Sonos meddelar nu att deras produkter kommer övergå till ett helt nytt operativsystem. Detta markerar första gången som Sonos gör detta under de 15 år som företaget släppt produkter.

Det nya operativsystemet, Sonos S2, kommer att dyka upp i juni tillsammans med en ny Sonos-kontrollapp. Enligt Sonos kommer operativsystemet ha stöd både för högupplöst ljud och högre bandbredd. Något som kan innebära att hårdvaran kommer att uppgradera från det tidigare 16-bit/48kHz-ljudet som Sonos använt tidigare.

Operativsystemet kommer också ha en ny grupp-funktion som låter dig skapa samlingar av flera Sonos-högtalare som du kan kontrollera samtidigt. Exempelvis en grupp för "hemmabiosystem" med en soundbar, subwoofer och satellithögtalare.

Samtliga av Sonos produkter som släpps efter maj kommer använda sig exklusivt av Sonos S2. Nyare Sonos hårdvara kommer automatiskt att uppdateras till det nya operativsystemet i juni. Det kommer vara möjligt att kontrollera det mesta av Sonos-hårdvara med S2-appen.

Äldre hårdvara som Sonos Bridge, Sonos Connect, Sonos Connect: Amp, Sonos CR200 fjärrkontroll, Sonos Play:5 (första generationen) och Sonos Zone Player ZP80, ZP90, ZP100 och ZP 120 kommer inte vara kompatibel med det nya operativsystemet.

För Sonos-användare som har en blandning av nyare och föråldrad hårdvara uppmanar företaget användarna att antingen dela upp sina högtalare eller titta närmare på deras uppbytesprogram.

Det kommer fortfarande gå att använda äldre hårdvara med den gamla Sonos-appen, som också kommer fortsätta att få säkerhetsuppdateringar. 

Sonos room picker
Foto: Sonos

Läs också: Sonos gör om sågat uppbytesprogram