Uppdatering (2020-09-09)

Android 11 börjar rulla ut till fler mobiler

Efter månader av beta-test så har Google börjat rulla ut Android 11 till utvalda Pixel, Oneplus, Xiaomi, Oppo och Realme-mobiler. Däremot kommer du inte kunna ta del av den fulla versionen av operativsystemet ännu om du inte äger en Google-mobil.

Enligt Oneplus, Oppo och Realme kommer vissa användare att få tillgång till en offentlig beta och förhandsvisningar medan den fulla versionen fortfarande utvecklas.

Android 11

Android 11 är på många sätt en upprustningsuppdatering av operativsystemet men har en del nya funktioner, som "Bubbles" som låter användare svara på ett meddelande och se en hel konversation utan att behöva starta Android Messages eller andra meddelande-appar med stöd för funktionen.

Konversationer får nu också sin egen notifikationspanel så att de är lättare att se, medan folk som du ofta chattar kommer kunna dyka upp på din låsta skärm och ignorera "stör ej"-läget så du inte missar viktiga meddelanden.

Power-menyn har också nya funktioner som Home-knappar och Google Pay-kort och du kommer kunna spela in din skärm utan att behöva ladda ner tredjepartsappar.

Uppdateringen kommer dyka upp på Pixel-mobiler idag och fler mobiler senare i veckan.


Tidigare (2020-08-08):

Sista betaversionen av Android 11 är här

Google skickade häromdagen ut den sista förhandsversionen av Android 11 till registrerade utvecklare och andra betatestare.

Den nya betaversionen bjuder inte på många synliga nyheter, detta då fokus vid det här laget ligger på finputsningar och optimeringar.

Den största förändringen gäller api:et som används vid smittspårning av Covid-19, bland annat krävs det inte längre att du aktiverar platsdata för att använda dig av funktionen. Eftersom det inte finns några svenska smittspårningsappar är detta en nyhet som främst berör personer i andra länder, till exempel USA.

Den skarpa versionen av Android 11 släpps någon gång under hösten. Vill du veta vilka nyheter det blir jämfört med tidigare versioner är det bara att bläddra nedåt.

När den skarpa versionen väl släpps kommer de olika tillverkarna som vanligt att behöva anpassa systemet efter sina behov, vilket innebär att det troligtvis dröjer ytterligare några månader innan du kan uppgradera just din mobiltelefon. Har du en äldre modell lär du inte kunna uppgradera överhuvudtaget.


Tidigare:

Publik beta av Android 11 ute nu

Google skippade en tänkt livestreamad presentation av Android 11 i början av månaden, men har nu lagt upp den första betaversionen för allmänheten.

Betan kräver en Pixel 2 eller senare så till skillnad från när Apple om några veckor släpper betaversionen av IOS 14 och miljontals användare kan installera den om de så önskar blir Googles betatest av naturen betydligt mer begränsat.

Android 11-beta

Nyheterna som hittills ingår är inte heller speciellt revolutionerande. Google har förbättrat meddelandenotiser med en ny flik som automatiskt grupperar och sorterar notiser.

Men den största nyheten är Bubbles, ett slags bild-i-bild-funktion som placerar små cirklar på skärmen som fungerar som genvägar till enskilda konversationer eller annat. Utvecklare ska kunna lägga till egna Bubbles-funktioner i sina appar.

För de som tar många skärmdumpar har Google lånat en praktisk funktion från IOS: När du tar en skärmdump dyker en liten förhandsvisning upp som du kan trycka på för att snabbt redigera och dela den.


Tidigare:

Läcka påstås visa Android 11:s meny för strömknappen

Nu har bilder läckt ut på vad som påstås vara Android 11-menyn för strömknappen. Något som först uppmärksammades av The Verge.

Menyn visar en rad nya genvägar för smarthem-funktioner för att kontrollera saker som ljus, gardiner, lås, kameror och temperatur. En kort tryckning ska tydligen göra att enhet slås av eller på medan en lång tryckning visar ytterligare inställningar.

Utöver det syns i menyn även tidigare kända genvägar till saker som omstart, avstängning, skärmdumpar, nödsamtal och betalningar.


Här är allt vi vet om Android 11

I skrivande stund har det släppts tre förhandsversioner för utvecklare, något som gör att vi redan känner till några av funktionerna som vi får se i Android 11.

Guide: Så får du ut maximal nytta av din Android-mobil

I den senaste förhandsversionen som släpptes i slutet av april bjuds vi till exempel på ett nytt sätt att välja bakgrundsbild och ett namnbyte för Volym-menyn till Ljud. Dessutom har Google lagt till en ny gest för att ångra stängning av appar.

För att ladda ner den senaste förhandsversionen av Android 11 behöver du ha en Pixel-mobil, men lyckligtvis kommer den publika betaversionen att fungera på fler modeller än så. Exakt vilka det blir får vi med all sannolikhet veta den 3 juni.

Massor av nyheter

Vi har redan nämnt några mindre nyheter i förbifarten och i princip kan den listan göras hur lång som helst. Till exempel blir det möjligt att ställa in exakt vilka tider som det mörka läget ska vara aktiverat och du kommer dessutom att få en varning om du inte placerat din mobil på rätt ställe på laddningmattan. Med andra ord slipper du bli irriterad över att mobilen fortfarande är urladdad när du plockar upp den.

Vidare ska det gå snabbare att uppdatera appar och vi kommer dessutom att få ett helt nytt api för neurala nätverk, något som kan vara till stor nytta vid maskininlärning.

Förbättrade konversationer

En av de mest omtalade nyheterna i Android 11 är Bubbles, en funktion som gör att dina pågående konversationer finns kvar på skärmen samtidigt som du gör andra saker med din mobil. Om du inte gillar funktionen kommer du lyckligtvis att kunna stänga av den.

Det kommer även finnas en ny sektion för konversationer i notismenyn, vilket ger snabb åtkomst till dina meddelanden och du kan till och med skicka bilder från denna meny om så önskas.

Du kan dessutom markera en viss konversation som särskilt viktig eller välja att lägga till en genväg till den direkt på hemskärmen.

Förbättrade telefonfunktioner

En annan av nyheterna i Android 11 är att du direkt efter ett avslutat telefonsamtal kommer kunna lägga till uppringaren i dina kontakter eller blockera personen. På så sätt slipper du komma ihåg att göra det manuellt vid ett senare tillfälle.

Förbättrade kamerafunktioner

En efterlängtad nyhet är möjligheten att stänga av ljudet från ringsignaler, larm och aviseringar medan kameran är igång, något som kan vara väldigt störande vid videokonversationer eller när du spelar in en film.

En annan trevlig nyhet är att du kommer kunna använda kamerans bokeh-läge med tredjepartsappar.

Tillfälliga behörigheter

Du känner säkert till att nyinstallerade appar brukar be om åtkomst till en mängd olika saker, till exempel mikrofonen eller kameran. En av nyheterna i Android 11 är att du kommer kunna ge appar tillfällig åtkomst till det som efterfrågas, med andra ord kommer det dyka upp en ny förfrågan nästa gång som appen vill använda en viss funktion.

Förbättrat 5g-stöd

I och med att det blir allt vanligare med 5g-uppkoppling i nya mobiltelefoner har Google sett till att uppdatera sina api:er, något som gör att du kan dra full nytta av de högre hastigheterna som erbjuds. Om du inte vill slösa på din surfpott i onödan kan upplösningen på bilder och videoklipp minskas vid behov.

Stöd för nya skärmar

På sistone har vi fått se en lång rad nya skärmlösningar, däribland skärmar med hål för den främre kameran eller skärmar som fortsätter över kanten.

Nya api:er ger utökat stöd för dessa skärmar, något som innebär att du kan använda skärmytan fullt ut utan att behöva råka ut för otrevliga överraskningar.

Förbättrad säkerhet

I och med lanseringen av Android 11 kommer Google att skicka ut nya säkerhetsuppdateringar varje månad, men man kommer även att satsa på att förbättra den grundläggande säkerheten. Till exempel kommer man att lägga till en mängd nya api:er, ge utökat stöd för olika biometriska lösningar och genomföra diverse förbättringar vad gäller lagring och delning av data.

Förutom ändringarna i Android 11 kommer man även att införa strängare rutiner på Google Play, så förhoppningsvis kommer vi se färre appar som innehåller skadlig kod på sikt.