Testat spel: Alien: Isolation
Pris: Switch: 34.99 dollar hos Nintendo. Pc: 339 kronor hos CDON. PS4: Från 196 kronor hos Prisjakt. Xbox One: 189 kronor hos Spelbutiken.

Egentligen råder det inte brist på skräckspel till Nintendo Switch. Alla de senaste delarna i Capcoms klassiska Resident Evil-serie finns till exempel konverterade till formatet. Det rör sig dock om de mer actionbetonade delarna som varit normen sedan del fyra. För den som suktat efter mer klassisk, och bärbar, skräck är Alien Isolation definitivt något att tita närmare på.

En uppföljare till orignalfilmen

Den som kan sin Alien-historia vet nog allt om huvudkaraktären Ellen Ripleys bravader. I Alien Isolation, som utspelar sig 15 år efter originalfilmen, följer vi Ripleys dotter Amanda. Hennes letande efter sin försvunna moder tar henne till en övergiven rymdstation. Oturligt nog för oss visar den sig inte vara så övergiven som vi först trott.

Alien Isolation

Stämningen är inledningsvis dyster. Vi ser livlösa kroppar överallt. Objekt som är utspridda åt alla håll. Någon, eller något, har orsakat panik. Vi vet förstås vad det är, men det dröjer ett bra tag innan vi står öga mot öga mot det hiskeliga vidundret. Istället får vi tillbringa de inledande timmarna med att utforska stationen, möta ett fåtal fientliga överlevare och slåss mot felande androider. 

Inte som uppföljarna

Men istället för at gå all guns blazing, som i uppföljarna till orignalfilmen, får vi inta en mer defensiv roll. Bitvis känns det mer Metal Gear Solid än Resident Evil. Vi smyger förbi patrullerande vakter, gömmer oss i luftreningssystem när vi ser androider, för att slutligen ta den sista utvägen inuti de otaliga skåpens trygga vrår. 

The Alien in Alien Isolation attacks

Och efter ett par timmar står vi där, öga mot öga, mot den egentliga huvudpersonen. Kolsvart smälter den in i omgivningen, supersnabb och smidig. Vi har inte en chans. Ångesten som uppenbarar sig är obeskrivlig. Vi har egentligen inget vettigt att försvara oss med. Det enda vi kan göra är att snickra ihop olika manicker som leder bort odjuret. Och be till gudarna att den inte känner av vår närvaro inuti tidigare nämnda skåp. Rinse and repeat.

Stämningsfullt till max

Trots upprepande gameplay kan vi inte förneka att Alien Isolation fortfarande är ett oerhört stämningsfullt spel, åren till trots. Spelar du på tv:n kommer skavanker märkas. Det rör sig trots allt om ett spel som ursprungligen släpptes till Playstation 3 och Xbox 360 (läs vår första recension av Alien Isolation).  

Alien Isolation navigating

Omdöme

Om du är en vurmare av bärbar gaming och skräck finns det inget bättre alternativ just nu. Att spela med hörlurar är ett måste för att ta del av den kusliga atmosfären, och helst ska omgivningen också vara dunkel. Där och då kommer spelet till sin rätta.

Glöm bara inte att du fortfarande befinner dig på jorden, där grannarna kan höra dig skrika


Fakta Alien Isolation

Testat: Februari 2020 
Genre: Action/Skräck
Utgivare: Sega
Utvecklare: Creative Assembly/Feral Interactivce
Plattform: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, pc, Playstation 3, Xbox 360
Testad plattform: Nintendo Switch
Lansering: Ute nu
Pris: Switch: 34.99 dollar hos Nintendo. Pc: 339 kronor hos CDON. PS4: Från 196 kronor hos Prisjakt. Xbox One: 189 kronor hos Spelbutiken.  

plus

Riktigt stämningsfullt, speciellt i bärbart läge.
Allt tidigare nedladdningsbart material finns inkluderat.
Riktigt bra kontroll över karaktären.

minus

Bitvis utdaterad grafik.
Uppdragen är snarlika varandra.

Betyg: 3 av 5