Uppdaterad (2020-06-01):

Släpps 22 juni

Förra veckan meddelade Sony till sist svensk lansering för mellanklasstelefonen Xperia 10 II. Nu har vi även fått reda på när vårens flaggskeppsmodell – Xperia 1 II – finns att köpa i Sverige. Den 22 juni ska det gå att köpa telefonen i butik, men den kan förbeställas redan från i dag. Riktpriset landar på 11 490 kronor och Xperia 1 II finns i utförandena svart och lila.


Tidigare (2020-02-24):

Så blir Sony Xperia 1 II

Japanska Sony brukar vara en av de tillverkare som satsar allra hårdast på mobilmässan MWC. Men eftersom årets upplaga ställts in på grund av coronavirusets framfart får man nöja sig med att sköta lanseringarna från hemmaplan. Och nu vet vi mer om årets mobilflaggskepp signerat Sony.

Det rör sig om Xperia 1 II. Mer formellt finns även ett "mark" inklämt mellan de förvirrande siffrorna, vilket för den petige skulle innebära Sony Xperia 1 mark 2. Som namnet antyder rör det sig om en direkt uppföljare till fjolårets Xperia 1, med samma extra avlånga 21:9-format på 6.5-tumsskärmen. Det är en lyxig oled-panel med 4k-upplösning och hdr-stöd, men då utan snabbare uppdateringsfrekvens ála 90 eller 120 Hz. Xperia 1 II också Sonys första mobilflaggskepp som får stöd för 5g-surf.

Sony Xperia 1 II

Förutom rimligt uppdaterade hårdvaruspecifikationer återfinns de flesta nyheterna i telefonens kameror. På baksidan sitter som tidigare tre linser, men Sony skippar att ange hur många megapixel de ligger på. Fast alla ligger på 12, kan vi berätta. I stället väljer man att framhålla att de har tre olika brännvidder på 16, 24 och 70 millimeter, vilket kan översättas till ett normalobjektiv, ett med vidvinkel och ett teleobjektiv med 3x optisk zoom. På baksidan sitter också en tof-sensor för djup och autofokus.

Det märks att Sony är stolta över sin kameratradition (man tillverkar ju systemkameror för såväl proffs som amatörer), då de kan skryta med seriebildtagning i 20 bilder per sekund. Då får vi också extra vass autofokus som är kapabel till 60 beräkningar per sekund. Den fungerar på både människor och andra djur vilket borde bädda för riktigt vassa porträttbilder.

De nya kameragodsakerna återfinns i en lika ny app – Photography Pro – som är försedd med ett gränssnitt liknande det i Sonys Alpha-systemkameror. Här finns inställningarna för finliraren, som kan ställa in slutartider, ISO-tal med mera. 

Sony Xperia 1 II

Med sin fina, avlånga skärm var Xperia 1 synnerligen lämpad för filmtittande. Detta gäller även Xperia 1 II som förutom det redan nämnda 21:9-formatet även kan skryta med stereoljud med Dolby Atmos från två högtalare. Sony har något förvånande valt att ta tillbaka 3,5-millimetersporten för hörlurar så att du slipper köra på bluetooth eller usb-c-adapter.

Xperia 1 II (vi kommer aldrig vänja oss vid det namnet) drivs av Qualcomms färska Snapdragon 865-chipset och kommer med 8 GB ram samt 256 GB lagring. Batteristorleken ligger på 4 000 mAh och här finns även stöd för såväl trådlös- som snabbladdning. Telefonen är damm- och vattentålig enligt IP65/68-standarden.

Vad telefonen kommer att kosta när den landar i butik senare i vår vet vi än så länge inte.