Betyg 4 av 5

Omdöme

Redmi Note 8 Pro levererar mycket för pengarna. Mer prestanda än många dyrare konkurrenter, en kamera som står sig utmärkt i prisklassen och en okomplicerad men tilltalande design.

Positivt

  • Bra prestanda för pengarna
  • Intressant kamera med god kvalitet
  • Design och bygge i nära-premiumklass
  • Extra ljusstark skärm vid behov

Negativt

  • Inte optimal batteritid
  • Måttligt färgomfång i skärmen

M3 rekommenderar

Testad produkt: Redmi Note 8 Pro
Pris2 990 kronor hos Netonnet.

Xiaomi var länge en intressant utmanare, och har växt sig stark allt eftersom tidigare mobiljättar som HTC och LG tappat mark. Det är framför allt i klassen prispressad premium och mellanklass som de imponerar mest, och Redmi Note 8 Pro är ytterligare en bra sådan.

Telefonen finns i fyra färger varav tre ser ut att säljas i Sverige, inklusive vår favorit, en mörkt skogsgrön. Den är inte särskilt kompakt eller lätt, med sin 6,53-tumsskärm och ett 4 500 mAh-batteri som pressar upp vikten till exakt två hekto. För vissa kan det vara för mycket, medan andra välkomnar både extra yta och en lite stadig känsla i handen.

Att det är Gorilla Glass både baktill och framtill bidrar också lite till vikten, men också till en viss premiumkänsla. I underkant hittar vi ett hörlursuttag och en monohögtalare som producerar rent och klart ljud, men utan särskilt mycket tryck och en visserligen hörbar men lite klen bas.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Ljusstark men färgsvag

Skärmen har rundade hörn och droppformad selfiekamera-flärp. Den har någon sorts hdr-stöd enligt specifikationerna, men vi lyckas inte riktigt lura ut enligt vilken standard. Färgomfång och färgkorrekthet är inget för den kräsne, med lite spretiga färger och lite utanför målet för srgb-skalan. Det går dock att justera vitbalansen manuellt, vilket vi rekommenderar. Den är lite väl kall i auto-läge.

Skärmen har testets högsta ljusstyrka, en bra bit över 600 cd/m2 som bäst. Du kommer bara upp i det med automatisk ljusstyrka aktiverat, och det aktiveras bara i starkt solljus, så det blir ingen onödig last på batteriet. Skärmens stora yta gör givetvis sitt på den punkten i alla fall.

Systemkretsen Mediatek Heilos G90T levererar riktigt imponerande prestanda, och gör Redmi Note 8 Pro till en av de mest kraftfulla lurarna i testet. Den här mobilen kan du både köra Office-appar och surfa obehindrat på tunga sidor med, och till och med köra ett och annat lite mer krävande spel, om än inte alla helt problemfritt.

Extra kraft och stor bildskärm sätter dock sina spår på batteriet, som trots att det är extra stort bara kan leverera ungefär genomsnittlig batteritid som konkurrenterna. Lyckligtvis får du med en effektiv snabbladdare.

Övertygande kamera

Kameran likar ett par andra av testets bästa mobiler. Det innebär en stor huvudkamera, här med Samsungs trevliga 64-megapixelsensor, en vidvinkelkamera, en separat makrokamera och en extralins för djupseende som förbättrar bokeh-foto, det vill säga artificiellt kort skärpedjup.

Vi gillar fotoegenskaperna i huvudkameran. Den är skarp och snabbanvänd, med subtil ai-baserad bildförbättring som inte stör, och goda egenskaper både i dagsljus och dunklare ljus inomhus. Möjligen med lite för varma färgtoner, något vi även sett i andra Xiaomi-mobiler. Du bör dock undvika digitalzoomen, då bilden snabbt blir skakig på grund av lite svag stabilisering.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Vidvinkelkameran på åtta megapixlar ger en mer naturlig färg, men tappar tyvärr en hel del i skärpa och dynamik. Makrokameran med sin blygsamma sensor på två megapixlar gör ett godkänt jobb, men bara om ljuset är starkt nog.

Det som sätter pricken över i för denna telefon är priset på precis under 3 000 kronor. Den är inte perfekt, men det är ingen av konkurrenterna heller. Den levererar där det gäller, och det uppskattas.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Redmi Note 8 Pro
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Mediatek Helio G90T
Processor: 2st Cortex-A76 2,05 GHz + 6 st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali G76 MC4
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6,53 tum ips, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 64 MP + 8 MP vidvinkel + 2 MP makro + 2 MP djupsensor med led bak, 20 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), wifi 5, bluetooth 5, a-gps, nfc, ir
Operativsystem: Android 9 med MIUI 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 500 mAh, 9h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 12h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 24h samtal (3g)
Storlek: 16,1 x 7,65 x 0,9 cm
Vikt: 200 gram
Rek. Pris: 2 990 kr
Pris: 2 990 kronor hos Netonnet.

Prestanda

Antutu Benchmark v8: 295 819 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 628 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 455 poäng
Androbench, lagring: 524,09 MB/s

Betyg: 4 av 5