Coronavirusets framfart skapar stor oro. I Sverige, som i skrivande stund har 24 bekräftade sjukdomsfall, har sjukvårdsrådgivningen 1177 tvingats kalla in extrapersonal. Kvällstidningarna skriver om renplockade konservhyllor i matvarubutikerna och på arbetsplatser och skolor skickas instruktionsmejl ut angående hur man ska förhålla sig till smittospridning.

Men det gäller fortsatt att sålla kritiskt i flödet av instruktioner och meddelanden. Norska VG rapporterar om ett sms som ser ut att komma från myndigheten Folkehelseinstituttet, FHI, som varnar mottagare om att de kan vara smittade av coronaviruset. I meddelandet ombeds alla som nyligen varit utomlands att hålla sig isolerade och söka kontakt med sjukvården på direkten.

Men sms:et är falskt och syftar troligen till att spä på oron för viruset, eftersom inga potentiellt skadliga länkar följer med i meddelandet. 

FHI bekräftar för VG att det rör sig om en bluff och att man företrädelsevis skickar e-post till norrmän som kommit hem från områden där smittan sprids.

Läs också: Live-kartorna som låter dig följa Coronavirusets spridning på nätet

Coronaviruset har redan renderat stora mängder desinformation och fått nätjättar som Facebook att skärpa sina policyer om vilket coronarelaterat innehåll som får publiceras på plattformen. Även Världshälsoorganisationen, WHO, har gått ut med varningar om att falsk information om coronaviruset cirkulerar friskt på nätet, och gått så långt som att kalla trenden för en "infodemi", vilket syftar på svårigheten att sålla i stora mängder information – såväl riktig som påhittad.