Testad produkt: Sony WH-H910N
Pris: Från 2 592 kronor hos Amazon Sverige

Sony har sedan länge visat var skåpet ska stå och det är väl ingen som tvivlar på tillverkarens kompetens när ämnet hörlurar ska avverkas. WH-1000XM3 hamnar i topp i de flesta jämförelser även då modellen är inne på sitt andra levnadsår.

Rykten om en kommande ersättare är i omlopp och att den kommer att presenteras under IFA-mässan i september är ingen högoddsare. Och kvalitet kostar men priset på 1000XM3 har på senare tid justerats nedåt och numera går det att komma över ett exemplar för en bit under 3 000 kronor.

Läs mer: Sony WH-1000XM3: Hörlurar med brutalt bra brusreducering

Bra prestanda till ett bättre pris

Det är fortfarande en ansenlig summa pengar och är du en frekvent långresenär som inte nöjer dig med något mindre än det bästa finns det ett flertal kompetenta alternativ med en mer attraktiv prislapp, även från Sony och då exempelvis syskonmodellen WH-910N h.ear on 3 som i dagsläget ligger runt 1 000 kronor lägre i pris.

Sony WH-910N

Konstruktionsmässigt liknar modellerna till stor del varandra men WH-910N har en mattare yta och kommer i annorlunda färgsättningar. De är tillika vikbara för att ta mindre plats när de inte används, men kåporna kan inte vinklas utåt, för att göra dem helt platta, i samma utsträckning som i fallet 1000XM3.

Även komfortmässigt finns skillnader: stoppningen i de omslutande öronkuddarna liksom i bygeln är inte lika mjuk och behaglig, vilket har betydelse, inte minst under exempelvis långflygningen.

WH-H910N h.ear on 3
"C"-knappen är anpassningsbar – aktivera telefonens röststyrningsfunktion eller hantera brusreducering och genomlyssning.

Enkelt handhavande

Uppspelningsfunktioner liksom volyminställning sker genom rörelser på den högra kåpans touchkänsliga utsida. Svep med fingret framåt eller bakåt för att byta spår eller uppåt och nedåt för att höja eller sänka volymen. För att pausa eller återuppta uppspelningen trycker du två gånger mot kåpan och samma sak gör du för att svara eller avsluta ett samtal. Precis som på syskonmodellen alltså, och även här kan du tillfälligt inaktivera brusreduceringen samt kraftigt reducera uppspelningsvolymen genom att lägga handflatan mot kåpan. En smart funktion som vi uppskattar.

Likheterna mellan de båda modellerna är således många. Digital brusreducering liksom stöd för Sonys ljudöverföringsteknik LDAC (vilket innebär ungefär tre gånger mer data vid högsta överföringshastighet på 990 kbit/s än via ”vanlig” bluetooth) ger nästintill samma ljudkvalitet som vid trådbunden lyssning.

WH-H910N h.ear on 3
Smidig och användbar app.

Den största egentliga differensen är istället högtalarelementen där WH-910N är bestyckade med 25-millimeterselement och 1000XM3 med 40 millimeters. Skillnaden rent prestandamässigt är som vi upplever det däremot försumbar. Visst, 1000XM3 erbjuder möjligtvis en mer förfinad dynamik och en mer kontrollerad bas, men knappast tillräckligt för att rättfärdiga ytterligare runt 1 000 kronor i inköpspris.

När det gäller aktiv brusreducering vill vi påstå att det är jämt skägg. Båda modellerna använder samma QN1-chip samt dubbla brusreducerande mikrofoner, en framåtriktad och en bakåtriktad. Olika funktioner liksom inställningsmöjligheterna i den tillhörande appen är även de identiska.

WH-H910N h.ear on 3
Vikbar konstruktion.

Omdöme

I slutändan handlar det om tycke och smak. WH-910N h.ear on 3 är ett par riktigt kompetenta hörlurar som vi har svårt att skilja från de namnkunniga WH-1000XM3. De senare erbjuder en skönare komfort och något bättre uppspelningsljud. I gengäld ståtar nykomlingen med en mer spännande design, gällande färgval samt bättre batteritid. Valet är ditt.

Läs även: Jämförande test av brusreducerande hörlurar

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: WH-H910N
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Sony
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Element: 25 mm, dome-typ
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: 35 timmar med aktiv nc
Frekvensåtergivning trådlöst: 20–20 000Hz (44,1 kHz sampling)/20–40 000 Hz (LDAC 96 kHz sampling, 990 kbit/s)
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 255 gram
Rek pris vid test: 3 000 kronor
Pris: Från 2 592 kronor hos Amazon Sverige

plus

Effektiv brusreducering
Användarvänlig app med bra funktioner
Riktigt bra ljud
Batteritid

minus

Något hård stoppning
"Burkigt" ljud vid handsfree-samtal

Betyg: 4 av 5