För ett halvår sedan testade vi träningsklockan Huawei Watch GT 2 och gav den en fyra i betyg. Bland annat gillade vi den bra batteritiden och aktivitetsfunktionerna. Nu är det dags för uppföljaren Huawei Watch GT 2e, en klocka som snarare kompletterar än ersätter föregångaren.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Huawei Watch GT 2e är en lättanvänd och prisvärd träningsklocka med utmärkt batteritid. Fokus är dock i stort sett bara på träningsfunktioner, så den som vill ha en lite mer avancerad smartklocka bör se sig om efter något annat. Men som ren träningshjälpreda är den utmärkt, i alla fall för den som kör Android!

Positivt

  • Utmärkt batteritid.
  • Bra pris.
  • Funktionsrik.
  • Bekvämt sportarmband.
  • Gott om strömsparfunktioner.

Negativt

  • Ingen mikrofon eller högtalare.
  • Inga externa appar.
  • Går ej att svara på meddelanden.
  • Funktioner saknas för IOS.
  • Begränsade inställningsmöjligheter.
M3 rekommenderar

Skillnaden mellan klockorna är huvudsakligen till det yttre. Huawei Watch GT 2e är betydligt sportigare och, gissar vi att tanken är, ”ungdomligare”. Det senare märks inte minst på att urtavlorna har namn som ”Serietidning” och ”Graffiti”. Armbandet är av gummi, sitter tätt ihop med boetten vid fästena och är perforerat för att andas under träningspassen. Dessutom är de två runda knapparna på sidan utbytta mot ett par mer rejäla fyrkantiga knappar.

Ytterligare en stor skillnad är att mikrofonen och högtalaren är bortplockade från klockan (mer om det lite senare).

Många smarta träningsfunktioner

Huawei Watch GT 2e är först och främst tänkt som en träningsklocka. Det går inte att ladda ned fler appar än de som är förinstallerade och av de som är förinstallerade är fokus helt klart på träning. Här finns allt man kan önska för att planera, registrera och utvärdera sin träning. Även allmänt välmående som sömn och stressnivå går att hålla koll på med Huawei Watch GT 2e.

Det mesta går att se direkt i klockan, men för en bättre överblick och mer data är man hänvisad till appen ”Huawei Health”. Det är en lättanvänd och matnyttig app som ger tillgång till mängder av statistik och info om träningspassen. Det är också från appen som många av inställningarna för Huawei Watch GT 2e görs.

Huawei Watch GT 2e
Huawei Watch GT 2e går att få i fyra olika färger.

Dessa inställningsmöjligheter är dock något begränsade. Det går exempelvis inte att styra vad knapparna gör annat än att välja en enda funktion för den nedre knappen. Det går heller inte att lägga in fler än sex favoriter (appar/funktioner som visas när man sveper höger eller vänster på skärmen) och urvalet favoriter är också begränsat. Listan här kan göras ganska lång.

Klockans funktioner är också rätt kraftigt begränsade när det gäller annat än rena träningsfunktioner. Till exempel kan man få upp meddelanden på klockan, men det går inte att svara på dessa meddelanden. Det är inte heller alla meddelanden eller aviseringar som visas korrekt och fullständigt.

Och i och med att mikrofon och högtalare saknas går det inte att använda Huawei Watch GT 2e för att svara i telefon.

Utmärkt batteritid

En fördel med dessa begränsningar är dock att Huawei Watch GT 2e har en utmärkt batteritid. Det finns en mängd funktioner och inställningar för att förbättra batteritiden och med allt optimerat lyckas vi faktiskt pressa den upp i de två utlovade veckorna innan vi behöver ladda den. Men även vid mer normal användning klarar den en hel vecka på en laddning.

Några småsaker vi stör oss på är bland annat att ljusstyrkan är lite för svag när man sätter den på ”auto”. Visserligen går den att höja manuellt, men då drar också batteritiden ned rejält. Gränssnittet i klockan är bitvis också lite förvirrande, i alla fall till en början. Det är exempelvis inte alltid helt tydligt vad knapparna gör i olika lägen och i olika appar.

Det ska också sägas att Huawei Watch GT 2e fungerar klart mycket bättre på Android än på IOS. Bland annat saknas flera rätt viktiga funktioner på IOS som att kunna använda funktionen ”Automatiska stresstest”, lägga till fler urtavlor och möjligheten att lägga till egna låtar.

På det hela taget är dock Huawei Watch GT 2e prisvärd och funktionsrik med utmärkt batteritid, och en träningsklocka vi kan rekommendera!

Specifikationer

Produkt: Huawei Watch GT 2e.
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Huawei, huawei.se.
Anslutningar: Bluetooth 5.1.
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android.
Skärm: 1,39 tum rund amoled.
Mått: 5,3 x 4,7 x 1,1 centimeter.
Vikt: 43 gram (utan armband).
Batteritid: Upp till 14 dygn.
Gps: Ja.
Sensorer: PPG pulsmätare, barometer, accelerometer, gyro, magnetometer, ljussensor.
Minne: 4 GB.
Färger: Svart, grå, röd, grön.
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter.
Cirkapris: 1 990 kronor.
Pris: 1 782 kronor hos Proshop.

Betyg: 4 av 5