Testad produkt: Samsung Galaxy Xcover Pro
Pris: Från 5 300 kronor hos Prisjakt.

Fler mobiltester


I höstas testade vi ett gäng extra tåliga mobiltelefoner, testade för allt från vatten till stötar, tryck och extrema temperaturer. I den samlingen stack Samsung Galaxy Xcover 4S ut i ett startfält med mindre kända mobiltillverkare, då den var tunnare, lättare och mindre bepansrad än alternativen. Lite ruggad, istället för extra ruggad.

Vi imponerades av den behändiga formen, trots tålig konstruktion, men önskade att den samtidigt hade varit en bättre mobil, och inte byggd runt en budget-plattform. De önskemålen har nu gått i uppfyllelse med Galaxy Xcover Pro som lanserades i januari, samtidigt som till exempel Galaxy S10 Lite.

Test: Pansarmobiler som klarar hårda tag

Det är en typisk mellanklassmobil med pigga prestanda, ips-skärm på 1080p, monohögtalare och det mesta tillgängligt i funktionsväg som du kan tänkas behöva i din vardagsmobil. Visst, den kanske är lite klen för att spela tunga spel på, och den har inte foto- och filmmöjligheter i elitklass. Men för det allra mesta, från navigering till e-post, sociala appar och mediaströmning, gör den jobbet utan större problem.

Galaxy Xcover Pro
Galaxy Xcover Pro är en behändig lur att greppa och hantera. Den är lite tjockare än en vanlig icke-ruggad mobil, men bara någon millimeter. Och den är betygligt bekvämare än de flesta rätt så kantiga extra ruggade pansarlurarna.

Stark skärm utan finess

Bildskärmen är rejält ljusstark, men bör nog köras i dämpat läge om du inte behöver maxa på för att kompensera mot starkt solljus, för den tappar snabbt djup i svärtan i mörka partier. Vi kan inte se att den har hdr-stöd eller särskilt imponerande färgomfång, men att kolla på en video på medelhög ljusstyrka ger en behaglig upplevelse.

Tyvärr är inte ljudet lika trevligt. Den inbyggda mono-högtalaren verkar anpassad för en sak, att lyfta fram röst i bullriga miljöer. Tonen är vass, men kan mycket riktigt tränga igenom det mesta. Med hörlurar inpluggade får vi väl godkänd kvalitet, men ingenting utöver det vanliga i mellanklass.

Du får 64 GB flashminne av medelsnabb typ och en separat plats att stoppa ett extra mikro sd-kort på, så du kan både ha det och dubbla sim-kort om du vill. Dessa monteras på väldigt traditionellt vis. Galaxy Xcover Pro har nämligen löstagbart bakstycke i räfflad plast, och ett löstagbart batteri. Den levereras med batteriet separat.

Galaxy Xcover Pro batteri
Samsunga Xcover-mobiler är en av väldigt få som fortfarande kommer med löst och utbytbart batteri.

Stort batteri, halvbra batteritid

Batteriet är ordentligt tilltaget på 4 050 mAh, och går att ladda hyfsat snabbt med medföljande 15 watts adapter. Trots stort batteri är driftstiden för Xcover Pro inte så lång som vi hoppats. Vi hade av den anledningen nog föredragit en amoled-skärm. Samsung har bra och strömsnåla sådana även i mellanklass-mobiler. Men kanske tål de mindre stryk, eller så värdesätter Samsung den extra ljusstyrkan i Xcover Pro högre. Vi har inga uppgifter om exakt ljusstyrka, men den bländar rejält när vi dras upp den till max.

Kameran består av en huvudkamera på 25 megapixlar och en 8 megapixel vidvinkelkamera. Den tar skarpa och livfulla bilder i dagsljus, och har bra balans i färger och snabb fokus även inomhus i lite dämpat ljus. Blir det riktigt mörkt börjar dock färgtemperaturen sticka iväg och bilder blir för varma i tonen. Men brusnivån hålls uppfriskande låg. Vikvinkelkameran har fast fokus och är snabb och pålitlig för landskapsfoto i dagsljus, men kommer till korta i alla andra situationer.

Bra grundtålighet

Telefonen har ett rimligt pris för sin klass, strax över 5 000 kronor. Det är aningen dyrt för den prestanda och vanliga telefonfunktioner du får, men lite extra får du ju också betala för tåligheten. Galaxy Xcover Pro är droppsäker från 1,5 meter, och har testats enligt MIL-STD-810G-standard för det momentet, och uppges även vara extra tålig mot långvarig fukt samt ”höjd”, vilket vi antar antingen innebär låga temperaturer på en fjälltopp eller lågt lufttryck. Det är lite oklart på den punkten.

Galaxy Xcover Pro kameror
Kamerorna håller god kvalitet, men gör inget utöver det vanliga.

Telefonen är IP68-klassad, så den tål nedsänkning i vatten i upp till 30 minuter. Skärmen som är täckt med Gorilla Glass 5 är byggd för att kunna användas med handskar på och fungerar också bättre än en vanlig mobil med fuktiga fingrar eller om skärmen är våt.

Förutom tålig konstruktion och extra pekvänlig skärm har Galaxy Xcover Pro två behändiga programmerbara knappar, en upptill och en på sidan. Även på-knappen, som också är fingeravtrycksläsare, kan få extra funktioner för långt tryck eller dubbeltryck.

Knappa rätt, eller ställ in så det passar dig

Knappen på ovansidan är som standard ställd att slå av och på diod-ljuset baktill med ett snabbtryck, vilket gör den till en lättillgänglig ficklampa. Vi kommer dock lätt åt den av misstag, men ändrar vi det till ett långt tryck för aktivering löser vi det problemet.

Operativsystemet är Android 10 med Samsungs gränssnitt One UI 2. Som vanligt i telefoner från Samsung så skiljer sig upplägget mot vanligt Android på en del punkter, men det är ett smidigt system att navigera i när man väl vant sig. Vi tycker dock att Samsung borde ta det lite lugnare med att överösa användaren med onödiga appar, både en del av tillverkarens egna och en drös tredjepartsappar, som Facebook, Netflix och en del drös från Microsoft.

Galaxy Xcover Pro knapp
Extraknappen upptill slår på ledljus baktill. Men den och en liknande knapp på sidan går att programmera om att göra lite av varje, inklusive starta valfri app.

Omdöme

Galaxy Xcover Pro är inte fulländad, och det finns fortfarande saker att bocka av på vår önskelista över en ultimat extra tålig telefon, men Samsung kommer här helt klart närmare. Kan du lägga ut någon tusenlapp extra på halvruggad design är det här för övrigt en funktionell, praktisk och snabb nog mobil för pengarna. Måttlig batteritid och en inte direkt njutbar ljudkvalitet drar dock ner omdömet ett steg.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Xcover Pro SM-G715F/DS
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 9611
Processor: 4st Cortex-A73 2,3 GHz + 4 st Cortex A-53 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP3
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,3 tum ips, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 25 MP + 8 MP vidvinkel med led bak, 13 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset, pogo pin för laddning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (Cat 11), Wifi 5, bluetooth 5, a-gps, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10 med One UI 2
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), vattentålig (IP68), MIL-STD-810G, testad för fall från 1,5 meter.
Batteri: 4 050 mAh, 9h 5min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 13h 30min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 26h samtal (3g)
Storlek: 16 x 7,7 x 1 cm
Vikt: 179 gram
Rek. pris: 5 490 kronor
Pris: Från 5 300 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 181 446 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 225 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 1 578 poäng
Androbench, lagring: 485,91 MB/s

plus

Bra halvruggad tålighet.
Goda mellanklassprestanda.
Smart programmerbara knappar.
Handskvänlig skärm.

minus

Trist högtalare.
Måttlig batteritid.
En del onödigheter i mjukvaran.

Betyg: 4 av 5

Samsung Galaxy XCover Pro SM-G715F/DS Pris vid test: 5302 kr.

Bästa pris just nu: 4490 kr