Betyg 3 av 5

Omdöme

Är du en Pokémon-fanatiker som inte bryr sig om de små monstren kör bil eller spelar memory kommer du med stor sannolikhet fastna för Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX, för det finns en hel del att tycka om här. För alla andra finns det däremot gott om bättre äventyr på Nintendo Switch.

Positivt

  • Mysig grafik
  • Beroendeframkallande upplägg
  • Välkomna förbättringar

Negativt

  • Begränsat upplägg som snabbt blir repetitivt
  • Hysteriskt tråkig bandesign
  • Spelmässigt föråldrat

Testat spel: Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX
Pris: Switch: Från 503 kronor hos Prisjakt.

Fler gamla spel som hottas upp och släpps på Switch – var det verkligen någon som frågade efter det? Med Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX (puh!) har utvecklarna Spike Chunsoft i alla fått kämpa eftersom originalspelet släpptes på den gamla bärbara kompisen Gameboy Advance. Och till en början ser det faktiskt väldigt lovande ut med fin grafik och söta Pokémons. Men det visar sig snart att endast ena foten står i 2020.

pokemon switch

Vilken Pokémon är du!

Svara på frågor om dig själv för att se vilken Pokémon du kommer att bli! Lev livet som Pokémon. Prata och bli vän med med andra Pokémon! Bygg ditt team av Pokémon och kämpa för att rädda världen från naturkatastrofer!

Den officiella säljtexten för Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX är lika hysteriskt banal som den är gullig – vilket faktiskt är en bra beskrivning av hela spelet. Efter att ha fått svara på ett par frågor vaknar vi plötsligt upp i en Pokémon-kropp som sägs passa vår personlighet. I vårt fall visade det djupa psykologitestet att vi är en Bulbasaur, en lövblåsande och giftspottande grodvarelse. Tack för den. Vi får också välja en favorit-pokémon som ska bli vår bästis. Vi väljer så klart Charmander.

Allt väl så långt. Möjligtvis undantaget att vi inte är en Pokémon på riktigt, utan en människa i en Bulbasaur-kropp. För att lösa detta dilemma skapar människo-Bulbasaur och kompisen Charmander en räddningspatrull där de ska rädda försvunna Pokémons, så att… därför! Men trots den knaggliga starten är spelets story faktiskt någorlunda intressant.

pokemon jag väljer dig!

Slumpen bestämmer

Själva räddningsaktionerna utspelar sig uteslutande i grottliknande områden som alla är uppbyggda av mindre rum sammanlänkande av smala korridorer. Eftersom varje område slumpgenereras är bandesignen till och med ännu tråkigare än det låter; det finns ingen som helst finess i banorna och minnesvärda platser saknas helt. Tack och lov är områdena som skapas åtminstone inte lika ologiska och återvändsgränds-fyllda som i originalspelen.

Nya kontroller på gammal teknik

Även kontrollen och funktioner har fått ett lyft i denna remake. Bland annat är menyerna mycket smidigare och kontrollen mer avancerad. Det finns också olika attacker att välja på och det går även att lära sig nya. En annan nyhet är att utforskandet och föremålssamlandet kan skötas helt automatiskt om en axelknapp hålls in. Det enda spelaren behöver sköta själv är striderna. Smidigt om annat görs samtidigt, eller om vi helt enkelt inte orkar leta upp rätt väg framåt.

Tyvärr spelar kontrollförbättringarna mindre roll när spelupplägget är sig likt – ett spelupplägg som kändes gammalt redan 2005. Vi tragglar runt med ett litet tåg av Pokémons i trånga korridorer, samlar några föremål, stannar upp och slåss. Eftersom marken är uppdelat i ett osynligt rutnät och striderna turordningsbaserade känns emellertid minsta rörelse eller attack väldigt styltig. Det är ryckigt, oprecist och tempofattigt.

Dessa begränsningar var acceptabla, och till och med nödvändiga, på en bärbar maskin för ett och ett halvt decennium sedan – men inte idag. Bara för att det är en remake behöver inte föråldrad spelmekanik vara intakt, som till exempel Resident Evil 2 Remake och Shadow of the Colussus har visat med all tydlighet.

myster dungeon dx

Rätt kul, trots allt

Men trots det simpla och begränsade upplägget har vi märkligt svårt att lägga ner Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX. Grottorna må vara ohyggligt tråkiga, men att bege sig längre och längre ner i jakt på nya Pokémons, mer föremål, erfarenhetspoäng och pengar är väldigt beroendeframkallande. Att fickmonster vi besegrat i strid dessutom kan be om att få gå med i vår räddningspatrull gör lockelsen att fortsätta ännu starkare.

Ju längre vi tar oss desto tuffare blir det, och förutom en hälsomätare som tickar nedåt är det också viktigt att hålla koll på hungerätaren. Precis som i de riktiga Pokémon-spelen krävs även PP-poäng för att använda attacker, och när den potten är tömd kan den attacken inte längre användas.

Skulle vi klanta till det och dö, eller förlåt – svimma, förlorar vi både pengar och föremål. För att klara en längre tur krävs därför en välpackad väska med hälsodrycker, mat och PP-påfyllning, för att inte tala om mediciner för diverse åkommor. Det kräver dock lite planering eftersom väskan inte rymmer allt för mycket.

pokemon utforska

Omdöme

Att uppdatera ett över tio år gammalt spel är, som vi sett flera gånger tidigare, ingen dum idé. Speciellt inte om spelet i fråga har Pokémon i titeln. Som väntat har grafiken fått en total make-over och både världen och fickmonstren ser nu riktigt fina ut. Även spelbarheten har förbättrats, men inte alls i samma mån som det yttre. Att både banorna och Pokémon-samlandet är så rotat i slumpen var tveksam speldesign för över tio år sedan – och har knappast blivit bättre med tiden.

Specifikationer

Genre: Äventyr
Testat: Mars 2020
Utgivare: Nintendo
Utvecklare: Spike Chunsoft
Plattform: Nintendo Switch
Pris: Switch: Från 503 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 3 av 5

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX (Switch) Pris vid test: 599kr 503 kr.

Bästa pris just nu: 492 kr