Testad produkt: Dual Shock 4 Back Button Attachment
Pris: 349 kronor hos Webhallen.

”Två tusen kronor för en kontroll med lite extraknappar? Aldrig i livet!”

Den kommentaren hörs ofta i diskussioner som rör de så kallade proffskontrollerna till Playstation 4 och Xbox One, eller elitkontroller i folkmun. Priset är oftast den största anledningen till att många spelare inte ens överväger ett köp. Trots lyxen att växla spakar efter spel och tycke. Trots den enorma fördelen extraknapparna på baksidan kan ge i tävlingsinriktade spel.

Kan man se bortom priset är inställningsmöjligheterna på dessa kontroller rena himmelriket. Men om man inte kan, eller vill, finns det numera en betydligt enklare lösning. Sonys nya tillbehör med det osexiga namnet Back Button Attachment förvandlar nämligen din Dual Shock 4 till en fullfjädrad elitkontroll. Eller, det är åtminstone tanken…

Smälter in i kontrollens design

Den nya attrappen är lika enkel som genial. Den kopplas nämligen in i kontakten som finns på Dual Shock 4:s undersida och du slipper därmed köpa en sprillans ny kontroll. Att komma igång är däremot en annan femma. Vi kämpade en längre stund med att få till mekanismen. Ett tag kändes det till och med som att manicken var nära att gå itu. Efter konsultation i handboken blev det däremot glasklart. Man ska använda våld för ändamålet. Första gången.

Backbutton Dual Shock 4
Foto: Raphael Cano Felix

Väl på plats sitter den däremot som den ska. Vi kan till och med påstå att den hamnar i perfekt symbios med vår Dual Shock 4. De två extraknapparna finns på undersidan och är helt osynliga för det nakna ögat. Den enda detaljen som ens märks av ovanifrån är en rund, liten plastbit som täcker inkopplingen mellan enheterna. Lagom ful, men efter ett tag glömmer vi bort dess existens.

Extraknappar ger fördelar

För att testa tillbehörets mångsidighet valde vi ut olika typer av spel. Såväl tävlingsinriktade shooters som helt andra genrer. I spel som Fortnite och Overwatch märks fördelarna direkt. Att kunna sikta och hoppa samtidigt, som annars enbart är förunnat pc-spelare, kan verkligen göra skillnad ju intensivare striderna blir. Och även om det kan kännas ovant med extraknappar på just en Dual Shock 4 vänjer vi oss snabbt.

Dual Shock 4 framifrån

Själva knapparna är av samma material som de befintliga avtryckarna. Dock med en slät yta som turligt nog inte påverkar greppet. Ett ”problem” är dock att vi enbart får två extraknappar att leka med. Det är hälften av vad andra elitkontroller ger tillgång till. Extra påfrestande blir det om du redan är vant dig vid att ha just fyra knappar på kontrollens undersida.

Och det bör påpekas redan nu: Vi fann inga som helst spel i andra genrer som förbättrades av att installera Sonys nya tillbehör. Behöver du verkligen två extraknappar i Mortal Kombat 11? Eller Crash Team Racing: Nitro Fueled? Tekken 7? Svaret är självfallet nej, om vi pratar tävlingsinriktade fördelar. 

Men resten då?

Programmeringsfunktionen fungerar dock smidigt. En stor och rund knapp med inbyggd display låter oss växla mellan tilldelade knappar direkt. Vi slipper alltså böka oss igenom speciella menyer på konsolen eller koppla upp kontrollen mot en pc. Och bara en sådan sak att vi tillåts programmera in L3- och R3- samt riktningsknapparna är en bedrift i sig. 

Back button-knapp

Men även om vi är förtjusta i ovannämnda inslag kan vi inte bortse från att andra elitkontroller erbjuder mer än bara fler knappar. Elite Controller Series 2 till Xbox One och pc har olika typer av spakar samt möjligheten att justera motståndet. Och med en Astro C40 TR kan vi byta plats på vänsterspak och styrkorset. Bara en sådan sak. Jämfört med dessa giganter känns Back Button Attachment klen på funktioner. Men så är priset å andra sidan en bråkdel också.


Omdöme

Att klanka på Back Button Attachment känns inte helt rätt. Tanken är ju att erbjuda ett billigt alternativ till elitkontrollerna och på den punkten får vi åtminstone det allra nödvändigaste. Samtidigt får vi ju inte hela paketet som en elitkontroll annars erbjuder. Men i väntan på en officiell variant är Sonys nuvarande lösning perfekt för dig som är nyfiken konceptet. Utan att det behöver kosta skjortan. 


Specifikationer Back Button Attachment

Produktnamn: Dual Shock 4 Back Button Attachment
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Sony
Format: Playstation 4 och pc
Anslutningar: Headset
Lansering: 14 februari 2020
Rek. pris: 349 kronor
Pris: 349 kronor hos Webhallen.

plus

Riktigt bra pris.
Fördelarna märks av i tävlingsspel. 
Kan omprogrammeras direkt på kontrollen. 

minus

Saknar sedvanliga "elitkontrollsfunktioner". 
Svår att sätta fast första gången. 
Enbart två knappar, istället för fyra.

Betyg: 3 av 5