Betyg 5 av 5

Denon Home 250: Omdöme

De nya multiroom-högtalarna är minst sagt efterlängtade. Inget ont om Heos-högtalarna men nog börjar de känns en aning utdaterade. Modern fräsch design, nya spännande funktioner och sist men inte minst – ett sjuhelsikes bra ljud. Med Home-serien står Denon rustade för framtiden. Visst, det är inga billiga pjäser men som så ofta annars får du vad du betalar för.

Positivt

  • Design och användarvänlighet
  • Riktigt bra ljud
  • Förberedd för aktiv röststyrning
  • Två enheter kan användas som höger och vänster kanal i stereokonfiguration

Negativt

  • Kostar en slant
  • Saknar optisk ingång
  • Snabbvalsfunktionen fungerar inte optimalt med Spotify

Testad produkt: Denon Home 250
Pris nu: 5 198 kronor hos HiFi-klubben.

M3 rekommenderarÄven om Sonos fortfarande är den dominerande kraften i segmentet och den tillverkare många förknippar med just multiroom finns det givetvis ett gäng minst kompetenta alternativ att välja bland. Denon, och då med högtalarna i Heos-serien, har sedan länge varit ett av den mest intressanta utmanaren till tronen – både gällande utbud och prestanda. Men Heos-serien har hängt med länge nu och den nya serien är minst sagt efterlängtad och det har hänt en hel del.

Denon Home 250

Nya modeller, nytt namn

I samband med de nya produkterna passar Denon även på att byta namn på sina multiroom-högtalare, även om Heos-tekniken finns kvar. Vi har testat mellanmodellen Home 250 och är stormförtjusta.

Den nya Home-serien består av tre modeller: Denon Home 150, Home 250 och slutligen Home 350. Formmässigt skiljer de sig rejält från de tidigare Heos-högtalarna. Den karakteristiska droppformen har ersatts av en mer traditionell och rektangulär design och de fysiska knapparna är ett minne blott. Nu är det touchpanel som gäller och en del nya funktioner har tillkommit.

Denon Home 250
Diskantenheter positionerade för att ge den bästa möjliga ljudspridning.

Home 250 är rakt av en ersättare till Heos 5 (och till viss mån även till Heos 3) inte sett bara till storlek, utan även när det gäller bestyckningen som består av två 4-tumsbasar, en passiv 5,25 tum slavbas på baksidan samt två 20 millimeters diskanter. Men frekvensomfånget är utökat liksom i viss mån även kabinettets interna volym.

Busenkel installation

Högtalaren är klädd i ett grovt tyg runtom och förmedlar både elegans och exklusivitet. Riktigt snygg om du frågar oss, och anrättningen toppas av en glasliknande touchpanel på ovansidan. Den tillhörande appen är densamma som tidigare (Heos) och installationen är numera en barnlek. Den tidigare något omständliga proceduren där du var tvungen att ansluta din smartphone via 3,5 millimeters aux-ingången alternativt via lan-anslutningen för att implementera högtalarna i ditt nätverk är numera historia.

Här behöver du bara förse högtalaren med strömförsörjning och trycka in ”connect”-knappen på högtalarens baksida. Efter ett par sekunder dyker enheten upp i appen och därefter kan du namnge den och eventuellt para ihop den med ytterligare en identisk högtalare om du vill separera höger och vänster kanal för en äkta stereokonfiguration.

Kompatibla med tidigare modeller

I kombination med Denons trådlösa subwoofer kan du även skapa ett 2.1-system med seismisk bas – eller varför inte använda dem som surroundhögtalare i ditt hemmabiosystem? De nya högtalarna är givetvis kompatibla med de äldre Heos-enheterna så det inga problem att integrera dem i ett redan befintligt system.

Touchpanelen med reglagen för ljudstyrka och play/paus aktiveras och lyses upp när du närmar dig med handen. Någon sensor för att byta spår finns inte utan det får du styra via uppspelningsenheten. Däremot finns tre snabbknappar som kan programmeras för exempelvis favoritinternetradiokanalen eller olika spellistor från exempelvis Spotify.

När det gäller det sistnämnda upplever vi emellertid ett problem – varje gång vi vill spara en spellista, låt oss säga under snabbval ”1”, lagras denna lista under alla tre snabbval. Vill vi spara en annan lista under någon av de övriga två snabbvalen, ersätts den tidigare och den nya tar över samtliga snabbval. Tillverkaren har tyvärr unget svar på om eller när detta kommer att lösas.

Bortsett från denna lilla fadäs så har bra blivit bättre, helt enkelt. Nu krävde i och för sig de tidigare högtalarna inte heller alltför mycket hjärnkapacitet av sin användare, men den nya touchpanelen är ändå en klar förbättring.

Denon Home 250
Appen känner vi igen sedan tidigare – logisk och välfylld med funktioner.

Högtalaren kan i nuläget även styras via Siri, Alexa eller Google Assistent via kompatibla enheter, men den har även inbyggda mikrofoner och är förberedd för aktiv röststyrning, en funktion som kommer att aktiveras via en uppdatering någon gång under 2020.

Denons multiroom har alltid låtit oförskämt bra, och sedan tidigare erbjudit stöd för filformat av hög kvalitet, såsom alac, flac och wav-filer upp till 192kHz/24-bit, likaså ett brett utbud av kompatibla streamingtjänster – Spotify, Amazon Music HD, Apple Music, Deezer, Tidal samt TuneIn för att nämna de vanligaste, och högtalarna kan även kommunicera via bluetooth och stöder Airplay 2. Något Home-högtalarna saknar är däremot en optisk ingång för en smidig tv-anslutning.

Ljudprestandan är riktigt bra och det gäller oavsett om du har en enskild högtalare eller två i en stereokonfiguration. Det senare är givetvis att föredra, men överlag presterar Home 250 bättre än föregångaren HEOS 5 över hela registret, vilket är ett riktigt gott betyg. Den största skillnaden noterar vi i det nedre frekvensområdet med en imponerar basåtergivningen – träffsäker, blytung och skapar en enorm närvaro.

Specifikationer

Modell: Home 250
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Denon
Element: 2x 0,75-tums diskantenhet, 2x 4-tums basenheter, 5,25-tums basradiator
Anslutning: Wifi 802.11a/b/g/n (2,4 GHz/ 5 GHz), analog ljudingång (aux), bluetooth, Inbyggt HEOS för multiroom, Bluetooth och AirPlay 2
Tjänster: Spotify, TIDAL, Napster, Deezer m.fl.
Aktiv röststyrning: Nej, men är förberedd
Spotify Connect: Ja
Mått: (B x H x D): 295 x 216 x 120 millimeter
Vikt: 3,7 kilo
Rek. pris vid test: 5 398 kronor .
Pris nu: 5 198 kronor hos HiFi-klubben.

Betyg: 5 av 5