Det är en märkbart stolt 15-åring som slår sig för bröstet. Google låter meddela att deras karttjänst nu täcker 220 länder och områden, och har samlat information och recensioner om fler än 200 miljoner platser. På lördag firar Google Maps födelsedag med både ny look och flera nya funktioner i appen för IOS och Android.

Läs också: Här lurar han Google Maps – med 99 mobiler i en lekvagn

För det första byter Google ikon för sin karttjänst. Den nuvarande, tredelade designen med en kartnål byts ut mot en annan kartnål, men då i företagets egna färger och utan bakgrund.

Google Maps
Foto: GoogleNya Google Maps-loggan.

Inuti själva appen presenteras innehållet i fem olika flikar. Vissa känner vi igen sedan tidigare medan andra är helt nya.

Utforska samlar information, betyg och recensioner om de hundratals miljoner platser som Google skrapat ihop genom åren.

Pendling visar den mest effektiva rutten mellan hemmet, jobbet eller skolan via en mängd olika färdmedel, baserat på vad du anger som start- och slutpunkt.

Sparat är en sammanställning av besökta platser, favoriter och prioriterade besöksattraktioner eller resmål. Här hittar du också din egen Google Maps-tidslinje.

Bidra låter användarna lämna recensioner av besökta plater, men också informera om lokal information kring vägar, saknade platser och bilder.

Nytt samlar uppdateringar från experter och de som nått statusen Lokal guide i Google Maps. Här går det att upptäcka, spara och dela rekommendationer, men också att kommunicera med företag och få svar på frågor.

Vem hittar bäst? Vi ställer Apples Kartor mot Google Maps

Ytterligare nyheter

En mer lokalbetonad nyhet är att Google Maps nu börjar visa fartbegränsningar i appen för svenska bilister. Vi ska också kunna dela med oss av mer information än tidigare om olika rutter utöver trängselprognoser, till exempel om anpassning för rörelsehindrade på tunnelbanan/bussen eller annan viktig resefakta. Funktionerna börjar rullas ut i mars, men exakt när de kommer till Sverige återstår att se.

Den nya ar-funktionen (som vi berättar om här) kommer dessutom att förses med uppdateringar under de kommande månaderna. Bland annat ska det bli lättare att snabbt ta reda på hur långt bort och i vilken riktning en plats du riktar mobilkameran emot faktiskt är.

Som en sista nyhet slår Google även ett slag för integriteten i Maps, och vägen till dessa inställningar blir smidigare. Här kan du exempelvis slå på inkognitoläget, radera platsdata på momangen eller välja att göra det per automatik efter 3 eller 18 månader.