Betyg 4 av 5

Omdöme

Inledningsvis var vi smått skeptiska mot spelet. Vi hade höga förväntningar och blev uttråkade av de repetitiva uppgifterna. Efter cirka fem timmar in händer det dock någonting med spelet. Animal Crossing-andan uppslukar oss och vi sträcker oss efter konsolen så fort vi får chansen. Inte för att sätta oss i timmar, utan bara för att kolla läget på vår ö några minuter i taget. Det är ett spel som vi inte älskar intensivt, men som följer oss genom dagarna i vad vi misstänker en lång tid framöver.

Positivt

  • Humorn!
  • Inga laddningspauser
  • Detaljrikt och välgjort

Negativt

  • Oprecisa kontroller
  • Långsam start
  • Kan ej avsynka med verkliga klockan

Testat spel: Animal Crossing: New Horizons
Pris: Från 515 kronor hos Prisjakt.

M3 rekommenderar

Simulationsspelen, till exempel The Sims eller Farmville, tillhörde länge en kategori som vi nästan skämts över att spela. Den tänka målgruppen har ofta varit unga kvinnor och inte direkt varit en genre som räknas till den traditionella gamern. Men på senare tid har synen på dessa spel förändrats och ett av årets mest efterlängtade spel till Switch hittas just inom den här genren, nämligen senaste tillskottet i legendariska serien Animal Crossing.

Mysigt värre

Animal Crossing kan närmast beskrivas som en blandning mellan The Sims och Stardew Valley, samtidigt som spelet är helt olikt båda titlarna. Spelet inleds med att vi far till en öde ö där vi tillsammans med några trevliga karaktärer ska skapa en trivsam tillvaro. Sakta men säkert bygger vi upp funktioner såsom museum, affärer och flygplats genom att bygga verktyg och samla på oss förnödenheter. Vi dekorerar vårt hem, odlar plantor och skapar relationer med våra grannar.

Låter det trevligt, mysigt och rofyllt? Det är exakt vad Animal Crossing är också! Det finns inte mycket till fiender eller faror på vår lilla ö. Det närmaste vi kommer någon typ av konfrontation är när vi blir stungna av getingar, och inte ens då finns det några större konsekvenser mer än att vi ser lite tilltufsade ut.

Animal Crossing
En stor del av spelet består av att stå och bygga ihop verktyg, möbler, dekorationer, och så vidare.

Animal Crossing är till ytan simpelt. Större delen av spelet går ut på att leta efter råvaror, försvunna ägodelar eller samla djur som sedan ska användas i större projekt.

När vi tar oss genom ön är det knappast någon kvickhet eller precision som krävs från spelaren, och det är tur. Kontrollerna är stundtals frustrerande och diffusa, och ibland inte helt genomtänkta. All typ av interaktion måste ske genom att vi simultant går in i föremålet och klickar på A. Eftersom A även triggar en action med föremålet vi har i handen innebär det här att vi ganska ofta slår in en hov i tältöppningen ett par gånger innan vi hittar in, eller försöker gräva i brevlådan.

Stundtals repetitivt

Under tiden lär vi oss bygga ihop alltmer avancerade verktyg och kan skapa ett bättre och bättre hem. Successivt låses nya funktioner upp på ön, och plötsligt kan vi hoppa över bäckarna eller använda en bankomat. Det går inte snabbt, och stundtals avtäcks de nya aspekterna i spelet så pass långsamt att det hela blir lite långtråkigt. Att skaka på träd för att få tag i pinnar för att bygga den femtioelfte yxan är helt enkelt bara roligt under en begränsad tid.

Animal Crossing
Först flera timmar in i spelet, via inte helt självklara vägar, lär vi oss hoppa över bäckarna.

Någonting som bidrar till Animal Crossings sävlighet är att klockan och årstiderna synkar med tiden i verkliga världen. Dagarna är med andra ord 24 timmar, och spelet följer med i solens ner- och uppgång. Även om det är charmigt skapar det något av ett problem för oss som för det mesta inte har möjlighet att spela dagtid, utan sätter oss ner och spelar på kvällen efter jobbet. Det innebär att vi får nöja oss med att enbart uppleva natten på vår öde ö, vilket snabbt blir lite enformigt. Vi hade önskat valmöjligheten att kunna välja dygnsrytm.

Detaljrikt och laggfritt

Trots sin avskalade yta är det ett otroligt välgjort och detaljrikt spel. Vi upptäcker till exempel att ljudet av vattnet som slår mot marken förändras beroende på vad vi vattnar. Man har även lagt otrolig tid och kärlek på dialogen i spelet, som är fylld med subtila skämt och en underliggande ironisk ton som får oss att älska karaktärerna, från den insektshatande Blathers till giriga Tom Nook.

Animal crossing
Samtliga karaktärer har sin egen unika personlighet, inte sällan med en stor dos ironi.

Laddningstiderna är för det mesta helt omärkbara förutom när vi ska utnyttja online-läget. Här får vi hälsa på och bjuda in vänner till vår ö. Det här är dock ingenting som krävs och den enda egentliga fördelen är om du har en vän med andra resurser – kanske har ni olika typer av fruktträd, som ni kan dela med er av. Har du inga vänner som spelar Animal Crossing eller inte vill betala för Switch Online går det lika bra att köpa en flygbiljett och åka till en slumpmässigt genererad ö för ta del av resurserna där iställe

Animal Crossing: New Horizons

Testat: Mars 2020
Utvecklare: Nintendo
Utgivare: Nintendo
Utgivningsdatum: 21 mars 2020
Plattform: Nintendo Switch
Pris: Från 515 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5