Epic Games vd Tim Sweeney höll i samband årets DICE Summit, en årlig konferens för spelbranschens affärs- och produktionschefer, ett öppningstal där han pratade om spel som något som i framtiden allt mer kommer normaliseras som en social aktivitet. Något som enligt Sweeney innebär att spel lika mycket är en kommunikationsplattform som en underhållningsplattform och att spelindustrin kommer behöva ta ansvar för det, rapporterar The Hollywood Reporter 

Tim Sweeney tror därmed på funktioner som crossplay, möjligheten för ägare av olika konsoler att spela samma titlar tillsammans. Exempelvis så som i fallet med Epic Games Fortnite. Sweeney menar att cross-play också leder till mer speltid och att mer pengar spenderas av användarna.

Läs också: E-sport är sport och sport är politik - och speljättarnas nya huvudvärk

I sitt tal gick Sweeney istället hårt mot lootboxar och "betala för att vinna"-spel som han säger att industrin måste röra sig bort från om de vill behålla sin publik. Han menar att de är skadliga, likt enarmade banditer, och att det inte går att ha en affärsverksamhet som skadar användarna. Något som han även anklagar Facebook och Google för att göra genom att de erbjuder kostandsfria tjänster i utbyte mot användarnas personliga data.

Tim Sweeney avslutade sitt tal med att säga att spels marknadsföringsavdelningar borde sluta med politik.

"Vi lever i en värld där din politiska koppling avgör vilken kycklingrestaurang du går till. Det finns ingen anledning att föra in splittrande åsikter i gaming", säger Tim Sweeney.

Istället vill han skapa en separation, likt mellan kyrka och stat. Där anställda, kunder och alla andra kan uttrycka sig fritt men där företagen separerar sig själva från politik och håller sina plattformar "neutrala".