En ny granskning genomförd av Buzzfeed News visar att Sensor Tower, en populär analysplattform för utvecklare, i hemlighet samlat in data från miljoner användare som installerat deras populära VPN och annonsblockeringsappar till Ios och Android.

Totalt ska det handla om minst 20 appar, inkluderat Free and Unlimited VPN, Luna VPN, Mobile Data och Adblock Focus, varav ingen avslöjade sina kopplingar till Sensor Tower. Sammanlagt ska apparna ha laddats ner över 35 miljoner gånger.

Efter att en av apparna installeras begär de att användaren också installerar ett rotcertifikat. Något som vanligen inte tillåts av Apple eller Google men som Sensor Tower lyckats gå runt genom att detta istället sker via en extern sajt.

Flera av apparna har nu plockats bort från Google Play Store och Apples App Store efter Buzzfeed News granskning. Fler appar håller också på att utredas.

Enligt Sensor Towers mobilchef, Randy Nelson, ska apparna bara samlat in anonymiserad användardata och inte spårat eller sparat någon känslig data från användare eller andra appar så som webbläsare. Anledningen till att Sensor Tower inte klargjorde att de ägde apparna säger Randy Nelson var på grund av konkurrensskäl.

Du kan läsa Buzzfeed News fulla granskning här.

Läs också: Nu kommer Mozillas vpn-app till Android och Windows