Konstnären Simon Weckert i Berlin har ”hackat” Google Maps (film ovan) för ett projekt som är en mix av föreställning och installation. Syftet är att visa hur Googles virtuella verklighet kan påverka den fysiska verkligheten och inte bara tvärt om.

I en video publicerad på Youtube visar han hur han skapar virtuella trafikstockningar och får verkliga förare att ta omvägar förbi helt tomma gator, bara genom att gå runt med en lekvagn full av mobiler som alla försöker navigera med Google Maps.

De 99 telefonerna i vagnen rör sig långsamt fram medan han vandrar runt i Berlin, och det får Googles system att tolka situationen som att gatorna han går på är fullsmockade med bilar. Det i sin tur får systemet att föreslå andra resrutter för andra Maps-användare, med resultatet att gatorna förblir tomma.

Experimentet visar att vi kanske ibland förlitar oss lite väl blint på vad tekniken säger åt oss, istället för att se med egna ögon.

– Oavsett om det är via bil eller vagn eller kamel så älskar vi att se kreativ användning av Google Maps, eftersom det hjälper oss få kartorna att fungera bättre, säger en talesperson för Google till The Guardian.