I höstas lanserade Google sin speltjänst Stadia. I stället för att lagra spelen lokalt på en maskin, med alla systemkrav och annat som medföljer, strömmar Stadia spel över nätet och sköter alla bearbetningar via kraftfulla datacenter. Inga nedladdningar krävs och just smidigheten är ett av de förmodade trumfkorten gentemot traditionella speldatorer- och konsoler.

Test: Google Stadia har enorm potential – och flera brister

I vårt test imponerades vi av hur smidigt tjänsten faktiskt fungerade, men kunde också konstatera att Stadia har ett skriande behov av fler funktioner och speltitlar. Det sistnämnda får nog ses som mest kritiskt – i dagsläget finns här endast 42 redan utgivna eller kommande spel – och även om Google lovar en rejäl tillökning i spelbiblioteket under 2020 så börjar många undra hur det egentligen är ställt med Stadia.

Dessutom saknas så kallade indietitlar, alltså spel utan stora, välkända spelstudior i ryggen. Dessa har ofta rönt stora framgångar på övriga spelplattformar, och Business Insider bestämde sig för att höra med några av utvecklarna hur de resonerar kring Googles speltjänst.

Surftips: Här är alla tjänster Google dödat genom åren

För det första uppger flera av utvecklarna att Googles förfrågan om att lägga en titel på Stadia åtföljts av väldigt låga förslag på ersättningar. Det skapar ett svagt incitament för att lägga tid och resurser på projektet. Tillsammans med det låga spelarantalet och oro kring hur uthålliga Google faktiskt kan tänkas vara med sin spelsatsning bildar det en trio med skäl till varför många utvecklare tvekar.

Krönika: "Här är mitt största problem med Google Stadia"

Google å sin sida svarar med att de spelutvecklare man har kontakt med i nuläget är väldigt positiva och stöttande kring Stadia, och att inte alla aktörer valt att offentliggöra sina planer för spelplattformen ännu.

Google Stadia släpptes som Premiere Edition i november förra året. Då ingick en tre månaders gratisprenumeration på tjänsten för den som köpte ett startpaket. Denna har för de flesta nu övergått i ett betalabonnemang på Stadia Pro, som inkluderar utvalda gratisspel, erbjudanden och bättre tekniska specifikationer till ett pris om 99 kronor i månaden. Det utlovade kostnadsfria abonnemanget har ännu gjorts tillgängligt.