I går lanserade Huawei sin nya P40-serie med flaggskeppstelefoner. Kameror och topp-prestanda i all ära – mycket av fokuset i vårt test av P40 Pro låg på det faktum att Huawei numer tvingas förlita sig på egna app-butiken App Gallery och Huawei Mobile Services. Detta på grund av USA:s handelsförbud, som sedan i fjol hindrar den kinesiska tillverkaren från att använda Googles ramverk för mobiltjänster – GMS – i nya telefoner.

Test: Huawei P40 Pro – fokus på foto i nya flaggskeppet

I GMS ingår bland annat Google Play-butiken, varför Huawei nu helhjärtat satsar på sitt eget alternativ. Men då behövs de viktigaste apparna. Och visst verkar det röra på sig. I januari stod det klart att Bank-ID-appen hoppat ombord på Huaweis satsning – och idag landar man ytterligare ett viktigt samarbete: Swish.

– Steg för steg bygger vi ett galleri av appar som är viktiga just för den svenska marknaden – Bank-ID och Swish är exempel på detta. Det säger Huaweis nordiska konsumentchef Jacky Chao i en kommentar.

Analys: P40 är Huaweis viktigaste Europalansering hittills

Pengaöverföringsappen gör andra svenska appar – som Truecaller, Storytel och Bredbandskollen – sällskap i App Gallery från och med att nylanserade Mate Xs och Huawei P40-telefonerna finns att köpa i butik. Detta väntas ske i slutet av april.