Motorola har under senaste åren etablerat sig som en av de mest produktiva leverantörerna av budget- och mellanklasstelefoner. Och i väntan på flipptelefonen Razr som aldrig ser ut att dyka upp och de nyligen presenterade flaggskeppen Edge, är det där vi hittar dem. Senaste släppet heter Moto G8 Power.

Betyg 3 av 5

Moto G8 Power: Omdöme

Motorola kan det här med prisvärda budget- och mellanklasslurar. Men det betyder inte att de träffar helt rätt varje gång. Moto G8 Power gör en del saker bra. Prestanda räcker långt och skärm och ljud ger för det mesta en bra mediaupplevelse. Ingen av de egenskaper som gör modellen unik lyckas imponera, men vill du bara ha bra prestanda till en liten slant lär du inte bli besviken.

Positivt

  • Stereohögtalare
  • Goda prestanda i prisklassen
  • Rent Android

Negativt

  • Tjock, tung och plastig
  • Batteritid borde kunnat vara bättre
  • Ojämn kamerakvalitet

Rek. pris: 2 490 kr
Pris: Från 2 308 kr hos Prisjakt.

Det är en bastant telefon med 6,4-tumsskärm och rätt så breda marginaler runtom, vilket ger den en bredd på 7,4 centimeter. Den är nästan en centimeter tjock med bulligt rundade kanter och väger 197 gram. Orsaken till detta är samma som för namnet, den har fått ett extra stort batteri på 5 000 mAh.

Den har plan glasframsida med en aning droppformad avrundning i marginalen, och ram och bakstycke i blank hårdplast. Baksidan har ett snyggt mikromönster under den polerade ytan som ger den en egen karaktär. Den ser bara ut att finnas i en färg, eller snarare avsaknad av färg då den är helsvart. Baksidan har en tendens att dra till dig damm och fingeravtryck, men det har den gemensamt med de flesta flaggskepp numera.

Många kameror och hål i skärmen

På ett ställe baktill vill du sätta dina fingeravtryck, nämligen på dess centralt placerade fingeravtrycksläsare. Telefonens kameror sitter sedan placerade på en rad i övre hörnet. Annars är det inte mycket som sticker ut designmässigt. Den har hörlursuttag i ovankant och usb-c-uttag samt en högtalare i botten. Skärmen med sitt hål i ena hörnet för selfiekameran är det som visuellt sticker ut mest.

Moto G8 Power skärm
Kamerahål i skärmen är trendigt just nu. Och i Moto G8 Power funkar det bra, tycker vi.

Det är en design som nu börjar leta sig ned till allt billigare mobiler, varav detta är en. Moto G8 Power har ett rekommenderat pris på 2 490 kronor, och det är exakt vad den säljs för i ett flertal stora butiker.

För det får du en relativt pigg telefon med Snapdragon 665-processor, samma som i Moto G8 Plus och Xiaomi Redmi Note 8T. Och med Motorolas som alltid rena och avskalade Android-gränssnitt blir upplevelsen extra smidig och rapp.

Lagringen är på 64 GB och kan utökas med mikro sd-kort i en hybridhållare för sim-kort. Du kan alltså antingen ha dubbla sim eller extra sd-kort. Det här är en grundhårdvara som gör telefonen snabb nog för allt vardagligt, och vi surfar, kommunicerar, gps-navigerar och konsumerar media utan större problem. En och annan tung annons på en webbsida kan orsaka seg scroll, men det kan de göra även på en bra dator.

Bara 2,4 GHz-wifi

En sak G8 Power däremot får minuspoäng för är uppkopplingen. På wifi-sidan får vi bara 2,4 GHz-band och 804.11n, numera även kallat wifi 4. Det är för det mesta inget problem vid surf eller sociala appar, men innebär klart segare nedladdningstider och även ibland att videoströmning till telefonens annars mycket trevliga 1080p-skärm får gå ner i kompressionskvalitet eller bildfrekvens för att hänga med. Inte heller 4g-uppkopplingen är mer än duglig.

Det är synd det, för annars är det mycket som är bra med Moto G8 Power. Skärmen är stor och ljusstark. Den levererar inget speciellt färgmässigt, med färgpalett strax under srgb-standard och färgåtergivning som drar aningen åt kalla toner utan möjlighet att justera i inställningarna. Den har också har lite blek svärta, typiskt för en snäppet billigare ips-panel. Men med tanke på telefonens budgetklass är det helt klart godkänd kvalitet.

Moto G8 Power i handen
Telefonen är allt annat än liten och nätt att ha i handen. Vi hade hoppats på lite mer vinst i batteritid för detta än vad vi får.

Sysslor som att se på film lyfts också upp av inbyggda stereohögtalare som har en jämn fin ton och bra höger/vänster-balans. Det är fyllig ton och ganska bra detaljering i ljudet, även om det inte kan matcha de bästa toppmobilerna på marknaden. I telefonens prisklass är det riktigt bra.

Fyra linser, blandad kvalitet

Motorola gillar att mixa olika kamerakombinationer i sina mobiler, så man vet aldrig riktigt vad man kommer få. Kamerorna i Moto G8 Power är vad vi skulle kalla för en komplett uppsättning för fotografi just nu, en standardkamera, en vidvinkel, en optisk telefotozoom och en makrokamera. Det betyder nödvändigtvis inte att de är bra, och vi skulle säga att här får vi rätt så blandad kvalitet.

Huvudkameran på 16 megapixlar är inte särskilt märkvärdig. Den har stor ƒ/1,7-bländare vilket släpper in gott om ljus, men det gör också att fokuskontrollen blir en utmaning i vissa situationer. Är vi tålmodiga blir bilderna skarpa, om än med lite platt dynamik. I mörka miljöer tappar den snabbt i kvalitet, med påtagligt men finkornigt brus och ett tapp i färgmättnad. Lite överraskande är dock dess väl balanserade blixthantering.

Vidvinkellinsen och 2x optiska zoomen, på 8 megapixlar vardera, gör ett stabilt jobb så länge ljusförhållandena är bra, och kamera-appen växlar snyggt mellan de olika sensorerna. De har dock en annan färgton och färgmättnad än huvudkameran vilket är lite irriterande. Sådant tycker vi borde kunna matchas i mjukvaran.

Moto G8 Power baksida
Fyra kameror som fotar med godkänt budgetresultat, men i vissa fall med liten marginal.

Bilden i zoomen tappar också all kvalitet om vi försöker digitalzooma efter dess optiska 2x. Den får då omedelbara uppskalningsartefakter. Men håller vi oss till den förinställda fördubblingen får vi skarpa bilder. Slutligen har vi makrolinsen, som med sina 2 megapixlar i sensorn gör ett hyfsat jobb med närgångna bilder, men riktigt så nära som vi hoppats på kommer vi inte. Kameran verkar kort och gott lite överambitiös. Ett par snäppet bättre sensorer, en standard plus en vidvinkel, hade nog varit ett smartare val.

Bra batteritid som borde varit bättre

Slutligen har vi det som gett telefonen dess namn, tjocka design och höga vikt: extra mycket kraft lagrad i ett stort 5 000 mAh-batteri. Vi måste säga att det inte riktigt känns värt att kånka runt på de extra grammen. Batteritiden är visserligen bra, men det känns inte som om vi får ut de extra 1 000 mAh i kapacitet här jämfört med Moto G8 Plus som har 4 000 mAh-batteri.

Vi får här en timme extra videouppspelning och en handfull timmar mer samtalstid, och om vi snålkör telefonen med sporadisk användning och en dämpad bildskärm så räcker den utan problem i två dygn med viss marginal. 18 watts snabbladdare gör att det är lätt att fylla på med mer energi. Det är absolut inte dåligt, men frågan är om det är värt den extra vikten och tjocka designen, när flera mobiler med 4 000 mAh presterar i samma klass.

Moto G8 Power skärmdumpar
Motorolas konsekvent rena Android-system är som alltid ett plus i kanten.

Vi gillar ambitionerna med Moto G8 Power, och i grunden är det en överlag bra mobil i sin prisklass. Så ett godkänt betyg blir det oavsett. Men vi hade önskat oss att Motorola fokuserat på en sak i taget och verkligen satsat på strömsnål drift över allt annat. Nu blir det bara halvbra på den punkten där det fanns större potential. Samma sak kan sägas om kameran, som gör ett okej men ojämnt jobb. Med dess många funktioner blir det lätt för oss att upptäcka enskilda moment där småproblem uppstår.

Specifikationer

Produktnamn: Moto G8 Power
Testad: April 2020
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 665
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2 GHz + 4st Kryo 260 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,4 tum ips, 1080 x 2300 bildpunkter
Kameror: 16 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 8 2x telefoto + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 4, bluetooth 5.0, a-gps, galileo
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim
Batteri: 5 000 mAh, 15h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 16h 30min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 7,6 x 0,96 cm
Vikt: 197 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Pris: Från 2 308 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 174 621 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 371 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 1 084 poäng
Androbench, lagring: 301,66 MB/s

Betyg: 3 av 5