Mer streaming:


Hollywood älskar katastrofer. Helst globala diton med omfattande konsekvenser för mänskligheten. Det får också gärna vara ett virus som sprids snabbt och som helst skapar monster, men även faktiska sjukdomar går det att göra film på.

Vi listar filmer, serier och dokumentärer som handlar om hur mänskligheten drabbas av otäcka virus av varierande slag med hemska konsekvenser. En del av filmerna är mästerverk andra är… eh, inte så mästerliga, men väl så underhållande. Alla går att streama.

Contagion

Contagion

Efter sin återkomst från en affärsresa till Hongkong dör Beth Emhoff av en mystisk infektion. Några timmar senare insjuknar hennes barn och dör. Så börjar spridningen av en dödlig infektion i Contagion. För läkarna vid U.S. Centers for Disease Control tar det flera dagar innan de inser omfattningen och hur allvarlig denna nya infektion är. När smittspridningen sprids till miljontals människor över hela världen börjar samhällsordningen brytas ner och människor får panik…

Se på SF Anytime här
Se på Apple TV här
Se på Viaplay här

Betyg IMDB: 6,6

Pandemi (dokumentärserie)

Pandemi Netflix

Med kusligt bra tajming har Netflix rullat ut en dokumentärserie om pandemiprevention. Här får vi följa läkare, virologer och smittskyddsexperter som jobbar mot klockan för att förutse och förebygga nästa stora sjukdomsutbrott. Tittaren får resa med över hela världen – från provtagningar i fladdermusgrottor till besök vid enorma matmarknader i Asien. En riktig reality-check i förhållande till de flesta andra alstren på denna lista.

Se på Netflix

Betyg på IMDB: 6,1

Cargo

Cargo

Martin Freeman i huvudrollen i denna lågmälda zombierulle där ett virus förvandlar människor till zombies på 48 timmar. Cargo handlar om en mans strävan att hitta ett nytt hem för sin dotter innan det är för sent. Inte alls en ”oj, vad blodet sprutar”-film utan en snygg och tänkvärd film. Producerad för Netflix, men finns även hos Apple.

Se på Netflix här
Se på Apple TV här

Betyg på IMDB: 6,3

Coronaviruset (dokumentär)

Coronaviruset svt

En australiensisk dokumentär som går igenom vad som hänt med Coronaviruset. Från upptäckt och mörkläggning av de kinesiska myndigheterna, till dagens läge och försöken att kontrollera spridningen.

Se på SVT Play (tillgänglig tom den 21 mars 2021)

Shaun of the Dead

Shaun of the Dead

Shaun (Simon Pegg) och hans bästa vän Ed (Nick Frost) tillbringar största delen av sina liv på lokalpubben The Winchester. När Shauns flickvän gör slut bestämmer sig han för att göra något åt sitt liv för att lappa ihop förhållandet igen. Dessvärre har ett virus smittat större delen av London som nu förvandlats till blodtörstande zombies. Shaun of the Dead är hysteriskt rolig och scenen där Don’t Stop Me Now av Queen spelas är en modern klassiker!

Se på Netflix här
Se på Apple TV här

Betyg på IMDB: 7,9


I Am Legend

I Am Legend

Robert Neville (Will Smith) är en forskare som inte lyckades stoppa spridningen av ett mänskligt skapat virus som slagit ut allt levande. Neville är den sista mänskliga överlevande i det som är kvar av New York City. Under tre år har Neville skickat ut dagliga radiomeddelanden, desperat efter att hitta alla andra överlevande som kan vara där ute. Men han är inte ensam. De infekterade lurar i skuggorna. Neville drivs av endast ett återstående uppdrag: att hitta ett sätt att vända effekterna av viruset med hjälp av sitt egna immuna blod.

Se på Netflix här
Se på Viaplay här

Betyg på IMDB: 7,2

28 Days Later

28 Days Later

Djurrättsaktivister bryter sig in i ett laboratorium med avsikt att släppa schimpanser infekterade av ett virus som orsakar raseri. De ignorerar en forskares varning om att hålla burarna låsta, med katastrofala resultat. Tjugoåtta dagar senare vaknar huvudpersonen Jim upp, ensam på ett övergivet sjukhus. Han upptäcker snart att London är öde. Det här är en berättelse om överlevnad och i slutändan hjältedåd, med fin underton om människans inneboende grymhet.

Se på SF Anytime här
Se på Viaplay här

Betyg på IMDB: 7,6

Carriers

Carriers

I en värld förstörd av ett virusutbrott finner vi Brian, hans flickvän Bobby, hans bror Danny och deras vän Kate, på väg till en strand där bröderna tillbringade sina barndomssemestrar. När deras bil går sönder i öknen stöter de på en man som heter Frank, som försöker få sin dotter till en läkare.

Se på Netflix här - kräver vpn med USA-ip (läs test av vpn-tjänster)

Betyg på IMDB: 6


Outbreak

Outbreak

Ett ebola-liknande virus upptäcks i Afrika 1969. 25 år senare blossar det upp igen. Sam Daniels från amerikanska armén skickas in för att undersöka det. När han återvänder varnar han sin chef för virusets dödlighet. Givetvis tas inte varningen på allvar och under tiden har en apa förts in i USA via ett fraktskepp…

Se på Netflix här – kräver vpn med USA-ip (läs test av vpn-tjänster)
Se på Viaplay här
Se på Apple TV här

Betyg på IMDB: 6,6


Doomsday

Doomsday

Ett dödligt virus sprids över Skottland, det infekterar miljoner och dödar hundratusentals. För att stoppa spridningen agerar myndigheterna genom att sätta landet i karantän. Denna oortodoxa metod lyckas. Tre decennier senare återuppstår viruset i London. En grupp av specialister sänds åter till Skottland för att hämta botemedlet.

Se på SF Anytime här

Betyg på IMDB: 6

Resident Evil

Resident Evil

Ett virus har släppts ut i Umbrellas hemliga anläggning som kallas The Hive. Personalen förvandlas till hungriga zombies och i laboratoriet stryker muterade vilddjur runt. Umbrella skickar in en militär elitgrupp för att stänga ned verksamheten och se till att viruset inte kommer ut. Inte en film som kräver större tankeverksamhet eller engagemang, men gillade du tv-spelet med samma namn – varför inte?

Se på Viaplay här

Betyg på IMDB: 6,7

93 Days

93 Days

När Patrick Sawyer kollapsar vid sin ankomst till Lagos, Nigeria, förs han till sjukhuset med feberliknande symtom. Läkarna konstaterar snabbt att det inte rör sig om malaria. Plötsligt är de i en kamp mot tiden för att begränsa en mycket dödlig sjukdom från att bryta ut och sprida sig i en megastad med en befolkning på över 20 miljoner människor.

Se på Netflix här
Se på Apple TV här

Betyg på IMDB: 6

Return of the Living Dead

Return of the Living Dead

När ett par klumpiga anställda på ett medicinskt lager oavsiktligt släpper ut en dödlig gas i luften får ångorna de döda att börja leva igen. Våldsamt underhållande och mycket splatter när de vandöda i Louisville, Kentucky börjar söka efter sin favoritmat, hjärnor.

Se på Prime här – kräver vpn med USA-ip (läs test av vpn-tjänster)

Betyg på IMDB: 7


Mer streaming: