Testad produkt: Sony WH-XB900N
Pris: Från 1 286 kronor via Prisjakt

Med tanke på hur imponerade vi blev när vi testade Sonys WH1000XM3-hörlurar var förväntningarna givetvis på topp när vi fick in de nya billigare hörlurarna med modelbeteckningen WH-XB900N. Utseendemässigt är de båda lurarna väldigt lika, tills vi synar dem på närmare håll när vi packar upp dem på USA-flighten där vi inleder vårt test.

Medan storebrormodellen, som vi använde som referens tillsammans med ett par andra brusreducerande over-ear-hörlurar, verkligen känns påkostade i varje detalj är de nya Sonylurarna plastigare i materialvalet. Men de sitter bekvämt på huvudet och placering av knappar och laddkontakt är identisk på de båda hörlurarna. Vi är snabbt igång och bläddrar i låtlistan i Spotify och kickar igång med lite skön 80-talsrock.

Brusreduceringen håller inte på planet

Medan flygvärdinnan går igenom säkerhetsföreskrifterna, samtidigt som stolsgrannens bäbis börjar bli grinig kämpar vi frenetiskt med att få igång brusreduceringen. Som visar sig redan vara aktiverad. Men det måste väl gå att få bort mer av barnskrik? Och varför hör vi fortfarande suset i kabinen, trots att planet ännu inte lämnat marken?

Efter en bra stund i appen inser vi att det blir inte bättre än så här. Brusreduceringen är helt enkelt under all kritik i den här miljön, den kanske viktigaste aspekten för många köpare av NC-lurar. Efter en timmes testande stod vi inte ut längre utan körde på plan b, ett par Airpods Pro som vi hade med i fickan.

Test Sony WH-XB900N
Den tillhörande appen är enkel och lättöverskådlig.

Väl hemma från resan fortsatte vi testandet, då med flera par liknande hörlurar i olika prisklasser som referens. Visst hör vi tydligt när brusreduceringen kickar igång i kontorslandskapet, men även här hörs det att det inte är samma eminenta ljudprocessor som i de dyrare Sonylurarna vi tidigare tokhyllat. Du kan låta hörlurarna släppa igenom tal, vilket tyvärr känns lite mer som att vi stänger av brusreduceringen helt, jämfört med när vi trär på oss de vassare WH1000XM-lurarna som gör det här märkbart bättre.

Läs även: Bästa brusreducerande hörlurar 2020

Lite väl mycket bas

Ljudet i övrigt då? "XB" i modellbeteckningen står för Extra Bas, och visst blir det bra tryck i botten när vi krämar på ordentligt. Om du föredrar den här typen av boost när du lyssnar på musik framför att lyssna på originalljudet som det var producerat är givetvis en smaksak, men det går att justera ljudet bra i appen med både 5-bands equalizer och olika ambiencelägen. I flat-läge känns det dock som att vi maxat basen. I övrigt är ljudbilden klar och tydlig med god dynamik.

Test Sony WH-XB900N

Höger kåpa har touchkontroller där du bland annat kan aktivera Siri eller Google Assistent vilket är smidigt. Och en annan smart finess är att när vi lägger handflatan mot kåpan dämpas ljudnivån tillfälligt för att sedan återgå när vi tar bort handen. Perfekt när någon försöker kommunicera med dig och du inte känner för att ta av hörlurarna.

Omdöme

Sonys nya billigare NC-lurar ger bra, om än lite väl bastungt ljud, men de är inte i närheten av de dyrare lyxlurarna vare sig när det gäller brusreducering eller kvalitetskänsla. I den här prisklassen som Sony WH-XB900N befinner sig i finns det gott om andra alternativ som faktiskt låter bättre och ger dig mer för pengarna. I alla fall om du flyger mycket...

Fakta Sony WH-XB900N

Tillverkare: Sony
Hörlurstyp: Over-ear med aktiv brusreducering
Batteritid: 35 h
Frekvensomfång: 2-20 000 Hz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 254 g
Rek-pris: 1 990 kr
Pris: Från 1 286 kronor via Prisjakt

plus

Sitter behagligt.
Bra batteritid.
Suverän app.

minus

Brusreduceringen (främst flygplansmiljö).
För mycket bas i flat-läge.
Plastiga.

Betyg: 3 av 5