Ja, jag förstår känslan som infinner sig varje fredagkväll efter att klockan slagit 16. Åker du kommunalt genom huvudstaden är du bergis trött på att stångas med andra resenärer dag ut och dag in. Trött på att återigen enbart få en ståplats hela vägen hem. Trött på människor överlag. Och även trött på den där extra halvtimmen det tar att få ut kidsen från fritids.

Helst av allt vill du bara fösa in barnen i deras respektive rum. Sätta dig ned i favoritfåtöljen framför det senaste avsnittet av favoritserien på Netflix. Allt medan barnen spelar mot vilt främmande personer i onlinespel som Fortnite och Roblox.

”Vaddå, de spelar med sina kompisar. Vad är felet?”, tänker vän av ordning.

Men kompisar har kompisar. Som i sin tur har andra kompisar och bekanta. I just Fortnite är det riktigt enkelt att få en vänlista på över 100 personer, och helt plötsligt har ditt barn alltid “någon kompis” att spela mot. I de allra flesta fallen är det harmlöst. Jargongen växlar såklart beroende på umgänge och på kidsens prioriteringar i spelet.

Vissa spelar det socialt, andra vill bara gå upp i nivåer. Vissa vill helst av allt bli lika kända som deras hjälte Ninja, streamern som gjort karriär på att spela just Fortnite.

Som observant förälder har jag dock märkt hur snabbt vissa spelare kan skifta i humör. Vad som först var en vanlig vänskaplig match blir på några sekunder ett ordbråk som eskalerar till något extremt vulgärt. Naivt nog trodde jag inte att barn brukar sådana ord.

Fortnite scam
Foto: Raphael Cano FelixVerkligt exempel på hur det kan se ut när Fortnite-samtalen hamnar utanför spelet.

Värre blir det dock när samtalen flyttas utanför grundspelet. Då Fortnite är superpopulärt just nu nämns det såklart på andra sociala plattformar, som Instagram och Snapchat. Vid ett tillfälle fick mitt barn ett privatmeddelande som lovade guld och gröna skogar.

“Jag har ett Fortnite-konto med många skins, som Black Knight. Jag vill ge bort kontot till en speciell person som du.”

Låter ju alldeles underbart för en nioåring som vet att Black Knight är helt omöjlig att låsa upp i dagsläget. Vad som följde härnäst i konversationen låter jag vara osagt, men bland annat krävde förövaren att mitt barn skulle ta en bild på “pappas kreditkort”. Och när mitt barn väl vägrade blev tonen från avsändaren betydligt hårdare.

Jag kan inte låta bli att tänka på att allt skulle bli bättre om vi ägnade mer tid åt att försöka förstå kidsens spelvanor. Eller ännu bättre – gå med i barnens Fortnite-matcher. Spelet finns på alla format, är gratis och har crossplay som standard. Det finns med andra ord inga ursäkter länge.

Föräldrar, det är helt enkelt dags att byta ut Game of Thrones och Call of Duty mot Fortnite. Kanske får ni till och med ett nytt favoritspel på köpet. Om inte har ni i alla fall tagit ett steg mot en tryggare onlinevärld för era barn.