Som teknikjournalister finner vi ingen njutning i att hacka ner på en ny produkt. Vi började jobba med detta för att uppmärksamma den bästa konsumentteknologin, men vi har också en skyldighet att berätta när något inte är värt hajpen eller pengarna.

Vi förväntade oss ogilla Galaxy Z Flip, Samsungs andra vikbara smartphone, men måste nu konstatera att den känns lovande. Det är onekligen en första generationens produkt, men en som lyckas göra ett bättre argument för vikbara mobiler än Galaxy Fold. Det är också en mobil vars design är mer tilltalande för en större marknad, även om den ännu kanske inte nått sin fullständiga version.

Galaxy Fold är imponerande i sin blotta existens. Den går att fälla ihop! Sen är både den yttre och inre skärmen dimensionellt undermåliga att använda för det mesta som du vanligen vill använda en smartphone för. 

Detta skiljer sig från Z Flip som kan vikas ihop av en anledning. De som tidigare ägt en vikbar mobil kommer inte kunna låta bli att le när de öppnar Z Flip för första gången och upptäckter en hel skärm inuti, samtidigt som de knappt kommer kunna tro det när de därefter kan vika tillbaka den till något som är så litet.

Medan Galaxy Fold viks ihop till någon slags teknologisk chokladkaka, så är Z Flip istället helt klart en ihopvikbar mobil.

jämförelse flip fold
Foto: Henry Burell, IDG

Flips design liknar sedan Fold med samma kanter i plast runt den utfällda skärmen och ett väl synligt, blänkande gångjärn när den är stängd. Flip är dock enklare att förstå sig på när man ser den eftersom den påminner om äldre kända mobiltelefoner, inte helt olikt Motorola Razr.

Till skillnad från Fold så kan Z Flip också stängas helt platt utan att lämna ett osnyggt mellanrum. Något som gör att mobilen mer liknar den ursprungliga prototypen för framtidens vikbara mobiler som Samsung en gång visade upp.

Mobilen är också högre, vilket gör den lämplig för scrollande i meddelandetjänster. Däremot kan mobilens extra längd göra den besvärlig att använda med bara en hand och den kommer inte vara vidare angenäm att se film på. Den som köper Z Flip kommer dock förmodligen inte använda den för det syftet.

Galaxy Folds fyrkantiga huvudskärm var en otrolig bedrift och video dess trumfkort. Samtidigt kunde den inte kan visa ett helt Instagram-inlägg på grund av appens formatering. Galaxy Flip Z kommer istället vara en scrollares dröm i en kompakt design som för vissa kommer vara att föredra framför jeansslitande, stora mobiler som Sony Xperia 1.

Det finns ett synbart veck i Z Flips skärm, men vikningen är en stor förbättring i jämförelse med Fold. Den är mer robust, och skärmen kan positioneras i vilken vinkel du vill. Till skillnad från Fold som hänger helt slappt om den inte öppnas hela vägen.

Vecket fungerar också ihop med mjukvaran så att mobilen kan stå självständigt under exempelvis ett videosamtal. Det är ett smart sätt av bygga in funktionaliteten av ett stativ i mobilen och något som är genuint användbart och som fler apputvecklare än Samsung gärna hade fått arbeta kring, även om vi inte räknar med det. Fälls mobilen ut till cirka 100 grader så märker Z Flip av detta och ställer in kameraappen på tudelad skärm med kontrollerna längst ner och videoförhandsvisningen längst upp. Något som även fungerar för selfies och gör så Z Flip kan användas lite som en fickspegel.

Den yttre skärmen för Galaxy Fold är en udda fågel. Den är användbar för snabb tillgång men så pass irriterande liten att vi är snudd på övertygade om att den bara är där för att vi ska öppna upp till den större skärmen. Dess existens gör också mobilen tjockare och tyngre än vad den behöver vara.

jämförelse flip fold 2
Foto: Henry Burell, IDG

I jämförelse är Z Flips minimala yttre skärm betydligt mindre användbar, men en del av en mer elegant design som istället vill att du öppnar mobilen. Galaxy Folds skärmar går rentav emot varandra så att du byter fram och tillbaka mellan dem tills dess att du inser att båda kommer med varsin stor brist: den ena är för liten och den andra för fyrkantig.

Z Flips lilla yttre touchpanel kan visa tiden och inte mycket mer än så. Du kan dra på den för att svara eller avböja samtal och den kan också fungera som sökare för kameran om du vill ta en tidsinställd selfie. Den här begränsade funktionaliteten innebär att du inte kan använda mobilen när den är stängd och det tycker vi ändå är mer logiskt. Samsung visar att det är Z Flips vikbara skärm som du ska använda för allting.

Samsung säger att Z Flips skärm använder sig av ett otroligt tunt lager med flexibelt glas. Företaget påstår att materialets hårdhet innebär en minskad risk för att flexibla skärmar får permanenta märken. Detta kan återigen jämföras med Galaxy Fold där en fingernagel kan skada skärmen för alltid.

Trots ett gott första intryck av Z Flip och att det onekligen är en förbättring gentemot Galaxy Fold, så kvarstår frågan om hur hållbar mobilen är. Visst, det är svårare för skärmen att få permanenta märken, men det är möjligt. Vi är alla medvetna om att glasskärmar kan spricka , men inte om vi bara råkar trycka lite för hårt på dem.

Och även om det är imponerande att gångjärnet här gör det möjligt att stänga mobilen hela vägen, så sticker det fortfarande ut mitt i designen på en mobil som ändå är oerhört dyr. Men till skillnad från Galaxy Fold, så är Z Flip onekligen en mobil.

Allt eftersom kategorin för vikbara mobiler fortsätter att mogna är Samsungs största utmaning fortfarande att övertyga användarna om att dessa nya mobiler borde ersätta deras gamla. Något som redan är svårt nog för Samsung när företaget också gör vanliga mobiler med bättre specifikationer för halva priset.

Det är tydligt att Flip är bättre än Fold men båda produkternas kombination av att vara dyra och ömtåliga innebär att de än så länge kommer fortsätta att utgöra en nisch på marknaden.

Samsung Galaxy Z Flip har säljstart den 21 februari. Rekommenderat pris är 16 300 kronor.

Översättning och bearbetning: Viktor Eriksson

Läs också: 5g och kamerafest - så blir Samsung Galaxy S20-serien