Senaste uppdateringen (2011-03-19):

Ny utvecklarversion av Android 11 släppt

Nu släpper Google sin andra utvecklarversion av Android 11, rapporterar 9to5google.

Den första versionen släpptes i februari och den nya beskrivs av Google som en stegrande uppdatering med nya funktioner, programmeringsgränssnitt och möjliga beteenden.

Bland de större nyheterna i versionen syns nya möjliga synkroniseringar för meddelandetjänster där tangentbordet nu kan synka med appens innehåll för att skapa en smidigare användning.

En ny återställningsfunktion gör också att appar kan fungera normalt och exempelvis ta emot meddelanden direkt efter en omstart, utan att användaren behöver skriva in sin lösenkod.

Appar och spel kan nu också ha nya höga uppdateringshastigheter, anpassade för nya mobiler som Galaxy S20, som tillåter upp till 120Hz. 

Google uppmanar nu utvecklare att börja testa kompabiliteten för sina appar. Den nya utvecklarversionen av Android 11 är enbart tänkt för just utvecklare och inte konsumenter. Den finns tillgänglig för Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 4 och Pixel 4 XL samt Android Emulator.


Tidigare:
Android 11 är här. Eller den första betaversionen för utvecklare, rättare sagt. Google brukar släppa dessa i mars men i år kom den ovanligt tidigt.

Android 11 Developer Preview är den första nya versionen som inte får ett bokstavsnamn. Förra årets Android 10 hette Android Q Preview och året dessförinnan kom Android P Preview som blev Android 9 Pie.

Google har inte visat speciellt många skärmdumpar än men går i ett långt blogginlägg igenom de många nyheterna i systemet.

En av de mest uppenbara tilläggen är möjligheten att ge en app tillstånd att använda till exempel din plats eller kamera en enda gång. Det är en funktion som funnits på IOS ett par år och efter att Google lade till stöd för ”när appen är öppen” för integritetskontroll förra året var det nästan självklart att även engångstillstånd skulle komma.

Engångstillstånd

Aviseringar ska få ett nytt enklare sätt att hitta konversationer. Exakt vad det innebär framgår inte, men vi kan gissa att det handlar om att samla notiser från olika meddelandeappar och mejl i en vy fri från andra notiser.

Förra året började Google testa en funktion som kan minimera en chattapp till ett runt, flytande fönster ovanpå andra appar, och den ser ut att ingå fullt ut i Android 11.

En annan nyhet är stöd för ISO 18013-5, en standard för digitala körkort som fortfarande är under utveckling. Norge har redan infört digitala körkort, men Transportstyrelsen har sagt att Sverige inte kan gå den vägen än. Ett hinder är EU-regler, men när ISO-standarden är färdig ökar sannolikheten att EU-länderna kan enas om en gemensam lösning för att digitalisera körkorten.

Fler delar av systemet kommer nu paketeras separat för enklare uppdateringar, en del av Googles ”Project Mainline”. Det kommer göra det enklare att rulla ut uppdateringar, både för Google och mobiltillverkare.

Utvecklarversionen av Android 11 har hittills släppts för Pixel 2, 3, 3a och 4.