Senast i juli vill Europaparlamentet se ett lagförslag från EU-kommissionen om gemensamma mobilladdare. Det står att läsa i gårdagens resolution som röstades igenom med överväldigande majoritet (582 ja-röster, 40 nej-röster och 37 nedlagda).

Planerna på en gemensam laddstandard har funnits på bordet länge. Om de blir till verklighet skulle mobiltillverkarna behöva enas bakom en teknik för att ladda telefonerna, något som bland annat sågats av Apple. Iphone använder som bekant lightning, medan moderna Androidmobiler förlitar sig på usb-c.

Ett byte skulle enligt Apple medföra stora kostnader för företaget och irritera kunderna, samtidigt som det skulle tvinga dem att skrota redan inköpta Lightning-laddare för att kunna ladda framtida produkter. Dessutom noterar man att en gemensam resa mot usb-c redan inletts, och ser därför lagstiftningen som onödig.

Europaparlamentets resolution konstaterar att vi drastiskt måste minska mängden elavfall per person. I snitt låg den siffran på 16,6 kilo 2016. Laddare som kan användas till fler prylar – även om man som konsument byter mellan olika varumärken – är en del i det arbetet.