Förra året utsåg vi Googles strömmande spelplattform och virtuella konsol Stadia till årets coolaste pryl. Inte för att den var direkt problemfri, tekniken behöver finslipas och Google har ett jättejobb med att bygga på sig ett anständigt spelbibliotek. Men den visar att tiden och våra internetuppkopplingar nu är mogna för att ta steget till gaming utan kraftfull hårdvara i hemmet.

Stadia är dock inte ensamma om att erbjuda detta, Microsoft har sin egna tjänst Xcloud, Sony har Playstation Now som kombinerar strömning med traditionell nerladdning, och fler uppstickare finns. En av dem är Geforce Now, som funnits som betaprojekt sedan 2018 (och innan dess som Nvidia Grid ända sedan 2013). Nu har den slutliga kommersiella tjänsten släppts, färdig att köra på Windows, Mac OS, Android-telefoner och Nvidias egna Android TV-box Shield.

Till Shield eller en mobil behöver du komplettera med en lämplig spelkontroll. Nvidia säljer inte sådana men rekommenderar bra kontroller från till exempel Razer och Steelseries.

Introduktionspris, tills vidare

Det finns ett gratisabonnemang du kan prova på, som är begränsat till spelsessioner på en timme åt gången, och ställer dig längst bak i prioriteringskön. Det innebär att om datacentret är fullt får du vänta. Ett betalabonnemang kostar i skrivande stund 59 kronor i månaden, men det är ett introduktionspris. Vad det kommer att kosta i framtiden avslöjar inte Nvidia, men ett pris på ungefär det dubbla vore inte orimligt.

Geforce Nowwindowsklient
Geforce Nows Windows-klient. En likadan finns också för Mac OS. Här väljer du ut dina spel och för dem tillgängliga att starta. 

Geforce Now har datacenter i Nordamerika och Europa, och strömmar från dem spel i antingen 720p eller 1080p-upplösning i 60 bilder per sekund. Något 4k-alternativ finns inte i dagsläget. Det du i princip gör är hyr in dig på en spelsession på en virtuell pc som du fjärrstyr hemifrån. Du får inte upp ett fullt Windows-gränssnitt, utan en mer låst miljö, men under uppstarten av ett spel, speciellt om du startar ett spel i Geforce Now för första gången, syns det tydligt att du är på en Windows-dator.

Tjänsten har nämligen ingen egen spelbutik, utan det du strömmar är spel köpta på någon av de stora pc-spelbutikerna som Steam, Epic Store och Uplay. Du koppar dina konton till Geforce Now-klienten och kan sedan lägga till spel du äger i Steam och de andra butikerna till ditt Geforce Now-bibliotek. När du startar ett spel tas du till en Steam-launcher (eller annan) i den virtuella Geforce Now-datorn och får ”installera” det på den virtuella datorn innan du kör. Det går dock blixtsnabbt.

Krånglig hantering

Det innebär att du fortfarande har samma krångel med olika konton och launchers som på en pc. I vissa fall behöver vi till exempel först logga in i Steam och ”installera” ett spel innan vi klickar oss vidare. Sedan startar Ubisofts Uplay-klient för Windows som vi också måste logga in i.

Geforce Now Steam installation
Inne i strömmen hittar vi helt vanliga Steam, Epic eller Uplay, beroende på spelet, och får "installera" det (vilket går omedelbart) innan det är dags att spela.

Det blev extra pilligt eftersom vi just då testade Android-klienten, och att hantera dessa menyer på en mobilskärm är inte direkt optimalt. Andra gången du startar ett spel så går det snabbare, men du kan fortfarande behöva mata in lösenord för till exempel Steam eller Uplay, Geforce Now ser inte ut att komma ihåg dina kontouppgifter mellan spelsessioner. Nvidia får väldigt gärna titta på sätt att trimma användarvänligheten.

Geforce Now stödjer inte automatiskt alla spel i butikerna, utan det handlar om ett urval som har testats och gjorts körklara av Nvidia, och som de har säkrat rättigheten till. Men det är inte så lite det. Vi kan räkna till minst 500 titlar i dagsläget, från lite äldre storspel till många av 2019 års mest populära släpp på pc. Bara under de fåtal dagar som vi testade tjänsten lades en handfull nya Steam-spel till, till exempel populära Pokemon-inspirerade Temtem.

Mängder av spel men inte alla

Andra spel vi hoppats på lyser med sin frånvaro. Här finns inga Rockstar-spel som Grand Theft Auto 5 eller Red Dead Redemption 2, inga Tomb Raider-titlar, eller till exempel Death Stranding. Spel som är exklusiva för EA:s spelbutik Origin på pc, till exempel Mass Effect-serien, Jedi: Fallen Order, Battlefront, Fifa och Battlefield-serien, saknas också. Från Epics launcher kan vi köra till exempel Fortnite (givetvis), Metro Exodus och Borderlands 3, men saknar många av deras andra pc-exklusiva titlar.

Tills alldeles nyligen hade Geforce Now tillgång till ett stort antal Activision Blizzard-spel som Call of Duty, Sekiro och World of Warcraft, men dessa togs bort från tjänsten, på grund av ett missförstånd om rättigheter och avtal med spelutgivaren. Nvidia hoppas kunna få till nytt avtal med dem inom kort och släppa på spelen igen.

Geforce Now
I spel-appen för Nvidia Shield kan vi få upp en mycket bättre lista över de tillgängliga spelen än i Windows-klienten.

Det visar på en av riskerna med den här sortens tjänst – om du köper ett spel för att köra i Geforce Now, kan du lita på att det finns kvar där i framtiden? Du har inte förlorat spelet, du kan ju alltid köpa en gaming-pc och installera det där. Men det är en dyr lösning. Förhoppningsvis är det här bara en tillfällig miss från Nvidia, och att de har det juridiska mer säkrat för andra spel nu och i framtiden.

Ett problem med Geforce Nows spelbibliotek är att de är usla på att berätta vilka spel som funkar. På tjänstens hemsida står det bara ”Spela spelen du äger”… på Steam, Epic, och så vidare. Enda sättet att se om ett spel stöds är att söka efter det i klienten eller på en söksida på tjänstens webbsajt. Den finns ingen rättfram lista över tillgängliga spel så att en användare kan avgöra om det är värt att skaffa tjänsten eller inte för dem. Och om det finns någonstans att hålla koll på vilka nya spel som läggs till, så kan vi inte hitta det.

Stabilt på 1080p

Så Nvidia har lite att jobba på när det gäller användarvänlighet och kommunikationen, men hur bra är själva tjänsten? Nvidia uppger att en uppkoppling på 25 Mbit/sek ska räcka för 1080p-strömning i full kvalitet. Och när vi väl kör ett spel så ligger datahastigheten mellan oss och vår router på mellan 25 och 45 Mbit, och då får vi bild och kontroll utan nämnvärd lagg. Enligt den tekniska data vi kan få ut ur tjänsten med ett snabbkommando har vi 16 millisekunders svarstid. Det får anses vara bra.

Det blir en liten kvalitetsförlust i detaljerna i bilden vid enstaka tillfällen, när strömningskompressionen blir för aggressiv, men det är försumbart. Vi har sett större problem med till exempel texturladdning i lokala pc- och konsolspel.

AC Odyssey
Kvaliteten när allt går som det ska är riktigt hög.

Kör vi trådlöst är strömningen däremot beroende på extra hög kvalitet i wifi. Vårt första försök, till en router tillhandahållen av bredbandsleverantören, blir resultatet väldigt hackigt. Det visar sig att dataströmmen är ojämn, trots hög topphastighet på över 200 Mbit/sek, med wifi 5 på 5 GHz.

Inte alltid maxat

Vi byter till en annan router, en av de billigaste wifi 6-routrarna just nu, och allt flyter på klockrent. Bandbredden är faktiskt lägre, men med högre lägstanivå. Det gäller både när vi använder wifi 6 från en laptop, och wifi 5 från en mobil och en Nvidia Shield TV. Ibland får vi dock kortvariga störningar, vilket resulterar i att strömmen komprimeras hårt och till och med drar ner på upplösningen. Om det är vårt wifi, kvaliteten på bredbandet eller trafikstockning någon annanstans på internet kan vi omöjligt säga.

Hur bra den virtuella datorn renderar spelen varierar markant. I benchmarkvertygen som finns i en del spel kan vi få oss en bild av hur snabbt det går. Det kan variera stort beroende på hur väl optimerade spelen är. Ett tydligt exempel är att vi testade notoriskt dåligt optimerade Assassin’s Creed: Origins och betydligt bättre Assassin’s Creed: Odyssey, bägge med maxade grafikinställningar.

Origins kämpar med att hålla sig över 40 fps, medan Odyssey glider på i mellan 60 och 90 fps med endast enstaka dippar. Det är i klass med en stabilt kraftfull speldator, men inte ett riktigt monsterbygge.

AC Origins
Det beror dock en hel del på vilket spel som körs.

En spelsession med betalt abonnemang har RTX-stöd så du kan få riktigt snygga ljuseffekter i vissa spel. Kör du gratisversionen får du nöja dig med vanlig GTX-grafik, men fortfarande med god prestanda. Kör du gratis får du bara spela en timme åt gången, men även Founders- och kommande Premier-abonnemanget har begränsad spelsession på sex timmar. Du får då varningar vid flera tillfällen innan sessionen tar slut, så du kan spara spelet och starta om om du vill fortsätta.

Vi förstår varför Nvidia gör detta, de vill inte ha inaktiva spelare som drar igång en session och sedan tar upp brandbredd och serverresurser hela dagen utan att aktivt spela. Men det känns som om det borde finnas en snyggare lösning på det problemet. Till exempel en kortare timeout, men en som bara går igång om du inte rör kontrollen. 

Omdöme

Geforce Now levererar stabilt rent tekniskt, och passar för dig som haft en spel-pc tidigare, men inte vill satsa på en ny, eller vill kunna köra spelen du äger även på laptopen, mobilen eller i tv-soffan. Det är en väldigt konsumentvänlig affärsmodell med redan ett jättestort spelutbud, där du själv lätt kan exempelvis fynda kvalitetsspel på Steam-reor och liknande. Nvidia har dock en hel del att jobba på för att få till användarvänligheten. Geforce Now har alla frustrationsmoment en pc-gamer är bekant med, plus ett par egna.

Specifikationer

Produkt: Geforce Now
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Nvidia.
Vad: Streamingtjänst för spel
Systemkrav: Internetuppkoppling med 15 Mbit/s (för 720p/60fps), 25 Mbit/s (för 1080p/60 fps), 5 GHz wifi eller Ethernet. 64 bit Windows 7, MacOS 10.10 eller nyare. Dator med Directx11-stöd. Nvidia Shield TV för spel på tv, Android 5.0 eller nyare för spel på telefon
Titlar i spelbiblioteket: Över 500 st (19 februari 2020)
Exklusiva titlar: Nej, pc-spel från Steam, Epic Store, Uplay 
Pris: Begränsat gratis medlemskap, 59 kr/mån för Founder-medlemskap (erbjudande under begränsad tid, senare ett dyrare Premium-medlemskap, pris ej offentliggjort)

plus

Spelar pc-spel från Steam, Epic med flera
Stödjer hundratals spel
God kvalitet på rendering och ström
Fungerar till Android-mobiler

minus

Bara upp till 1080p
Krånglig hantering
Känslig för instabilt wifi

Betyg: 3 av 5