Betyg 3 av 5

Omdöme

Vooni Air Pump fungerar utmärkt som batteridriven luftpump med tryckmätare, särskilt som ett tillbehör i bagageluckan på bilen. Däremot är funktionen som powerbank mer tveksam och lite onödig.

Positivt

  • Lättanvänd
  • Snabb
  • Kan användas på många olika prylar

Negativt

  • Ingen manuell pumpfunktion
  • Stor och klumpig
  • Tveksam powerbank-funktion
  • Dyr

När jag uppgivet undrar varför våra två små barn hittar på en massa stolligheter brukar min fru citera det gamla skämtet ”Why do dogs lick their balls?” (Svaret: ”Because they can!”). Ibland har jag en känsla av att detta gäller även för utvecklingen av nya prylar. Man gör det för att man kan, inte för att det nödvändigtvis finns ett behov.

Lite av en sådan pryl är Vooni Air Pump. Visserligen helt klart en bra produkt, i alla fall pump-delen. Men hur nödvändig är egentligen extrafunktionen som powerbank?

Snabb och smidig

Vooni Air Pump är alltså en batteridriven luftpump med tryckmätare och som sådan fungerar den bra. Tack vare ett antal medföljande adaptrar kan den användas för att pumpa upp allt från olika slags bollar till luftmadrasser, cykeldäck eller däcken på bilen.

Man ställer bara in vilket lufttryck man vill ha (psi, bar, kPa eller kg/cm2), ansluter den till det som ska pumpas upp och trycker på startknappen. Vooni Air Pump stänger sedan av sig när det önskade lufttrycket är uppnått.

Det kan förstås vara lite knepigt att veta vilket det önskade lufttrycket är. Hur många vet på rak arm vad det rekommenderade lufttrycket i en fotboll eller en luftmadrass är? Har man ingen information om det får man pröva sig fram. Vooni Air Pump visar lufttrycket i det som ska pumpas upp när man ansluter den och sedan får man höja stegvis tills det känns lagom fullt med luft.

Pumpandet är snabbt och smidigt, vare sig det handlar om en boll eller bilens däck. Däremot kan man fråga sig vad Vooni Air Pumps egentliga användningsområde är, särskilt med tanke på priset. Har man en mängd bollar som ska pumpas är den förstås bra att ha, särskilt om det är viktigt att de har ett visst lufttryck (en matchfotboll ska enligt Fifa ha ett lufttryck på 0,6 – 1,1 kg/cm fick jag lära mig av Wikipedia). Men för en enstaka boll på landet räcker en manuell pump för en femtiolapp gott och väl.

Samma sak om man ska ut på en cykeltur. Då Vooni Air Pump är både stor och tung (18 x 5,5 x 5,5 centimeter, 340 gram) är det tveksamt om det är något man vill släpa med sig. Men för att fylla upp däcken i familjens cyklar innan avfärd är den snabb och bra.

Det ska också noteras att det inte finns någon manuell pumpfunktion i Vooni Air Pump. Så tar batteriet slut är den alltså obrukbar tills den har laddats igen.

Vooni Air Pump
Det medföljer flera olika munstycken i paketet.

Bäst i bilen

Det Vooni Air Pump funkar bäst för skulle vi vilja påstå är att ligga i bilen, redo att fylla bildäcken med luft. Dels för att detta inte är något man gör för hand, dels för att Vooni Air Pump är lite för stor och tung för att släpa runt, samt att det medföljer en 12 V-laddkabel som enkelt kan anslutas till bilens 12-uttag. Därifrån kan man sedan fylla bollar, luftmadrasser och annat med luft när man är på utflykt.

Men detta gör också att powerbank-funktionen som Vooni Air Pump är utrustad med känns väldigt överflödig. Särskilt då den inte har någon inbyggd laddsladd för att ansluta till mobiler eller annat. För har man tillgång till en bil och laddmöjligheten där har man inte behov av det i Vooni Air Pump. Och är man ute till fots eller på cykel lär man hellre vilja ha en mindre och smidgare powerbank i fickan eller väskan.

Men visst, powerbank-funktionen skadar ju inte. Och det är i ärlighetens namn inte heller det som är Vooni Air Pumps huvudfunktion.

Specifikationer

Produkt: Vooni Air Pump.
Testad: Mars 2020.
Kontakt: Coolstuff, coolstuff.se.
Mått: 18,0 x 5,5 x 5,5 centimeter.
Vikt: 340 gram.
Batterikapacitet: 4 x 500mAh 12,8 V.
Max pumptryck: 150 psi, 10,3bar, 990 kPa, 10,5 kg/cm2.
Luftflöde: 12 L/min.
Övrigt: 12 V-adapter för laddning medföljer.
Cirkapris: 800 kronor.
Pris: 795 kronor hos Coolstuff.

Betyg: 3 av 5