Att inte sätta sig i en bil eller ett annat fordon när man har druckit alkohol är ju en självklarhet. Men hur är det när man har druckit en lättöl? Eller ett glas cider med riktigt låg alkoholhalt? Och hur är det dagen efter, är det okej att sätta sig bakom ratten på morgonen dagen efter när man har druckit ett par starköl kvällen innan?

Vill man vara säker på att det är okej att framföra ett fordon, både ur moralisk och juridisk synpunkt, är en alkomätare ett utmärkt hjälpmedel. Vi har testat tre olika modeller från Alcosense; Alcosense Excel, Alcosense Pro och Alcosense Ultra.

Alla tre är lättanvända och precisa, men mer eller mindre dyra. Som referens har vi, precis som i vårt tidigare jämförande test av alkomätare, använt den professionella mätaren Dräger 6820.

Lättanvända

Alla tre alkomätarna är snyggt och pedagogiskt designade och mycket lättanvända. Efter att ha satt i batterierna och knappat in inställningar för datum och land med mera är det bara att sätta igång och blåsa. Resultatet presenteras sedan direkt på den tydliga färgskärmen.

Den stora skillnaden mellan de tre olika modellerna vi har testat är storleken på bränslecellen. Principen är att ju större bränslecellen är, desto mer precisa och jämna blir resultaten. Den billigaste mätaren Alcosense Excel har en bränslecell på 64 mm2, mellanmodellen Alcosense Pro har en bränslecell på 121 mm2 och toppmodellen Alcosense Ultra har en bränslecell på 200 mm2.

Detta märks också på resultaten i jämförelse med referensmätaren Dräger 6820. I snitt ger Alcosense Excel mätresultat som ligger 0,09 ifrån referensmodellen, Alcosense Pros resultat ligger 0,04 ifrån och Alcosense Ultra ligger bara 0,02 ifrån. Ju dyrare mätare och större bränslecell, desto mer pålitliga resultat med andra ord. Samtliga resultat får dock anses ligga inom en acceptabel felmarginal, men vill man ha en bättre precision får man betala för det.

Och det ska påpekas att resultaten från Alcosense mätare aldrig ligger lägre än de från referensmodellen, bara högre (eller precis samma). Något som är bra med tanke på att det i fråga om mätresultat är bättre ”att fälla än att fria”.

Det finns även några andra smärre skillnader mellan modellerna. Excel har exempelvis ett mindre minne för tidigare testresultat och saknar guidning vid inblås. Den kan heller inte visa uppskattad återstående tid tills det är okej att framföra ett fordon igen. Ultra går att ansluta till en dator för att lagra testresultat på denna, har fler medföljande munstycken och ett medföljande fodral att förvara mätaren i.

Alcosense
Är mätresultatet över gränsen visar alkomätaren rött.

Dyra

Finns det då inga nackdelar med alkomätarna från Alcosense? Jo, det gör det förstås. En liten anmärkning är att det inte följer med någon svensk manual. Visserligen är mätarna mycket lättanvända och har ett svenskt gränssnitt, men det hade ändå varit önskvärt med en manual på svenska också. Nu finns den bara på engelska och polska(!).

En lite större anmärkning och den enda riktiga nackdelen med mätarna är dock priset. 1 700 kronor för den billigaste modellen Alcosense Excel upp till 3 500 kronor för Alcosense Ultra är mycket pengar. Lägg till det kostnaden för extra munstycken (bara fem ingår för Excel och Pro, 100 stycken för Ultra) och kalibrering en gång om året för 400 kronor (och ytterligare 2 x 125 kronor om man vill få med ett certifikat och snabbare hantering), så blir kostnaden hög.

Å andra sidan är precisionen så pass hög, särskilt för Pro och Ultra-modellerna, att de trots det höga priset ändå är prisvärda och får en rekommenderas-logga av oss.

M3 rekommenderarOmdöme

Alkomätarna från Alcosense är visserligen rätt dyra, men precisionen och användarvänligheten gör dem ändå prisvärda och värda sin M3 rekommender-logga.

Specifikationer

Produkt: Alcosense Excel, Alcosense Pro och Alcosense Ultra.
Testad: Januari 2020.
Tillverkare/kontakt: Alcosense, alcosense.se.
Bränslecell: 64 mm2 (Alcosense Excel), 121 mm2 (Alcosense Pro), 200 mm2 (Alcosense Ultra).
Färdigkalibrerad: Ja.
Kostnad kalibrering: 400 kronor (+125 kronor för snabbare hantering).
Skärm: 1,8 tum färgskärm.
Gränssnitt på svenska: Ja.
Manual på svenska: Nej.
Cirkapris: 1 700 kronor (Alcosense Excel), 2 5000 kronor (Alcosense Pro) och 3 500 kronor (Alcosense Ultra).

plus

Lättanvända.
Precisa.
Funktionsrika.

minus

Dyra.
Ingen svensk manual.

Betyg 4 av 5