Testad produkt: Zenkuru Sleep Sound Machine
Pris: 349 kronor hos Coolstuff.

Att komma ned i varv, slappna av och somna i tid är inte alltid det lättaste. Om inte räknande av får, lugn musik, hälsoteer eller andra knep fungerar, vad gör man då?

Ett sätt kan vara att lyssna på så kallade sovljud. Det finns på exempelvis Spotify gott om spellistor med samlingar av ljud som ska vara avslappnande och skänka lugn och ro. Kort sagt, göra en lugn och trött och hjälpa sömnen på traven.

Problemet är att det inte är helt lätt att hitta en spellista som är rätt för en själv och att få den att stänga av sig själv efter ett tag (så den inte spelar hela natten) kan också vara lite knepigt. Dessutom är ju skärmanvändande precis vid läggning allt annat än bra för den som har svårt att koppla av och somna.

Det är här Zenkuru Sleep Sound Machine kommer in i bilden. Med den behövs ingen mobil och den är extremt enkel att använda.

Superlätt att använda

Zenkuru Sleep Sound Machine är en liten (13,5 x 7,5 x 8,5 centimeter) och lätt (250 gram) högtalare med ett antal förprogrammerade sovljud. Den drivs antingen med tre AA-batterier eller med den medföljande strömsladden. Någon annan funktion än att spela upp sovljuden har den inte. Det går exempelvis inte att koppla den till en dator eller en smartphone för att spela upp musik eller annat.

Denna begränsning är både Zenkuru Sleep Sound Machines styrka och svaghet. För begränsningen gör den verkligen superlätt att använda. Det finns en knapp för att slå på och av Zenkuru Sleep Sound Machine och ändra volymen, åtta direktknappar för respektive sovljud (vokalmusik, brus, regn, sommarnatt, vågor, bäckar, fåglar och vind) och tre knappar för att slå på en timer på 15, 30 eller 60 minuter. Det är allt.

För vissa av de åtta sovljuden finns det dessutom olika varianter, så sammanlagt finns det 22 olika ljud att lyssna på och låta sig sövas av.

Så långt fungerar Zenkuru Sleep Sound Machine alldeles utmärkt. Sovljuden är verkligen avkopplande och sövande och fick såväl undertecknad som min normalt sett svårlagda tioåring att somna tämligen omgående.

Ingen superkvalitet

Tyvärr har Zenkuru Sleep Sound Machine även några brister och svagheter (förutom bristen på användningsområden). Till att börja med har den ett lite irriterande brummande från högtalaren. Det är inget högt ljud och det dränks av sovljuden om man drar upp volymen, men vid låga volymer är det störande.

Den har också en ganska hög lägsta ljudnivå, i alla fall för vissa ljud som brus och vokalmusik. Även knappljuden är lite onödigt höga.

Att den är batteridriven är smidigt, men det hade varit bra om den haft ett uppladdningsbart batteri.

Sen går det inte att komma ifrån att priset är lite högt med tanke på den begränsade funktionaliteten. 350 kronor hade känts mer okej om Zenkuru Sleep Sound Machine exempelvis hade haft en inbyggd klocka och kunnat fungera som väckarklocka också.

Men det den gör (att på ett enkelt sätt få en att slappna av och somna) gör den bra.

Omdöme

Zenkuru Sleep Sound Machine är busenkel att använda och är ett effektivt hjälpmedel för den som har svårt att koppla av och somna. Ett lite för högt pris och några småskavanker gör dock att den inte riktigt når fram till ett toppbetyg.

Specifikationer

Produkt: Zenkuru Sleep Sound Machine.
Testad: Mars 2020.
Kontakt: Coolstuff
Mått: 13,5 x 7,5 x 8,5 centimeter.
Vikt: 250 gram.
Strömförsörjning: 3 x AA-batterier eller strömsladd.
Sovljud: Vokalmusik, brus, regn, sommarnatt, vågor, bäckar, fåglar och vind.
Timer: 15, 30 eller 60 minuter.
Färg: Vit.
Cirkapris: 350 kronor.
Pris: 349 kronor hos Coolstuff.

plus

Superenkel att använda.
Effektiva sovljud.

minus

Jobbigt brummande ljud vid låga volymer.
Inget uppladdningsbart batteri.
Hög lägsta ljudnivå.
Ganska dyr.

Betyg: 3 av 5