HMD Global brukar vanligtvis slå på stora lanseringstrumman under MWC-mässan i Barcelona. Denna ställdes som bekant in på grund av oron kring coronaviruset, och först idag eftermiddag höll företaget en videopresentation av de kommande Nokiatelefonerna.

Totalt får vi fyra nya modeller, där vårkollektionen frontas av Nokia 8.3. Det är företagets första 5g-kompatibla smartphone, och enligt HMD Global den mest – tja, globala – till dags dato. Man bäddar för det påståendet med ett större frekvensstöd inom 5g – från 600 MHz till 3.8 GHz – något som ska göra telefonen lättanpassad till internationell 5g-roaming och operatörer över hela världen.

Med en Qualcomms Snapdragon 765G-krets under huven torde Nokia 8.3 5G landa i den övre mellanklassen rent prestandamässigt. I stället valde HMD att trycka hårt på kamerariggen, där vi hittar fyra linser med Zeiss-optik samlade i en cirkulär upphöjning på baksidan.

Den största sensorn ligger på 64 megapixel, och ackompanjeras av en 12 megapixelsensor med ultravidvinkel samt två 2-megapixelsensorer för makro respektive djupseende. På framsidan sitter en selfiekamera om 24 megapixel. På videofronten hittar vi stöd för filminspelning i extra avlångt 21:9-format.

Skärmstorleken landar på 6.81 tum med full hd-upplösning. I lagrings- och minnesväg kan Nokia 8.3 5G väljas med antingen 6 GB ram och 64 gb lagring eller 8 GB ram med 128 GB lagringsutrymme. Några svenska priser har vi ännu inte, men det internationella priset för ovanstående konfigurationer landar på 599 respektive 649 euro. Nokia 8.3 5G släpps någon gång i sommar.

Nokia 5.3
Foto: HMDNokia 5.3.

HMD Global passade sin vana trogen också på att lansera flera prispressade telefoner. Nokia 5.3, till exempel, som kommer att kosta 189 euro. Telefonen drivs av en Qualcomm Snapdragon 665-krets och stoltserar med två dagars batteritid, en uppsättning med fyra kameror och 6.55-tumsskärm. Minnet och lagringskapaciteten är 4 GB / 64 GB och telefonen börjar säljas nu i april månad.

Nokia 1.3
Foto: HMDNokia 1.3.

Ännu längre ned i hierarkin återfinns Nokia 1.3 med ett riktpris om futtiga 95 euro. Det rör sig om en Android Go-mobil med ytterst blygsamma prestanda och en ensam 8-megapixelkamera, men som åtminstone har tillgång till Googles Camera Go-app där funktion för porträttfoto finns. Säljstart är någon gång i april.

Nokia 5310
Foto: HMDNokia 5310.

Årets återupplivade retromobil blir musikmobilen Nokia 5310, som kör Symbian och levereras med mp3-spelare, fm-radio och andra fräsigheter som vi associerar med mobilmarknaden 2007. Telefonen börjar säljas redan nu i mars och då till ett pris om 39 euro.