När ett särskilt efterlängtat spel släpps är hajpen runtom ofta stor. Många sitter ivrigt och inväntar sekunden de kan ladda ner spelet och påbörja sin träning i en förhoppning att kunna matcha de bästa i världen. De senaste åren har vi sett flera storsläpp som hotat med att komma in på e-sportmarknaden för att konkurrera med "The Big Three", beståendes av Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 och League of Legends.

Pubg (Playerunknown's: Battlegrounds), Apex legends, Fortnite och Overwatch, bara för att nämna några, är några spel som försökt att ta sig in hos hobbyspelarna och lyckats bra. Men de har dessutom gjort tydliga försök till att bli stora inom e-sportscenen. Alla dessa spel har turneringar och/eller ligor där de bästa i världen tävlar. Dessa matcher är absolut inte bortglömda av fankretsen och de sporadiska tittarna, men har inte riktigt fått den stora exponering som man kan anta att skaparna önskat.

Next big thing?

Visst har det funnits turneringar som brutit detta mönster. Ta Fortnites världsmästerskap som exempel. Denna multimiljon-turnering skapade rubriker i hela världen, men vad har hänt sen dess? Det är här Valorant kommer in i bilden med skaparna, Riot games, som redan vet vad som krävs för att bli en stora inom e-sport. Med League of Legends i ryggen kan man inte påstå att de saknar erfarenhet.

Bara en "stängd beta" än så länge

7 april släppte Riot den stängda betaversionen till spelare som varit tidiga med att anmäla sitt intresse. De följande dagarna var det fullt ös med konstant nya spelare som testade karaktärer, kartlayouten och spelmekaniken. Första veckan hade spelet nästan konstant över en miljon tittare på streamingtjänsten Twitch och även nu efter lite mer än två veckors tid är det fortfarande det mest kollade spelet, trots hård konkurrens från e-sportturneringar inom andra spel.

Första intrycket

Att starta ett spel och direkt gå in och spela med andra människor, efter den obligatoriska träningen, är alltid en intressant upplevelse. Ännu mer så när man vet att de flesta andra spelarna också genomgår sin första match. Valorant känns direkt väldesignat och genomtänkt avseende grafik, vapen och själva kartan vi spelar på.

Valorant

Efter de första rundorna infann sig en liten besvikelse, när hjärnan sa till oss att detta bara var ett tecknat CS:GO. Men strax efter hände något. Folk blev mer och mer bekanta med sina karaktärer och deras förmågor. Helt nya spelsätt uppenbarade sig och vi insåg att Valorant är sitt eget spel.

Ju fler matcher som spelades, desto mindre kändes det som CS och inte alls som en "rip-off". Absolut, vi har grundidén för hur rundorna utspelar sig, med ett anfallande lag som ska placera ut en bomb (kallas för spike i Valorant). De ställs mot ett försvarande lag som antingen försöker neka spike-planteringen eller ska desarmera den innan explosion. Helt klart samma koncept som Counter-Strike, men är det så farligt? Övriga sekvenser i spelet är väldigt annorlunda och karaktärernas förmågor tillsammans med andra aspekter i spelets struktur skapar helt nya intryck.

Valorant

CS eller Valorant? Det är två olika spel

Kort sagt behöver spelarna inte välja. Valorant och Counter-Strike har sina likheter, men det får man förvänta sig av spel som delar samma grundprincip. I framtiden kommer snarare konkurrensen mellan dessa förstapersonsskjutare att framhäva varandras positiva egenskaper. Valve, skaparna av CS, är kända för att vara långsamma med uppdateringar och justeringar av spelet. Men endast tre dagar efter att Valorant släpptes som stängd beta drog Valve till med efterlängtade uppdateringar.

Så skaffar du den stängda betan

För tillfället finns det bara ett korrekt sätt att få tillgång till Valorant. Det är att skaffa ett Riot-konto och sammankoppla det med sitt Twitch-konto. När detta är gjort ska man titta åtminstone två timmar på en godkänd Valorant-stream på Twitch där man kan hålla tummarna för att man får en aktivering "droppad" till sig. Vilka som får aktiveringen är slumpmässigt. Du kan alltså titta på olika streams i flera dagar och ha otur nog att inte få tag på spelet. Men till slut kommer en notis på Twitch att dimpa ned så att du kan börja spela ett av 2020 års mest efterlängtade spelsläpp.

10 spelbara karaktärer

När spelet börjar kan vi välja mellan fem upplåsta karaktärer. Ytterligare fem är upplåsbara efter spelande. 

Valorant

Alla karaktärer har totalt fyra förmågor. Två av dessa köper man i början av rundan. Den tredje varierar en aning beroende på karaktär, men det alla har gemensamt är att du får en användning vid start av varje runda. Sedan skiftar det ifall du behöver betala, invänta en viss tid eller döda ett visst antal fiender för att kunna använda förmågan igen.

Den sista förmågan kallas "Ultimate" och är karaktärens starkaste ess i rockärmen. Denna kräver att du fått ett särskilt antal poäng som du tjänar antingen via elimineringar eller andra uppdrag, till exempel spike-placeringar.

Phoenix

Phoenix

Gillar du att spela aggressivt och gärna letar upp första fajten är Phoenix tillsammans med sina eld-förmågor ett bra alternativ. Med honom kan du chocka motståndarna för att snabbt ta dig in på nya delar av kartan. Phoenix kan även hela sig själv genom att stå i sin egen eld.

Förmågor:

Blaze - Lägger en vägg av eld som löper upp som ett avskärmande hinder mellan dig och obekant mark. Med lite träning lär du dig snabbt att du kan styra väggen att svänga åt vänster eller höger.

Curveball - En simpel chockgranat som du väljer ifall den ska åka åt höger eller vänster. Används bäst runt krön eller varför inte tillsammans med Blaze, som chockgranaten kan åka igenom utan att du själv blir påverkad.

Hot Hands - Ett eldklot som lämnar en ring av eld på marken. Hot Hands skadar både motståndare och även dina lagkamrater. Används gärna för att få spelare att kliva fram från sina gömställen.

Ultimate: Run it back - Är du på väg in i en strid eller vill utforska hur många motståndare som är på ett visst område kan du använda denna förmåga. Du skapar då en klon, som under en begränsad tid fungerar som din karaktär. Allt är som vanligt med undantaget att om du blir dödad så placeras du på din ursprungliga plats. Notera dock att om du dör med klonen kommer din riktiga karaktär att förlora sina sköldar/skyddsutrustning.

Jett

Jett

Hennes främsta förmågor är att kunna vara på ställen man inte förväntar sig och att snabbt kunna byta position. För tillfället finns många platser på de olika kartorna där Jett kan gömma sig, men tänk på att dessa placeringar kan komma att försvinna till dess att spelet släpps på riktigt.

Förmågor

Cloudburst - Kasta en rökgranat som fastnar där du siktar. Detta är den enda rökgranaten i spelet som inte kräver att den ligger mot marken, utan kan även sitta fast på väggar uppe i luften.

Upburst - Du skjuts upp i luften för att kunna ta dig förbi murar eller upp på andra platser. Använd gärna för att stå på ställen dina motståndare inte räknar med.

Tailwind - Istället för uppåt skjuts du framåt för att snabbt ta dig mellan två olika ställen.

Ultimate: Blade Storm - Skapar en massa kastknivar runt dig som sedan avfyras snabbt. Du kan välja mellan att kasta dem en och en eller alla samtidigt. Får du en eliminering med knivarna så får du dem tillbaka.

Brimstone

Brimstone

Spelar du gärna på lite distans och istället styr dina lagkamrater är Brimstone ett bra alternativ. Med hans distans-artilleri skärmar ni snabbt av motståndarna.

Förmågor

Stim Beacon - Sätter upp en cirkel runt det utplacerade området för att ge spelare snabbare eldhastighet.

Incendiary - Skjuter iväg en brandbomb liknande Phoenix Hot Hands.

Sky Smoke - Du får upp en del av kartan där du kan placera ut upp till tre rökgranater med exakt precision. Detta är en viktig del i lagspelet, både på den attackerande sidan och den försvarande.

Ultimate: Orbital Strike - Skickar iväg en massiv explosion som pågår under några sekunder och ser till att eliminera alla fiender som inte hunnit ta sig bort från platsen. Även denna får du upp en karta och kan placera ut attacken på exakt den positionen du vill.

Sova

Sova

Pilbågsskytten Sova kontrollerar motståndarnas position utan att behöva placera sig mitt i korselden. Med honom i laget behövs ingen "Wallhack".

Förmågor

Shock Bolt - En pil som skickar ut en stöt runt området den landar på. Välj om pilen ska studsa eller utlösas vid första träff.

Owl Drone - Flyg iväg med en drönare för att kolla vart motståndarna står, och märk ut dem med små pilar.

Recon Bolt - Skjuter iväg en pil som talar om för medspelarna om någon fiende gömmer sig. Tänk på att pilen inte ser igenom väggar utan behöver ha direkt kontakt med fienden.

Ultimate: Hunter’s Fury - Skjuter iväg vågor av elektricitet som penetrerar både väggar och motståndare. Dessa vågor når över hela kartan och är perfekta för att hålla tillbaka fiender eller eliminera de som gömmer sig bakom väggar när man har ont om tid.

Sage

Sage

Valorants egen helare. I en femmannafront är hon troligtvis den viktigaste karaktären att ha i laget. Med sina läkande effekter kan hon ensam vända en runda till en vinst.

Förmågor

Slow Orb - Placerar ut is på det drabbade området som fryser motståndare som då endast kan röra sig extremt långsamt.

Barrier Orb - Lägg upp en mur av is som varar i 40 sekunder. Muren går att skjuta sönder alternativt hoppa över (endast vissa karaktärer klarar detta).

Healing Orb - Återställ din eller lagkamratens hälsa med denna förmåga och gör er redo för nästa våg av fiender.

Ultimate: Resurrection - Återuppväck en lagkamrat som blivit eliminerad. Detta kan vända en 1 mot 2-situation till ett övertag med full hälsa.

Dessa är de fem första karaktärerna du får tillgång till utan att behöva låsa upp dem. De har alla positiva egenskaper som gör dem perfekta inom vissa situationer. Det kan vara dessa anledningar och taktiska drag som kan ge Valorant en stor möjlighet att lyckas på marknaden som hobby- och e-sportspel.

Övriga karaktärer (upplåsningsbara)

Omen – Mörkrets härskare? I alla fall gillar han skuggor och kan skicka iväg rökgranater på väldigt långt avstånd. Två av hans förmågor kretsar runt teleportering.
Viper – Med olika typer av gasförmågor kan hon spärra av stora områden på kartan för att ensam försvara eller ta över ett område.
Cypher – Gillar du att ha koll på läget kan Cypher tillsammans med sina övervakningsprylar se till att du aldrig råkar ut för ett bakhåll.
Breach – Spelets kanske kralligaste karaktär (alla har dock samma hitbox) är Breach. Med chockgranater och jordbävningar kan han bokstavligen skaka om kartan.
Raze – Med sina granater kan Raze sätta skräck i motståndarna. Bazooka, granater och minor som tar hög skada gör att hon snabbt kan rensa ett område.

Tips och tricks

Valorant

Spraykontroll

I Valorant har du stor fördel att avfyra kortare salvor med skott. Speciellt när du använder starkare vapen som Vandal eller Phantom. Efter 4-6 skott börjar vapnet tappa precision och blir då svårare att kontrollera. Tänk även på att försöka ha hårkorset/siktet där fiender kan dyka upp och gärna i huvudhöjd.

Den öppna rangen

På övningsfältet kan såväl amatörer som vana fps-spelare träna på sikte och reaktionstid. Ställ dig dessutom gärna vid den stora måltavlan och träna in hur de olika vapnen reagerar om du avfyrar fler än 4-6 skott för att motbevisa tipset ovan.

"Wallhack"

Gömmer sig motståndaren bakom ett hörn? Tvivla inte på att försöka skjuta genom väggen. Många väggar går att skjuta igenom och beroende på vapen kan du skada ganska mycket med en träff. Det är också tydligare än i andra fps-spel: Har du möjlighet att nå genom väggen syns ett tydligt kulhål när du skjuter på den.

Studsa dina förmågor mot väggar

Många av karaktärerna har förmågor som gärna används bäst om de studsas mot väggar eller hinder.

Använd dina förmågor

Glöm inte bort att använda diverse metoder för att överraska motståndarna. Även om dina inköpta specialiteter kvarstår till nästa runda trots att du dör så är priset för dem oftast ganska lågt kontra vad du kan tjäna på att använda dem. Gör det till en vana att använda dem regelbundet så fort behovet kan uppstå.

Spela som ett lag

Solospelen är ju härliga att få in. Alla vill vi ha fem elimineringar per runda, men spelet blir både lättare och roligare ju bättre kontakt du har med dina lagkamrater. Berätta var du lägger en rökgranat, vart motståndarna står eller snacka strunt med dina lagkompisar!

Ekonomi

Att ha koll på lagets ekonomi kan göra skillnaden på vinst och förlust. Det är dessutom väldigt enkelt att be om - och ge bort - vapen inom laget.

Glöm absolut inte "ulten"

När du till slut har samlat in poängen som krävs för att använda din ultimate blir det lätt att vilja spara den till det perfekta tillfället. Egentligen är det inget fel på detta, men då den försvinner vid sidbyte, efter de första tolv rundorna, är det bättre att använda den så snart du finner ett behov i strävan att hinna få den en gång till. Alldeles för ofta ser man alla spelare använda sin ultimate under runda tolv. Då i ett desperat försök att den ska göra någon nytta utan någon egentlig tanke bakom det, bara för användandets skull.