Testad produkt: Roxxter BSR1ASLC
Pris: Kostar ca 9 534 kronor hos Amazon Sverige

Roxxter är en ganska rejäl pjäs, men den är väldesignad och andas hög byggkvalitet. Bosch skickar med ett undertecknat kort från medarbetaren som har monterat den i Bad Neustadt för att understryka att det ligger tyskt hantverk bakom produkten.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med tanke på det höga priset lyckas inte Roxxter infria förväntningarna. Den gör inte städjobbet särskilt mycket bättre än betydligt billigare modeller, och den är jobbigt högljudd. Appen brister också i användarupplevelse och enkelhet. Har sjunkit rejält i pris den senaste tiden.

Positivt

  • Klarar trösklar bra
  • Tar sig fram försiktigt
  • Städar helt okej

Negativt

  • Högljudd
  • Inga sidoborstar – missar i hörn och kanter
  • Undermålig app
Till formen påminner den lite om Roomba S9 – rund fram och fyrkantig baktill – och den har ett handtag som gör den smidig att bära omkring på. På ovansidan sitter fysiska knappar för att aktivera olika program, vilket uppskattas, och de är tydligt uppmärkta och fungerar väl.

Det här bör du tänka på innan du köper en robotdammsugare

Det går relativt smärtfritt att komma igång och installera maskinen och den tillhörande appen Home Connect. Det är dock inte lika föredömligt enkelt och självförklarande som med exempelvis Electrolux Pure i9.2, så det är bäst att ha manualen tillhands. Du kan sedan välja om du vill styra roboten från appen eller med de fysiska knapparna på roboten.

Undermålig app

Appen i sig är långt ifrån en dröm att använda och ingenting känns särskilt intuitivt. Vi saknar tydliga knappar, istället är det till stor del textbaserad navigering med undermenyer som gäller. Bara två av de fem snabbvalsknapparna syns samtidigt på mobilen, och man måste skrolla för att komma åt ”dammsug”-knappen. Tyvärr är appen också lite styltigt översatt till svenska. Home Connect-appen är en generell app för Boschs uppkopplade vitvaror, som nog skulle behöva lite mer kärlek.

Roxxter Serie 6 BSR1ASLC

Väsnas en hel del

Det första du gör när du fått igång roboten är att låta den åka runt och rita upp en karta över ditt hem, som sparas i appen. Här kan du sedan ange ”no go-zoner” som roboten helt enkelt åker förbi, vilket fungerar smidigt, och du kan även välja enskilda rum som ska städas. Märkligt nog passar inte Roxxter på att dammsuga medan den kör rekognoseringsrundan, men det finns kanske skäl till det.

Roxxter har sedan några olika städlägen att välja mellan. Trycker du på All-knappen dammsuger roboten alla utrymmen den kommer åt i följd, och jobbar metodiskt i parallella linjer. I Map-läget följer den kartan som är sparad i appen. Spot-knappen är smidig om det är ett begränsat område som är nedsmutsat, Roxxter rengör då bara cirka en kvadratmeter i högsta effekt-läget. Sedan finns också en stopp/paus/återgå knapp som du använder för att avsluta och skicka tillbaka roboten till laddstationen.

Du kan också välja intensitet på dammsugningen med körlägena Silent, Eco och Power. Det är bra att man kan välja, men när man slår över till Silent mode så hör man istället hur pass högljudd roboten är i sig själv. Den rasslar och låter som om den drog kedjor över parkettgolvet, och det är snudd på mer behagligt för öronen i Power-läget. Tack och lov kan du schemalägga städpassen i appen så att du slipper vara hemma och lyssna.

Roxxter Serie 6 BSR1ASLC

Bra på att klättra

Roxxter har ett ganska intelligent rörelsemönster, den kraschar inte in i saker som en del enklare modeller, utan är mer försiktig vilket kan glädja dig som är rädd om dina möbler. Som med alla modeller behöver du dock rensa bort sladdar och strumpor från golvet innan du kör igång.

Roboten är knappt tio centimeter hög, så den kommer in bra under soffor, sängar, badkar och andra möbler. Det här är för övrigt ett av de stora glädjeämnena med att ha en dammsugarrobot – att se den snabbt och smidigt göra rent där du själv hade behövt ligga på alla fyra och försöka få till dammsugarslangen i rätt vinkel för att få rent.

Roxxter tar sig också utan problem över trösklar där exempelvis både Cleanmate S990 och Electrolux Pure i9.2 tidigare gått bet, vilket är ett klart plus. Även om dina trösklar är kortare än den angivna kapaciteten, så kan trösklarnas utformning avgöra om en modell faktiskt kommer över, så det kan vara idé att testa en robot i hemmet innan du slår till på ett köp. Du ska inte behöva bära omkring roboten mellan olika rum, och den måste själv kunna ta sig till sin laddstation för att fylla på med energi när batteriet behöver laddas upp.

Får med sig mycket damm

När det gäller städresultatet så suger Roxxter upp smuts och damm bra, men det är inte helt prickfritt. Emellanåt behöver man ta fram en traditionell dammsugare med kraftfullare sugkraft för att få upp exempelvis allt grus från hallmattan. Märkligt nog har inte Roxxter heller några sidoborstar, så den missar en del skräp längs kanter och vid hörn, vilket är irriterande.

När Roxxter har kört några rundor i lägenheten är det dags att tömma behållaren, och man blir alltid lika förvånad över hur mycket damm som faktiskt samlas upp. Det går snabbt att tömma behållaren, men det fastnar en hel del damm i det veckade filtret, som öppnas med en separat lucka, och som man sedan ska dammsuga för att få rent, vilket är lite omständligt.

Roxxter har en driftstid på 90 minuter, laddar på två timmar och hittar själv tillbaka till sin laddstation. När du själv ska placera den på laddstationen så gäller det att ha precision, det finns inget läge där den ”klickar i”, och det här är ett problem som flera robotmodeller har – man får trixa en del innan den börjar ladda. Det hade också varit en designmässig fördel om även laddstationen hade hållit sig under 10 centimeter.

Pratar inte, men lyssnar

En trevlig egenskap hos robotar, som Roxxter saknar, är en röst. Den pratar inte med dig, vilket annars är något som gör upplevelsen lite mer personlig och ger en känsla av tekniska framsteg, att man befinner sig i framtiden. Det här har också en praktisk funktion, att man får en bekräftelse på att roboten har fattat instruktionen och utför rätt program. Du kan däremot själv prata med Roxxter, via Alexa.

Roxxter finns även med modellbeteckningen BCR1ACG som har lite silverfärgade detaljer och som du kan hitta flera tusenlappar billigare än BSR1ASLC. I övrigt har de samma specifikationer. Bosch har även en annan Roxxter-modell, Serie 8 BSR1ACAM, som har en videokamera som livestreamar från roboten till din surfplatta eller mobil, vilket kan vara en kul funktion. Den är ett par tusenlappar dyrare, men det är ännu oklart om den kommer släppas på den svenska marknaden.

Specifikationer

Modell: Serie 6 BSR1ASLC/02
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Bosch
Körtid: 90 min
Uppladdningstid: 120 min
 

Dammbehållare: 0,5 liter
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Mått: 343 x 340 x 98 mm
Övrigt: No go-zoner, utbyrtbart batteri
Rek. pris vid testtillfälle: 15 999 kronor
Pris: Kostar ca 9 534 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5