockholm (vi har valt Globen som destination). Dessa dyker bara upp när du är tillräckligt nära en korsning eller sväng – vid andra tillfällen syns bara en nedräknare som visar hur långt det är kvar tills vi ska svänga. 

Google Maps

På vägen mot nästa sväng hamnar funktionen i viloläge. "Du ska inte gå och kolla ned i mobilen samtidigt" bannar Google – men så fort vi stannar på gatan återgår livevisningen till att fungera som normalt. Vi får även ljudnotifikationer under den korta promenaden.

Samtidigt med själva kameravyn håller sig även en halvcirkelformad, klassisk karta i skärmens nedre del. Vrider vi mobilen till horisontellt läge försvinner livevisnings-vyn och kartan tar i stället upp hela skärmen.

Mycket mer än så finns väl inte att säga! Googles Livevisning kan av förklarliga skäl inte användas när du kör bil, utan är enbart tänkt att användas vid virriga promenader. Funktionen ska heller inte fungera speciellt bra i mörker, med undantag när du går längs välupplysta gator.