Uppdaterad (2020-03-09):

Klubbad för över 3 miljoner

En av världens mest sällsynta spelkonsoler, Super NES CD-ROM, i folkmun mer känd som "Nintendo Play Station", har nu sålts på auktion för motsvarande 3,38 miljoner kronor.

Konsolen ska vara i fungerande skick men det släpptes aldrig några CD-baserade spel till den. Däremot ska den fortfarande kunna köra Super Nintendo-kassetter och spela musik-CD:s.

Det vinnande budet rapporterar Forbes kom från Greg McLemore, grundaren av den kända 90-talssajten Pets.com. Greg McLemore säger att han arbetar på ett museum med spelkonsoler och arkadmaskiner där Super NES CD-ROM nu ska ingå.


Tidigare (2020-02-13):

Toksällsynt Nintendo-Playstation till salu

I slutet av 80-talet och början av 90-talet pågick ett samarbete mellan Nintendo och Sony som var tänkt att leda till ett SNES-tillbehör i form av en cd-rom-enhet och en hybridkonsol från Sony kallad Playstation.

Företagen tröttnade på varandra och projektet lades till slut ner. Sony fortsatte utveckla sin teknik och 1994 lanserades den som Playstation, den första 32-bitarskonsolen och slutet på Nintendos dominans.

Men däremellan någonstans tillverkade företagen ett gäng prototyper, och nu säljs för första gången någonsin en av dessa på auktion.

Det är Heritage Auctions som sköter försäljningen, och du har fram till 6 mars på dig att buda. Det lär dock inte bli en billig historia med ett så rart objekt: I skrivande stund är högsta budet redan uppe i 350 000 dollar, eller närmare 3.4 miljoner kronor.

Konsolprototypen upptäcktes 2009 när den såldes som en del av en exekutiv auktion med föremål från konkursade Advanta. Enligt Heritage Auctions var det Sony Computer Entertainments första vd Olaf Olafsson som ägde den på 90-talet och tog med sig den till Advanta. När han lämnade företaget 1999 stannade konsolen där och när företaget gick i konkurs hamnade den i en kartong med andra prylar som skulle likvideras.

Ars Technica skriver att det är samma konsol som reparerades och visades upp av Youtube-kändisen Benjamin Heckendorn för några år sedan.