Xiaomi lanserar väldigt många mobiler i mellan- och bättre budgetklass, som dels är ganska lika varandra i funktion, prestanda och pris, dels har ett förvirrande sätt att namnge dem. Utöver Mi och Mi Mix, som får ses som flaggskeppen har vi, Mi Lite, Mi Note, Redmi och Redmi Note, som alla verkar uppta mer eller mindre samma budget-till-mellanklass-utymme. Och några heter Pro, ibland utan att vi först sett en vanlig icke-Pro-modell.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Xiaomi levererar ytterligare en prisvärd mellanklassmobil. Denna gång med lyxigt utseende, men ingenting kvalitets- och funktionsmässigt som drar uppmärksamheten till sig, vare sig positivt eller negativt. Seg lagring som påverkar vardagsprestanda är kanske det som stör oss mest. Ett stort batteri kan vara dess bästa egenskap. Det behövs dock med en ganska energikrävande skärm.

Positivt

  • Snyggt yttre.
  • Snabb nog för det mesta.
  • Stort batteri.
  • Bra kamera för pengarna.

Negativt

  • Långsam lagring.
  • Måttlig högtalare.
  • Ganska stor och tung.
  • En hel del bloatware.

Testad produkt: Redmi Note 9 Pro
Pris: 3 188 kr hos Cdon.

Så var passar Xiaomi Redmi Note 9 Pro in i allt detta? Till att börja med är det en mobil som prismässigt placerar sig precis mitt i mellanklass, med rekommenderat pris på 3 490 kronor. Det är samma pris som 4g-versionen av Mi 10 Lite och Mi Note 10 Lite, och bara aningen dyrare än Redmi Note 9S, alla släppta i år.

Förvirrat och för många? Det är bara förnamnet. Och det gör det svårt för just denna mobil att sticka ut, både i mellansegmentet i allmänhet, men också bland andra Xiaomi-lurar. Den gör ett tappert försök med en tilltalande design som andas premiumklass med Gorilla Glass både framtill och baktill. Ramen som håller samman sidorna är dock i plast, men känns stadig och har en snygg matt finish. Telefonen säljs i tre färger, den grå med ett vagt blått skimmer som vi testat, en vit och en blågrön modell.

Baktill sitter en centralt placerad, fyrkantig kamerapanel, men ingen fingeravtrycksläsare. Den sitter inte heller under skärmen, utan har blivit placerad på sidan av telefonen, inbyggd i på-knappen. Det är en lösning vi sett i en del mobiler i år, både billigare och dyrare. Den fungerar bra, men vi upptäckte att vi behövde registrera fler fingrar än vanligt, då det varierar med vilken som vi når knappen med, beroende på hur luren greppas.

Redmi Note 9 Pro
Redmi Note 9 Pro i versionen som heter Interstellar Grey är inte så neutralt grå som Xiaomis egna bilder vill göra gällande. Här skönjer vi en viss blå ton i kanten och framför allt på baksidan.

Inte snabbast i klassen, men snabb nog

Redmi Note 9 Pro har prestanda som mer eller mindre matchar prislappen. Den drivs av Snapdragon 720G, en färsk systemkrets som vi inte haft tillfälle att testa tidigare, då de flesta konkurrenter i denna klass har valt den kraftfullare 765G istället. Men även denna är hyfsat pigg att använda. Med två snabba och sex mer beskedliga kärnor flyter webbläsare, videoappar, Facebook med mera på utan problem.

Enstaka tyngre tillämpningar kan lagga, och både stora appar och dokument kan ta lite tid att hantera. Det beror delvis på att lagringen inte är så snabb. Den är däremot stor. Den modell av telefonen som det finns mest av i svenska butiker har 128 GB inbyggd lagring. Du kan också stoppa i både extra micro sd-kort och dubbla sim-kort i den på en gång.

Kretsen har både stöd för 5g och wifi 6, men det är inget som Xiaomi har implementerat här, utan vi surfar på 4g och wifi 5. Uppkopplingen verkar dock stabil på dessa, och i den här prisklassen förväntar vi oss inte mer. I alla fall inte ännu.

Stor skärm med fin filmkänsla

Skärmen är stor och nästan heltäckande, med ett hål placerat mitt på ovansidan för selfiekamera. Det är en avlång 1080p ips-panel med vanlig 60 Hz bildfrekvens. Den har 20:9-bildförhållande, så du kan se de flesta filmer på den och maska av kamerahålet. Den har god ljusstyrka, men lite blek svärta om vi inte dämpar skärmen till ungefär 50 procent. Ljusstyrkan är jämn, förutom i kanterna med lite flammighet, och speciellt runt kamerahålet.

Den har stöd för hdr10, men saknar stöd för viss drm som gör att enstaka tjänster inte kan strömma sitt hdr-material. Å andra sidan känner vi inte att det gör så stor skillnad då kontrastomfånget inte räcker till för stort nyansdjup. Färger är däremot riktigt snygga, så länge vi håller oss till Standard-läget för färg så ser den ut att ha hög precision, i alla fall inom srgb-skalan, men det innebär också en rätt så varm vitpunkt. Det passar fint för film, men kanske sämre vid daglig användning.

Du kan dock ställa den till läget Mättad för kallare färger men extra intensitet, och Auto som ska anpassar färgskalan efter ljuset i rummet. Här kan du välja mellan varmare eller kallare utgångspunkt, men utöver det finns det inget sätt att kontrollera det själv.

Ljudet är godkänt, men inte så mycket mer än så. Det sitter en monohögtalare i botten, som levererar anständigt ljud men utan särskilt mycket klarhet i diskanten. Vi hör alla bastoner, men det vore lögn att kalla ljudet för särskilt fylligt. Det finns sätt att kontrollera ljudbilden i Xiaomis gränssnitt MIUI, men bara om du ansluter hörlurar. Det kan du göra via analog 3,5-millimeterskontakt, usb-c eller bluetooth, men den stödjer tyvärr varken aptx, aptx hd eller ldac för bluetooth-ljud utan bara enklare standarden sbc.

Redmi Note 9 Pro sida
Redmi Note 9 Pro har fingeravtrycksläsaren på sidan. Det har gjort comeback på senare tid, av orsaker vi inte är helt säkra på. 

Stort, snabbladdat batteri

Med hela 5 020 mAh batteri får vi god driftstid trots en stor och ljusstark ips-panel, och samtals- och standbytid är lysande. Det är bara synd att inte skärmen är en ännu mer strömsnål amoled istället. Då hade den kunnat slå det mesta. Vi får med en effektiv men rätt så massiv snabbladdare, med dess 33 watts-effekt går det snabbt att fylla på några extra timmar vid behov.

Kamerorna baktill är en uppsättning vi sett i många mellanklassmobiler på senare tid. Först en stor huvudsensor, här med 64 megapixlar, som i standardläge tar 16-megapixelbilder. Den tar snygga, färgneutrala bilder med hög skärpa utomhus. I alla fall om vi slår av kamerans ai-läge, som ibland kan vara lite för entusiastisk med att överdriva färger. Kanske är just skärpan lite hög med extra filter pålagt i efterhand, men det märks bara om vi zoomar in i en bild i efterhand.

I varmare ljus inomhus får den lite problem med precisionen och ett visst rödstick. Överraskande nog försvinner det när vi släcker ner ännu mer och fotar i nära mörker. Då får kameran givetvis andra problem med brusighet och skärpa, men det kan åtgärdas med dess nattfotoläge som kör lång exponeringstid och ai-assisterad bildstabilisering. Det är ett långsamt läge, men det ger väl fungerande resultat. Appen har ett 2x-läge, men telefonen har ingen telefotolins, så det är helt digitalt. Vi skulle inte gå över 4x med den, då det snabbt blir brusigt och svårt att hålla fokus. 

Extrakamerorna övertygar inte

Bredvid huvudkameran sitter en vidvinkellins med en åtta megapixels sensor. Den har såvitt vi kan se stort och fast skärpedjup och därmed ingen autofokus. Den har också överlag lite varmare färgtoner än huvudkameran och kan få problem med dynamiken, speciellt om vi fotar i visst motljus. Slutligen har vi en makrokamera på fem megapixel som gör ett dugligt jobb, men inte kommer så nära sina motiv som de bästa vi testat.

Baktill sitter också en fjärde lins, men den är bara en djupsensor som hjälper till med skärpedjupet i kamerans porträttläge. Hur nödvändig den är låter vi vara osagt. Vi får ungefär lika bra bokeh-effekt på huvudkameran som på selfiekameran som inte har en extra lins till hjälp.

Operativsystemet är Android 10, och vi har inga uppgifter om framtida uppdatering till Android 11, men den sägs vara med i Xiaomis interna testande för det. Tillsvidare får vi nöja oss med det nyligen uppdaterade MIUI 11, som har blivit ett par steg smidigare än förr.

Det är dock fortfarande är utmaning att lära sig om du kommer från en annan Android-mobil, med många egenheter i stil, navigering och terminologi utan egentlig anledning annat än att de vill vara annorlunda. Vi skulle också uppskatta om Xiaomi inte pressade in en massa förladdade appar som vi kanske inte är intresserade av.

MIUI 11
MIUI 11 kan bli ett smidigt gränssnitt att jobba i, men det kräver en del manuella inställningar och rensning av onödiga appar. Men Xiaomi är på rätt väg med sin mjukvara.

Väldigt lagom lur

Det här är en telefon som vi varken kan bli särskilt entusiastiska över eller särskilt irriterade på. Den har god byggkvalitet och snygg design, med en blandning av premium- och budget-elelment i konstruktionen. Den har prestanda som slås av en del konkurrenter, men hänger med bra. Batteriet är stort, men borde ha kunnat utnyttjas bättre.

Kameran har imponerande specar, men bara bra funktion på huvudsensorn. Och bild, ljud och uppkoppling gör inte bort sig även om det finns konkurrenter som är vassare på enskilda saker. Står du i valet mellan denna och en drös andra aktuella telefoner i samma prisklass är det lätt att den kommer bort, då det saknas någonting med den som gör den lite extra.  

Specifikationer                           

Produktnamn: Redmi Note 9 Pro 128 GB
Testad: September 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 720G
Processor: 2st Kryo 465 Gold 2,3 GHz, 6st Kryo 465 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 5 makro + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 5 020 mAh, 13h 50min webbvideo (wifi), ca 18h blandad användning (4g), ca 33h samtal (3g)
Storlek: 16,6 x 7,7 x 0,9 cm
Vikt: 209 gram
Rek. pris: 3 490 kr
Pris: 3 188 kr hos Cdon.

Prestanda

Antutu Benchmark: 278 330 poäng
Geekbench 5: 1 769 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 501 poäng
Androbench, lagring: 489,37 MB/s

Betyg: 3 av 5