Samsung Galaxy S20 är verkligen en intressant mobil, full med det allra senaste i smartphoneteknik. Inte minst i kameran, som imponerar med jättesensor i huvudkameran, smart ai och extra kraftfull zoomfunktion.

Men det är inte den första telefonen som erbjuder 5x optisk zoom och optisk/digital hybrid som gör att du kan spionera på folk en halv kilometer bort. Huawei P30 Pro var först med det förra våren, och i höstas kom en liknande kamera i Xiaomi Mi Note 10.

Så vi bestämde oss för att ta reda på om Galaxy S20 Ultra är unikt bra på just detta, eller om det redan var gjort – och kanske bättre. Vi tog helt enkelt de tre mobilerna och plåtade en serie testfoton med olika inzoomning. Utöver zoomnivå så var all automatik och standardinställningar på telefonerna påslagna.

Slutresultatet talar för sig själv. Men hur man anlände där gör också skillnad. Telefonerna kan vara olika smidiga på att hantera zoom i vardera kamera-app, de kan vara olika snabba på att hitta rätt fokus i en inzoomad bild, och ha olika bra stabilisering. Inzoomat förstärks varje liten ostadighet lika mycket som bilden förstoras, så det blir en viktig faktor.

Här är deltagarna i trekampen, och lite fakta om deras zoomkameror:

Huawei P30 Pro

5x optisk zoom med liggande persikopdesign. 8 megapixel 1/4 tums sensor. Optisk bildstabilisator. 10x hybridzoom. Upp till 50x digital zoom.
Lanserad: Mars 2019.
Aktuellt pris: 5 990 kronor.
Köp här5 990 kronor hos Webhallen.

P30 Pro

Huawei P30 Pro var första mobilen som implementerade en kamera av denna typ i förra vårens flaggskepp. Höstens Mate 30 Pro sägs ha ännu vassare superzoom (och uppgraderad kamera rent allmänt), men den släpptes aldrig i Sverige.

P30 Pro kombinerar en 40 megapixel huvudkamera som utmärker sig med extra bra mörkeregenskaper, en 20 megapixel vidvinkelkamera och 5x-zoom med en 8-megapixelsensor bakom. Bra optisk zoom tar mer plats än vad som egentligen ryms i en telefon. För att rymma den Huawei vinklat optiken 90 grader och riktar in ljuset mot dem med ett prisma.

Gränssnittet har två fasta zoomlägen, 5x som är helt optisk och ett 10x hybridläge. Därefter går det att dra upp digital zoomnivå på en glidande skala manuellt till 50x. På hög zoomnivå får vi vissa problem att hålla kameran stilla. Bildstabiliseringen är effektiv, men har en påtaglig fördröjning. Det innebär att du kan tro att du har motivet i fokus. Men det var för en halv sekund sedan, och helt plötsligt glider sökaren iväg. Träffar vi rätt kan resultatet dock bli ganska så bra.

Samsung Galaxy S20 Ultra

5x optisk zoom med liggande persikopdesign. 48 megapixel. 1/2.0 tums sensor. Optisk bildstabilisator. 10x hybridzoom. Upp till 100x digital zoom.
Lanserad: Februari 2020
Aktuellt pis: 14 990 kronor.
Köp här: 14 990 kronor hos Webhallen
Läs test

Galaxy S20 Ultra

Samsungs påkostade flaggskepp har ett jättekamerahus baktill med tillverkarens nya 108-megapixelsensor, som är en bättre variant av den som sitter i Xiaomi-mobilen, samt en vidvinkelkamera och 5x-zoomen. Vi hittar också en tof-kamera, men det är osäkert om den har någon effekt för zoomfoto, eller bara fungerar för motiv på närmre håll.

Zoomkameran har samma fysiska lösning som Huawei P30 Pro – ett prisma och liggande optik inne i telefonen. Men Samsung har stoppat in en ovanligt stor sensor även här, på 48 megapixlar och en halv tums sensoryta. Tack vare det kan Samsung zooma in mycket bättre digitalt än konkurrenterna kan, och har därför ökat maximala inzoomningsnivån till det dubbla, 100x mot 50x i de andra två.

Att zooma går relativt smidigt. Det finns fasta zoomlägen mellan 5x och 100x som det går snabbt att växla mellan, och en lättanvänd steglös manuell kontroll. Vid nära inzoomning får du ett smart hjälpmedel i form av en ruta i ena hörnet där du ser ett större utsnitt av bilden, så att du kan hitta ditt motiv om det skulle komma ur sökaren. Och det finns det stor risk att det gör om du kör handhållet.

Xiaomi Mi Note 10 / Mi Note 10 Pro

5x optisk zoom. 5 megapixel uppskalat till 8 megapixel. Optisk bildstabilisator. Upp till 50x digital zoom. Separat 12 megapixel 2x zoom.
Lanserad: November 2019.
Aktuellt pris: 5 990 kronor (Mi Note 10)
Köp här: 5 812 kronor hos CDON

Mi Note 10

Mi Note 10 är en telefon med extra många kameralinser. Den har inte bara en vanlig huvudkamera med extra stor 108-megapixelsensor, en vidvinkellins, och zoom. Den har även en separat makrolins och inte en utan två zoom-kameror, en som tar hand om 2x inzoomning och en som zoomar optiskt upp till 5x. Här har vi alltså testat den senare. Den har inte linserna i liggande format som de andra två, utan här har Xiaomi fått packa optiken extra tätt för att få hög nog brännvidd.

Det här är inte en toppspecad flaggskeppsmobil med premiumklass på processorn, utan mer en riktigt bra mellanklassmobil med lyxig design och extra avancerad kamera. Den finns i två versioner, Note 10 och Note 10 Pro med extra minne och lagring. Vi har testat kamerorna i bägge, och de fotar exakt likadant.

Det märks att det är lägre prestanda när vi fotar. Sådant som autofokus och manuell inzoomning går inte lika rappt som i de andra två mobilerna. Över 5x zoom finns det inga fasta zoomlägen. Vi får aktivera en zoom-slider först med pinch-kontroller, och sedan dra den till rätt inzoomning.

Det märks att Xiaomi har lägst upplösning på sensorn bakom telefotolinsen. Vi får inte samma detaljåtergivning på nära håll som i de två andra telefonerna. Däremot gillar vi dess livfulla (om än överdrivet varma) färger och dess överraskande stabila autofokus.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G SM-G988B 128GB Pris vid test: 14985 kr.

Bästa pris just nu: 12390 kr