Testad produkt: Marshall Monitor II ANC
Pris: Från 2 190 kronor via Prisjakt

Modellen Monitor är Marshalls största hörlurar, en så kallad over ear-modell som omsluter hela örat och ger en mer isolerande känsla än on ear-hörlurar som istället ligger an mot örat. Och precis som i fallet med hörlurarna Mid lanseras nu även en trådlös Monitor med aktiv brusreducering.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi gillar Marshall Monitor sedan tidigare. De smidiga kontrollknapparna är fortfarande en av de smidigaste lösningarna på marknaden och ljudmässigt finns inte mycket att anmärka på.

Positivt

  • Bra ljud.
  • Suveräna funktionsknappar, användbar app.
  • Batteritid.

Negativt

  • Dyra
  • Den rockiga designen passar inte alla.
Sedan tidigare finns ju modellen med antingen kabel- eller bluetooth-anslutning. Namnet modellen lystrar till är så således detsamma – Monitor – fast nu med tillägget II samt ANC.
Marshall Monitor II A.N.C

Riktigt skön komfort, användarvänliga funktionsknappar

Till utseendet är nya Monitor inte lätt att skilja från syskonmodellen med enbart trådlös anslutning. Samma säregna design som många, inklusive vi på M3, lärt sig uppskatta genom åren och är precis som tidigare både vik och vridbara för en mindre platskrävande förvaring. De är komfortabla att bära, även under längre tid. Kåporna liksom bygeln har en mjuk och behaglig stoppning. Den mässingsfärgade ”joystick”-knappen, placerad i nederkant på den högra kåpan, som styr musikuppspelningen har inte pensionerats och tur är väl det, den fungerar precis som tidigare klockrent.

Men här finns ett par små detaljer som utmärker den nya modellen. Två nya programmerbara knappar har tillkommit, en på vardera kåpa, snyggt integrerade i huvudbygelns bakre fäste för att enkelt nås med tummen. Dessa kontrollknappar har olika funktioner; med ett snabbt tryck den vänstra växlar du mellan en aktiv brusreducering eller Monitoring Mode där omgivande ljud istället förstärks. Håll in knappen lite längre för att stänga av funktionen helt.

Marshall Monitor II A.N.C

Knappen placerad på höger kåpa, den så kallade M-knappen, är programmerbar och kan användas för att antingen byta mellan tre förinställda eq-lägen eller för att aktivera Google Assistent alternativt Apples Siri. Valet av funktion ställer du in i den dedikerade appen du installerar i din smartphone.

Appen är för övrigt riktigt bra och känns genomarbetad. Förutom automatiska firmware-uppdateringar och equalizern, med fem band för en personlig inställning samt ett gäng förinställda lägen att välja mellan, kan du här även ställa styrkan på både den aktiva brusreduceringen liksom genomlyssningsfunktionen. Det finns även en timerfunktion för att stänga av hörlurarna helt efter en viss tid.

Marshall Monitor II A.N.C

Ljudet är en positiv upplevelse. För sakens skull lyssnar vi nästan uteslutande med equalizern ställt i ”Marshall-läget” men möjligheten att anpassa ljudbilden efter tycke och smak finns som sagt i appen.

Detaljerat, luftigt utan överdriven basåtergivning är en bra sammanfattning och passande för de flesta musikstilar. Med andra ord saknas den där rockiga karaktären i ljudet som särpräglar vissa av tillverkarens övriga hörlurar, och som många användare säkert förväntar sig även i dessa här – på både gott och ont.

Marshall Monitor II A.N.C

Den aktiva brusreduceringen då, den som ska göra flyg- eller tågresan behagligare genom att eliminera oönskat lågfrekvent oväsen? Jo, Monitor presterar klart bättre än syskonet Mid ANC och här noterar vi heller inga försämringar av uppspelningsljudet vilket är ett stort plus.

Att funktionen är justerbar är förstås välkommet, men i det här fallet märker vi dessvärre ingen skillnad oavsett om vi ställer brusreduceringen i 10 eller i 100 procent. Nu är just dessa hörlurar tidiga testexemplar (liksom en beta-version av appen) så det är fullt möjligt att exemplaren för försäljning upplevs annorlunda.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: Monitor II ANC
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Marshall
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 3,5 mm.
Frekvensomfång: 20Hz – 20 000kHz
Batteritid: Upp till 30 timmar med aktiv brusreducering, upp till 45 timmar utan.
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 320 gram
Övrigt: Röststyrningsfunktion (Google-assistenten, Siri)
Rek pris vid test: 3 195 kronor
Pris: Från 2 190 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5