Vi testade Xgimi Halo första gången i februari 2020. Testad igen i februari 2022 efter att företaget släppt ny mjukvara som fixar tidigare buggar.

Testad produkt: Xgimi Halo
Pris: Från 8 790 kronor hos Prisjakt

När vi packar upp den nya projektorn från Xgimi tror vi först att det är en liten portabel högtalare. Den är aningen större än en Sonos One, och det står Harman Kardon på sidan av enheten vilket bådar gott för ljudet. Men detta är en liten projektor, ett segment som återigen verkar ha fått ett litet uppsving. I alla fall har ett gäng tillverkare tagit fram nya portabla modeller, huruvida de säljer något låter vi vara osagt.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Om du är ute efter en projektor att ta med till landet eller kanske till kompisens fest, då är den här lilla krabaten faktiskt riktigt intressant. Bilden är okej och går att blåsa upp stort om du har möjlighet att mörklägga, och ljudet funkar även om du inte får till den där hemmabiokänslan. Men nu när tillverkaren fixat buggarna i mjukvaran gillar vi Halo!

Positivt

  • Grymt koncept
  • Ljudlös och snygg
  • Bra batteritid
  • Hög ljusstyrka

Negativt

  • Dålig stereobredd i högtalaren
  • Dyr

Ljusstark och ljudlös

Det som är speciellt med den här projektorn är att den använder sig av dlp-teknik och att den skjuter ut 800 ansilumen. Helt jämförbart med stora hemmabioprojektorer om vi blickar tillbaka 5-6 år innan smart-tv:n i stort sett tog död på segmentet.

Vi har sett ett gäng ljussvaga led-projektorer passera testlabbet de senaste åren, utan att någon egentligen lämnat avtryck på redaktionen, men när vi drar igång den här maskinen slås vi direkt av att de levererar ljusstark bild i stort format. Trots det kompakta formatet är den här projektorn även i stort sett ljudlös vilket är fascinerande. Lampans brinntid är specificerad till 30 000 timmar vilket är väldigt bra.

Test Xgimi Halo

Efter initialt snabbtest på en vit vägg på kontoret plockar vi hem projektorn för att testa den i ett riktigt vardagsrum med bioduk (en portabel vit 180-tums duk från Euroscreen). Halo hoppar snabbt igång och ställer fokus automatiskt. Keystonekorrigering kan också ske automatiskt, däremot kan vi inte flytta bilden utan här är det placeringen som styr. En klassisk nackdel jämfört med lcd-projektorer som brukar erbjuda både generös zoom och optisk linsförflyttning.

Vi kopplar upp projektorn mot vårt trådlösa nätverk och loggar sedan in med ett Googlekonto. Därefter får vi tillgång till massor av appar och vi kan synka kalender och övrigt innehåll från kontot. Det är även smidigt att ha flera konton kopplade till projektorn och växla mellan dessa. Fjärrkontrollen är en liten plastig sak som gör sitt jobb, och den har inbyggd mikrofon som används om du vill aktivera röststyrning med Google Assistent.

Bild och ljud brister

Det här är helt enkelt en riktigt intressant produkt som dock dras med två nackdelar: bilden och ljudet. Ganska kritiska punkter i en portabel projektor, med andra ord. Men så blir det också orättvist att jämföra den här modellen med en klassisk 10-kilosklump som är gjord för takmontering i ett hemmabiorum.

Dlp-tekniken i sig bygger på ett snurrande färghjul, och om detta inte är snabbt nog kan det bli ansträngande för ögonen att titta på bilden. Den så kallade regnbågseffekten går enkelt att se om du vet vad du ska titta efter, men den är inte jättestörande.

Däremot är inte kontrasten i närheten av de större lågprisprojektorerna som passerat testlabbet, och färgerna är inte heller speciellt naturtrogna. Visst, alla är inte lika kräsna som undertecknad som levt med projektor i många år, men det blir väldigt tydligt i hudtoner.

Projektorn har samtidigt få inställningar för bilden. Under ljusstyrka kan du välja mellan några olika lägen som samtidigt har helt olika vitbalans. Ett av dessa lägen har separata RGB-kontroller, men vi får aldrig till övertygande färger hur vi än justerar. Och detaljer i mörka scener grötar ihop.

Som tur är finns ett bildläge för gaming, då kan du spela Xbox på 120 tum vilket är mäktigt. Använder du något annat bildläge blir det på tok för mycket lagg för att vi ska ha en chans i Call of Duty.

Lägre ljusstyrka på batteridrift

Värt att nämnas är även att den specificerade ljusstyrkan gäller när du har projektorn ansluten med elkabel – så fort vi växlar till batteridrift sänks den markant. Inte så att du inte kan titta på bilden, men du bör ha rummet ordentligt mörklagt. Batteriet håller i närmare fyra timmar när vi bränner några avsnitt av Yellowstone.

Samtidigt är det lite dålig stereobredd i ljudet; det låter verkligen som att allting kommer från en liten box. Vilket det ju också gör, men i stort sett alla partyhögtalare vi testat i den här storleksklassen har gett bredare ljudbild.

Första gången vi testade den här projektorn var vi tvungna att manuellt inaktivera Dolby Pro Logic från Apple TV:n eller mobilen vi använde som källa, annars började de inbyggda högtalarna att knastra och tjuta. Efter den senaste uppdateringen är detta problem inte längre kvar. Nu kan vi ansluta vilken källa som helst och spela upp från.

Test Xgimi Halo

Ljudutgången på baksidan är ett plus i kanten. Att spela musik i projektorn från en bluetoothkälla fungerar bra.

Specifikationer Xgimi Halo

Testad: Februari 2020 och februari 2022.
Tillverkare: Xgimi.
Projektionsteknik: Dlp.
Upplösning: 1080p.
Ljusstyrka: 800 Ansilumen (nätansluten).
Lensshift: Nej.
Zoom: Nej.
Högtalare: 2 st 5W Harman Kardon.
Anslutningar: Hdmi (2.0), Usb, 3,5 mm stereo ut.
Nätverk: Wifi, bluetooth 4.2.
OS: Android TV.
Batteritid: 4 timmar (film).
Övrigt: Inbyggd Chromecast.
Testad produkt: Xgimi Halo.
Pris: Från 8 790 kronor hos Prisjakt

Betyg: 3 av 5