I slutet av februari är det återigen dags för MWC-mässan i Barcelona. Här brukar många tillverkare visa upp sina kommande flaggskeppsmobiler och annan spännande teknik, och vi på M3 finns alltid på plats för att bevaka de stora trenderna och lanseringarna.

Men i år ser coronaviruset ut att sätta en del käppar i hjulen för mobilfesten. Virussjukdomen som uppstod i Kina har hittills drabbat 28 länder och resulterat i hundratals dödsfall. Det gör att mobiltillverkarna är på sin vakt. I går meddelade koreanska jätten LG att man drar sig ur årets MWC-mässa med anledning av coronaviruset, och flera mobiltillverkare uppger nu att man följer utvecklingen under veckorna fram till evenemanget.

Läs också: Nu kan Coronavirusets spridning följas på nätet

MWC lockade förra året över 100 000 besökare från hela världen. Många av företagen härstammar från Kina, och tillverkare som Xiaomi (till Techcrunch) och ZTE har meddelat att man följer utvecklingen noga. ZTE skriver att man kommer desinficera sin monter dagligen och säkerställa att anställda varit symptomfria i minst två veckor innan avresa från Fastlandskina.

GSMA, som står bakom MWC-mässan, meddelar att den i nuläget planeras att hållas som vanligt. Däremot vidtas en stor mängd åtgärder för att skydda mässbesökarna. Platser som tenderar att dra mycket folk ska få hårdare rutiner för desinficering, bättre sjukvårdsstöd ska finnas på plats och personalen ska utbildas i hur man minskar risken för smittspridning.

De kommande veckornas utveckling för coronaviruset kan sannolikt påverka den slutgiltiga mässan i någon riktning, och även vi på M3 följer naturligtvis hur det hela fortlöper fram till MWC drar igång.