När du ringer in till din husläkare är det fördel om du kan svara läkaren huruvida du har feber eller inte. Till skillnad från de gamla kvicksilver-termometrarna bygger de moderna i stället på ett optiskt system, som mäter värmen som avges av kroppen. Energin som fångas upp omvandlas sedan till celsius. Här är ett gäng aktuella modeller som snabbt och enkelt visar hur sjuk du egentligen är.


Beurer FT85

Febertermometer

Beurer FT85 erbjuder kontaktfri mätning på både panna samt ytförmål som exempelvis nappflaskan. Termometern har en stor tydlig display med blå belysning och individuellt justerbar displaybelysning, som även också visar aktuell rumstemperatur. Vidare har termometern ett minnesutrymme som kan lagra de 60 senaste mätningarna. 

Cirkapris: 205 kronor hos Amazon Sverige


Microlife NC200 Non Contact – mät utan beröring

Febertermometer

Microlife NC200 Non Contact är en termometer som kan användas för att mäta både kroppstemperatur och temperaturen på olika ytor, såsom nappflaskan eller barnets badvatten. Mätningen tas automatiskt när enheten upptäcker att avståndet är mellan 1-5 centimeter (ett system för ”självmätning” visar användaren att enheten är på rätt avstånd). Silent Glow TM-tekniken med färgskiftning för bildskärmar, ger direkt information om den uppmätta temperaturen: Grön display (upp till 37,4 ° C), röd display (högre än 37,4 ° C).

Pris: 296 kronor hos Apotea


Braun No Touch 400 – med koll på åldern

M3 Testar febertermometrar

Braun No Touch 400 är en febertermometer med en ultrakänslig sensor och ett optiskt system som dessutom använder sig av en patenterad ”Age Precision”-teknik – en åldersjusterbar febervägledning som gör en enklare och mer precis avläsning. Termometern har en färgkodad display och nattljus för att enkelt kunna användas även när det är mörkt i rummet och sover den lilla finns även ett tyst läge. Termometer mäter både snabbt med och utan beröring, men kom ihåg att yttre faktorer kan påverka mätresultatet. Visar det sig att barnet har feber rekommenderas ändå en extrakoll med en rektaltermometer.

Pris: 530 kronor hos Amazon Sverige


Omron Gentle Temp 521 - även för barnmat

Test av febertermometrar

Omron Gentle Temp 521 är en snabb digital termometer som kan mäta i öron eller mäta yt- och rumstemperaturen på endast en sekund. För att hjälpa till med avläsningar i mörker finns bakgrundsbelysningen i skärmen, vilket är särskilt praktiskt för föräldrar som vill ta tempen medan barnen sover. Gentle Temp 521 uppfyller europeisk standard för medicinska infraröda termometrar och kan spara upp till 25 mätningar. Smidigt är att den även kan användas för att mäta temperatur på vällingflaskor eller matburkar.

Pris: 339 kronor hos Apotea


Braun Thermoscan7 

febertermometrar

Braun Thermoscan7 är en digital termometer för örat som mäter värmen från trumhinnan med en förvärmd spets. Den här tar även hänsyn till ålder i och med att feber ändras med åldern. Funktionen kallas ”Age Precision” och med en färgkodning i displayen hjälper den användaren att tolka temperaturen för olika åldrar. Minnet lagrar den senaste nio mätningarna, så att du kan följa förändringar av temperaturen över tid.

Pris: 475 kronor hos Apotea


Withings Thermo - synkroniserar med din smartphone

Febertermometrar

Withings Thermo är en beröringsfri febertermometer. Med hjälp av 16 ir-sensorer mäter den din temperatur samt sparar historik från tidigare temperaturmätningar. Denna medicinskt godkända termometer mäter temperaturer från den temporala artären, vilket är där blodet är mest optimalt cirkulerat. Samtliga mätningar synkroniseras automatiskt med din smartphone (IOS eller Android) med appen Thermo. Appen kommer också att ge dig hälsoråd baserat på din ålder.

Cirkapris: 824 kronor hos Amazon Sverige