Betyg 3 av 5

Huawei Mate Xs: Omdöme

Huawei Mate Xs är absolut inte en pryl för alla. Dels med svindlande pris på 25 990 kronor, dels med dess udda format. Den är tekniskt och designmässigt klart överlägsen Samsungs Galaxy Fold, men det går inte att ignorera Huaweis mjukvarusituation.

Du får inte vara rädd för att meka själv med mjukvaran och ta till okonventionella sätt för att berika den med appar och tjänster. Det är givetvis ingenting vi kan rekommendera för gemene man att rusa ut och köpa, men en nyfiken entusiast med massor av pengar att bränna kan vara målgruppen.

Positivt

  • Smart och praktisk konstruktion
  • Höga prestanda
  • Högklassig kamera
  • Google-bekymren mindre än väntat…

Negativt

  • …men inte irrelevanta
  • Något tung i telefonläge
  • Monohögtalare
  • Priset

Mate Xs är en superintressant mobil att testa av flera olika orsaker. En del mer uppenbara än andra. För det första är den första riktiga utmanaren till Samsung Galaxy Fold bland vikbara smartphones. Huawei var ju egentligen först ute bland mobiljättarna med en färdig dubbelvikt lur, föregångaren till Mate Xs som så när var på väg att släppas även här i Norden.


Men Huawei bestämde sig för att vänta in denna uppföljare istället, med vassare hårdvara och även 5g-stöd. Och troligen även för att köpa sig lite tid. Den andra saken som gör Mate Xs intressant är nämligen att det är första Huawei-mobilen till Sverige utan Googles appar och Google Play Services, inklusive Googles appbutik.

Så var det även med Mate X och Mate 30 Pro, men de kom inte till Sverige och bara i begränsad form till västvärlden, så det här blir första eldprovet för ett utmanat Huawei. Så det ska bli spännande att se hur man klarar sig utan dem.

Huawei Mate Xs
Inåtvikta skärmar har vi sett. Huawei väljer raka mostsatsen.

Börjar vi med det yttre så finns det tillräckligt mycket spännande att skriva ett par artiklar om bara där. För de som inte vet: Mate X och nu Mate Xs har en unik design med böjbar oled-skärm på utsidan och ett gångjärn på mitten. I ihopfällt läge fungerar den som en vanlig smartphone med 6,6-tumsskärm, men kan fällas upp och bli till en 8 tums surfplatta med mer (men inte helt) kvadratisk form på skärmen.

Klart smartaste konstruktionen

Som användarupplevelse är den helt kart att föredra framför Samsung Galaxy Fold. För det första får vi en stor och bra skärm även i ihopfällt läge, som kan användas som vilken telefon som helst, och den är visserligen relativt tung, men inte så pass att den blir ohanterbar.

För det andra är konstruktionen klart smidigare. Telefonen är tunnare totalt, och med skärmen fälld utåt kan Huawei bygga den utan den irriterande glipa mellan delarna som Samsungs lur har. Den är en dryg centimeter tjock, vilket är helt klart hanterbart. Skärmen fälls ihop och låses med ett litet klick, och du trycker på en knapp baktill för att lossa den och fälla upp.

Fäller vi upp skärmen går det att skönja en viss vågighet i ytan där skarven sitter, men annars är upplevelsen utmärkt och det är inga skiftningar i färg eller kontrast. Huawei har valt att inte ha en extra selfiekamera i den uppfällda skärmen, så det är en helt oavbruten bild. Ska du ta en selfie gör du det med huvudkameran och telefonen ihopfällld. Du får upp en separat sökare på den del av skärmen som sitter på baksidan.

Huawei Mate Xs
Som surfplatta är den tunn och väldigt smidig att greppa i den tjocka änden där kamerorna sitter.

Kamerorna baktill är i princip samma uppsättning som i Huawei P30 Pro, fast med ett undantag. Den har inte samma extrema teleskoplins för 5x optisk zoom, utan en enklare 3x-lins, så vi får inte riktigt de maxade zoomegenskaprena. Annars är det mesta sig likt, 40 megapixel huvudkamera med exceptionellt bra egenskaper för mörkerfoto, vidvinkelkamera som även kan ta makrofoton, och T-F-kamera för extra djupseende, intelligent objektkontroll för till exempel bokeh-foto, och ar-tillämpningar.

Mer hållbart än man kan tro

Med skärmen på utsidan blir givetvis hållbarheten ett extra orosmoment. Men du ska tänka på att du för det mesta faktiskt har mobil med en exponerad skärm i fickan redan idag. Och faktum är att Mate Xs kan var tåligare än många vanliga smartphones på en punkt. Det är nämligen inte glas i skärmen utan en kombination av olika typer av plast, så den riskerar inte att spricka.

Vi skönjer en del mikro-repor i den skyddande och utbytbara plastfilmen framför skärmen, men det är rätt så marginellt. På ett ställe precis vid gångjärnet är kanten på skärmytan exponerad och det ser ut att vara lätt att skada den, men Huawei har även en lösning på det, med ett medföljande ”skal” som är en liten gummilist du kan klä telefonen i och som även gör den lite mindre känslig för stötar.

Huawei Mate Xs kameror
Kamerauppsättningen är väldigt lik den i Huawei P30 Pro. Vilket ju inte är helt fel.

Skärmen i sig är en oled-panel med vad som verkar vara goda men inte fantastiska egenskaper. Vi har inga uppgifter om dess färgomfång eller ljusstyrka, men den drar jämnt med en Oneplus 7, vilket indikerar någonstans mellan 450 och 550 cd/m2. Vi kan använda den problemfritt i solljus så länge vi undviker direkta reflexer.

Är det något som gör oss lite besvikna så är det telefonens inbyggda högtalare. Den låter visserligen helt okej, men är i mono och sitter i ena hörnet i nederkant. När vi betalar över 20 000 kronor för en telefon och/eller surfplatta borde vi åtminstone få stereoljud.

Ny stark processor

I Mate Xs får vi till slut bekanta oss med Huaweis nya systemkrets Kirin 990. Den satt även i höstens Mate 30 Pro, men den fick vi som sagt bara se en glimt av och sedan kom den inte till försäljning i Sverige. Kirin 990 imponerar i våra benchmarktestet med riktigt kraftfull cpu-uppsättning som ser ut att ligga ända upp i Apple A13 Bionic-klass, fast med beskedligare grafikprestanda än både den, Samsungs senaste Exynos-krets och Snapdragon 855+.

Huawei Mate Xs selfie
Den del av den vikta skärmen som blir baksida kan användas för att ta högklassiga selfies. 

Å andra sidan gör det inte det så mycket på en vanlig telefon, då Huawei traditionellt inte gett sig på att köra spel på 1440p-skärmar som en del av konkurrenterna, utan hållit sig runt 1080 pixlar på bredden, vilket på en 6-7-tumsskärm är mer än nog. Då räcker en grafikkrets som presterar 20-30 procent lägre lika bra.

Här måste vi dock räkna med utfälld skärm och (nästan) dubbla antalet pixlar, och försöker vi köra mer grafiktunga Android-spel på den så märks det, med en visst tapp i bildfrekvens. Det är framför allt för media, multitasking, surf och kontorsjobb som den blir användbar.

Bakom de två tunna skärmarna har Huawei lyckats klämma in ett 4 500 mAh batteri. Trådlös laddning har Huawei inte fått plats med, men i gengäld är batteriet väldigt snabbladdat och vi får med en laddare med 85 watts effekt som kan fylla på batteriet till upp emot 80 procent på bara en halvtimme.

Stora och små app-utmaningar

Så har vi till slut mjukvaran. I grunden handlar det om Android 10 och EMUI-gränssnittet, precis som i alla Huawei-mobiler. Utan Googles appar, appbutik och Google Play Services blir det till att tänka på nya sätt gällande en del saker, både för Huawei och för den som vill använda deras nya telefoner.

Huawei Mate Xs startsida
För att få in alla appar du vill ha on de inte finns i Huawei App Galllery gäller det att vara krativ. Här har vi gjort det allra enklaste och lagt upp bokmärken till webbsidor för Instagram, Nordea nätbank, Facebook och ett par tjänster till.  

Vi loggar inte in med Google-konto, utan med Huawei-konto. Men det gör i princip samma sak, ger dig tillgång till en handfull tjänster och profilhantering i molnet. Och vill du föra över kontakter, data med mera från en annan mobil har Huawei bra verktyg för det.

Den stora utmaningen är att Google Play Services som en del appar använder sig av inte går att köra, och att Googles egna appbutik inte finns, utan du får istället Huaweis App Gallery. Den saknar i dagsläget en hel del av de vanligaste och viktigaste apparna. Huawei jobbar givetvis på att få in så många som möjligt av apparna du vill ha där, och en del viktiga saker är redan på plats.

Vi hittar till exempel Microsoft Office, Opera, MX Player, Booking.com och en handfull andra appar som vi använder i vardagen. Du ska även snart kunna installera BankID. Den finns i App Gallery redan idag för andra Huawei-mobiler som P30 Pro, men behöver tydligen anpassas lite till Mate Xs först. Men det är givetvis inte en komplett uppsättning appar och risken att du saknar någon enskild är påtaglig.

Fler vägar till apparna

Du kan dock komma åt många viktiga appar på annat sätt. Facebook, Messenger och Whatsapp (för ett nämna några) går att ladda hem direkt från leverantörernas egna webbsidor istället för att gå via Google Play-butiken. Om man vet var man ska leta, de skyltar inte direkt med det. Sedan finns det ett gäng tredjepartssajter och tjänster som distribuerar andra appar du kan tänkas vilja ha.

Det kanske tryggaste är att ladda hem och installera Amazons egna app-butik för Android. Efter att ha loggat in med ett Amazonkonto kommer vi åt ett bra utbud kvalitetsappar, och kan till exempel installera Spotify.

Därefter är skillnaden för en användare avsaknaden av en handfull Google-appar. Flera av dem, som Chrome, Gmail, Google Maps, Google Drive och Google Foto, är mer eller mindre lätta att ersätta. Bra webbläsare och bildgalleriappar finns det gott om, och du kan utan problem fortsätta använda ett Gmail-konto med en annan mejlklient.

Huawei Mate Xs nederkant
Huawei Mate Xs i dubbelvikt läge, komplett med medföljande skyddande skalet.

Formatet hjälper med Google-saknaden

Maps är lite knepigare. Vill du bara se en karta och hitta dig själv på den är Google Maps via en webbläsare ett väl fungerande alternativ. Likaså känner vi ingen stor saknad av en Youtube-app, med fullgott Youtube i webbläsaren.

Mycket annat, som nätbanken, Instagram och SVT Play kör vi utan större problem också den vägen, antingen med webbaserade app-liknande gränssnitt, eller i vanligt webbläsareformat på stor skärm. En sak vi hade önskat oss här är att kunna ställa in webbläsaren så att den känner av om skärmen är ihopfälld eller öppen, så att den kan ladda antingen mobila versioner eller desktop-versioner av webbsidor.

Det Google Maps på webben saknar är funktionell gps-navigator, och det finns i skrivande stund inget uppenbart tredjepartsalternativ som är gratis och lika bra. Välkända Tomtom har slutit avtal om att leverera kart- och navigeringstjänster till Huaweis telefoner, men de är i skrivande stund inte där.

Det blir som du kanske hör lite vilda västern över allt det här, mer öppet och mer förvirrat. Du får jobba extra på att få till en app- och funktionsuppsättning i mobilen som passar dig, och du får räkna med att en del tjänster och appar än så länge är utom räckhåll. Det kommer att ta tid innan Huawei har byggt sin egen distributionskanal så pass stark att avsaknaden av Play-butiken inte blir en viss nackdel. Men omöjligt är det inte.

Huawei Mate Xs är officiellt lanserad för Sverige, men exakt säljstart än inte offentliggjord.

Specifikationer

Produktnamn: Mate Xs TAH-N29m
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Huawei Kirin 990 5G
Processor: 2st x Cortex-A76 2,86 GHz + 2 x Cortex-A76 2,36 GHz + 4 x Cortex-A55 1,95 GHz, dual NPU
Grafik: Mali-G76
Minne: 8 GB
Lagring: 512 GB, plats för nm card
Bildskärm: 8 tum oled, 2480 x 2200 bildpunkter, ihopfälld 6,6 tum 2480 x 1148.
Kameror: 40 megapixel + 16 megapixel vidvinkel, 8 megapixel telefoto med led och tof bak
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 5, bluetooth 5, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: EMUI 10 baserat på Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 500 mAh, 12h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 15h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 16,1 x 14,6 x 0,6-1,1 cm uppfälld, 16,1 x 7,85 x 1,1 cm ihopfälld
Vikt: 300 gram
Rek. pris: 25 990 kr

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 475 819 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 602 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 5 590 poäng
Androbench, lagring: 1 761,87 MB/s

Betyg: 3 av 5

Huawei Mate Xs 5G (8GB RAM) 512GB

Bästa pris just nu: 21999 kr