Betyg 3 av 5

Omdöme

Det här udda telefonen kan vara perfekt för en viss typ av användare, eller helt omöjlig för andra. Mer prestanda behövs inte i vardagen, men vi hade hoppats på bättre ljud och bild. Då hade vi kunnat rekommendera den till fler.

Positivt

  • Jätteskärm
  • Extremt lång batteritid
  • Rent, okomplicerat gränssnitt

Negativt

  • Inte direkt snabb
  • Extra stor och tung
  • Tveksam ljud- och bildkvalitet

Testad produkt: Oukitel K9
Pris: 3 499 kr på E-ville.

Vi känner Oukitel som tillverkare av extra stöttåliga mobiler, men de har också en handfull andra modeller i olika format. De säljs inte på bred front i Sverige, men en del modeller tas in av enskilda butiker, framför allt E-ville som kombinerar det med lokal nordisk support. Därför får de vara med i detta test.

Oukitel K9 är en telefon som verkligen sticker ut i detta sammanhang, och då menar vi rent fysiskt. Den är nära vad vi för några år sedan hade kallat en phablet, med sin jätteskärm på drygt sju tum och en vikt på 232 gram. En stor del av denna vikt är ett enormt batteri på hela 6 000 mAh, och i våra tester levererar det väldigt övertygande batteritid. Vi kan strömma video till den i nästan ett helt dygn oavbrutet. En del andra saker drar lite mer energi, men den är fortfarande extremt långlivad.

Det här är en telefon som du verkligen behöver tvåhandsgrepp för att använda till någonting mer än samtal. Det är en enkelt designad mobil med blanksvart plastbaksida och heltäckande glas framtill. Den kan lätt bli dammig och få fingeravtryck i ytorna, men är enkel att rengöra. Ett skyddande silikonskal medföljer, men andra skal kan vara svåra att få tag på för en så här nischad modell.

Oukitel K9

Vissa kvalitetsbrister

Det stora formatet är definitivt inte för alla. Å andra sidan kan det vara positivt för en del användare, då det gör det extra lätt att navigera på skärmen och skriva på tangentbordet. Och en rolig upplevelse att hala upp den ur fickan för att strömma lite film eller en tv-serie.

Både skärm och högtalare lämnar dock en del att önska. Skärmen är ljussvag, har måttligt färgomfång och tydliga kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar, och högtalaren i botten ger oss tunt ljud utan någon som helst tillstymmelse till bas. Hörlurar rekommenderas.

Oukitel K9 drivs av en Mediatek-krets, Helio P35, med prestanda som ligger i lägre änden i denna prisklass. Den går dugligt att surfa och mejla med, men enskilda sidor och sådant som navigering på Google Maps blir till en småhackig upplevelse. Vi får inte heller tillgång till 5 GHz-wifi, så maximal datahastighet är lite begränsad.

Enkel kamera och smidigt system

Kameran baktill är en enkel 16-megapixlare plus en extra lins för djupseende. Den fotar snyggt i dagsljus, om än med lite detaljbrist på pixelnivå, men du bör undvika mörkare miljöer och inomhusljus på kvällen. Då tappar den mycket i fokus och har endast minimal ljuskompensering.

Operativsystemet är Android 9, med eget gränssnitt, men ett rent och snyggt sådant som visuellt inte skiljer sig mycket från Googles egna. Du får en handfull extra appar som en qr-läsare och en stegräknare, men inga direkta onödigheter.

Oukitel K9
Oukitel K9 bredvid Samsung Galaxy A51.

Är det här telefonen för dig? Tja, det beror väldigt mycket på vilken typ av användare du är. Med evighetsbatteri, jätteformat, och en skärm som är större än den är snygg kan den antingen tilltala eller avskräcka. Vi är glada att den finns. Branschen behöver utstickande alternativ.

Specifikationer

Produktnamn: Oukitel K9
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Oukitel
Systemkrets: Mediatek Helio P35
Processor: 8st Cortex-A53 2,3 GHz
Grafik: PowerVR GE8320
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 7,12 tum ips, 1080x2244 bildpunkter
Kameror: 16 MP + 2 MP djupsensor med led bak, 8 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 4, bluetooth 4.2, gps, nfc
Operativsystem: Android 9 med Oukitel UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 6 000 mAh, 24h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 20h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 17,8 x 8,6 x 0,9 cm
Vikt: 232 gram
Rek. Pris: 3 499 kr
Pris: 3 499 kr på E-ville.

Prestanda

Antutu Benchmark v8: 106 604 poäng
Geekbench 5, cpu: 871 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 475 poäng
Androbench, lagring: 289,21 MB/s

Betyg: 3 av 5