En ny rapport, från det kanadensiska datainsamlingsföretaget Tutela, har jämfört mobilnäten i Sverige och resten av Norden.

Rapporten visar att Tre för stunden har Sveriges bästa mobilprestanda och en utmärkt konsistent kvalitet på 88,8 procent, samt en grundläggande konsistent kvalitet på 98,7 procent. Tre har också bäst nedladdningshastighet på 21,6 Mbps. 

Mobiloperatörer

Med "utmärkt" konsistent kvalitet åsyftas användningsområden som HD-video och onlinespel i realtid. Grundläggande konsistent kvalitet är användningsområden som SD-video och att dela innehåll på sociala medier.

Telia hade istället bäst resultat när det kom till uppladdningshastighet, 8,5 Mbps, medan Tele2 hade lägst svarstider på 13,2 millisekunder. Ingen toppnotering gick till Telenor i Sverige.  

Enligt Tutelas rapport hade Norge på det stora hela högst kvalitet för mobilupplevelser i Norden med en utmärkt konsistent kvalitet på 89,7 procent medan Sverige hade sämst med 81,1 procent. Även medianen för nedladdningshastigheten var bäst i Norge med 25,5 Mbps medan Sverige återigen var sämst med 18,2 Mbps.

När det kommer till grundläggande konsistent kvalitet ser det däremot bra ut i hela Norden och 10 av 14 operatörer passerade 98 procent eller mer.

Rapporten ska vara baserad på mätningar som samlats in från mer än 14 miljoner mobila enheter i Sverige, Danmark, Norge och Finland mellan 1 juli 2019 och 31 december 2019.

Du hittar hela rapporten här.

Läs också: Här är 7 spännande tekniknyheter att se fram emot 2020