Enligt Samsung är 2020 8k-tevens år, och nu vill de få användare som tidigare köpt 4k i premium-klass att ta steget upp till ännu fler pixlar. Detta eftersom större storlekar på tv, 70 tum och uppåt, blir allt populärare. På så stora ytor tycker Samsung att 8k är försvarbart.

Med pris för en 8k-instegsmodell på precis under 40 000 kronor känns det som om det inte är en alltför orimlig tanke. Det är i klass med vad förra årets toppmodeller i 4k kostade vid lansering, även om priserna på de flesta sedan dalade under hösten.

Snygg stil och massor av bildyta

Designen på de nya modellerna känns uppfriskande. Alla de mer premiumaktiga modeller vi fick se har en gemensam grundfilosofi: Maximalt med bildyta och minimalt med tjafs. Allra tydligast i Q950T med sin 99-procentiga bildyta framtill och näst intill omärkbara marginaler. Men ända ner till instegsmodellerna med 4k präglas de av samma grundtanke. Mycket bildyta, räta vinklar och helt eller nästan helt platt baktill.

En lcd-panel med led-ljus bakom kan av naturliga skäl aldrig bli lika galet slimmad som en oled, men här har Samsung fått till en stil som kan rivalisera det. De två toppmodellerna med 8k respektive 4k, Q950T och Q95T har tunna rätvinkliga metallkanter och helt plana baksidor, vilket dels gör dem idealiska för vägghängning, men även på en fot är intrycket slående.

Det är givetvis One Connect-lådan som placerar anslutningar och mycket elektronik vid sidan av som gör att de kan slimma formen lite extra, men även modellerna Q800T, Q90T och Q80T med allt inbyggt upplever vi som nästan lika nätta. Fast de passar lite bättre på sin fot än på väggen.

Samsung Q950T
Samsung Q950T är lika slimmat designad framifrån som bakifrån.

Priserna för Q95T landar på 23 000 kr för 55 tum, 30 000 kr för 65 tum, 45 000 kr för 75 tum och 60 000 kr för 85 tum.

För Q90T får du betala 20 000 kr för 55 tum, 25 000 kr för 65 tum och 40 000 kr för 75 tum.

Intelligent ljushantering

Det är svårt att säga om några stora framsteg har gjorts i kvantpunktstekniken eller med nya bildprocessorn som sitter i alla modellerna. Vi fick en demonstration av vad som ska vara förbättrad 8k-uppskalning på en Q800T med hjälp av nya Quantum Dot AI, och från 1080p-bildkälla var det spontana intrycket en övertygande livfull och detaljerad bild. Det är dock svårt att säga säkert utan att ha matat den med egna bildkällor och observerat resultatet.

Annars är det ett par intressanta livskvalitetsfunktioner som ingår i alla 8k-modeller, och de bättre med 4k, som gör intryck på oss. Den första är Adaptive Picture, som med ambient ljussensor och analys av bildinnehållet justerar inställningar så att de ska se så bra ut som möjligt i olika ljusförhållanden.

Tittar du på bio och behöver tända i taket, så anpassas bilden så att du inte missar detaljer. Och framåt kvällen när solen sakta går ner utanför justerar den gradvis bilden så att din upplevelse blir mer konstant. Det är lite mer parametrar än att bara justera ljusstyrka, och resultatet verkar balanserat och genomtänkt.

Överröstar bullret automatiskt

Den andra funktionen heter Active Voice Amplifier och gör i princip samma sak, fast för ljud. Den anpassar ljudbilden till störande element i omgivningen, så att du inte missar något viktigt som sägs i programmet du tittar på. Skulle dammsugare gå igång eller hunden börja yla, så pressar funktionen upp röstfrekvenser i ljudet så att du fortfarande kan höra vad som sägs.

Det är inte en funktion för kontrollerad kvalitets-audio, men i verkliga livet med familj, grannar, gatuljud utifrån och mer därtill, kan vi ju inte alltid kontrollera allt som händer runt omkring oss. En perfekt lyssningsmiljö är sällan något som kan garanteras. Då kan en funktion som denna bli mycket värdefull.

Samsung Q800T
Q800T (till vänster) vill locka de som tvekar inför 8k. Den är centimetern tjockare än Q950T (till höger) och har inte samma galet tunna skärmmarginaler, men den diskret svarta kanten runtom tilltalar.

På tal om ljud så visade Samsung upp ett par funktioner till runt ljudet i tv-apparaterna. Den mest intressanta var Objecting Tracking Sound+ (OTS+) som ska analysera bilden med en egen ai-algoritm och kunna rikta delar av ljudet åt sidorna eller uppåt så att det följer händelserna på bilden. Det låter coolt på pappret, och den demo de hade av tekniken i en av de nya modellerna verkar göra precis vad som lovas.

Frågan är om det är en effekt som är så praktisk och rätt i alla lägen att man vill ha den påslagen. Surroundljud i en film är ju till exempel rätt så precist planerat av filmskaparna för att ge en exakt effekt och ljudplacering redan. Men i vissa lägen, som till exempel en sportsändning, man vi se värdet i funktionen. Hur det funkar och upplevs i verkliga livet, och hur lätt det är att själv kontrollera eller vid behov slå av, är något vi absolut ska granska när vi får in årets modeller för test framåt våren.