Mer streaming:

Det finns många utmärkta serier som varken är amerikanska, brittiska eller svenska. Här har vi grävt fram några riktiga guldkorn bland serier på andra språk.

Giri

Giri/Haji

När Tokyo riskerar att drabbas av ett yakuzakrig åker en japansk polis till London för att hitta sin bror, som är lönnmördare åt maffian. Namnet, omslagsbilden och i viss mån trailern kan få det att se ut som en dussinkrimmare med våldsinslag. Istället är det en serie med en egen ton och med höga halter av medmänsklighet. Superbt spelade sidokaraktärer och en stil som korsar Guy Ritchie med japansk berättarkonst.

Språk: Japanska/Engelska
Genre: Krim/drama
Antal säsonger: 1
Var? Netflix

Läs också! Serier på Netflix: Här är 44 tv-serier du inte får missa

call my agent

Call my agent

Insidan av ett familjeägt filmproduktionsbolag i Paris, skildrat med en rejäl dos ironi och humor. När patriarken i släkten dör utbryter konflikter och skärmytslingar samtidigt som affärerna går sådär. Franska megastjärnor Juliet Binoche, Monica Bellucci och Isabelle Huppert, med flera, spelar sig själva som krävande kunder. Säsongerna är på behändiga sex avsnitt vardera.

Språk: Franska
Genre: Drama/komedi
Antal säsonger: 3
Var? Netflix

Fauda

Fauda
Under mestadels nagelbitande spänning får du följa underrättelseofficeren Doron och hans team under uppdrag att infiltrera och haffa islamistiska terrorister på Israelisk och Palestinsk mark. Vad som kunde blivit en styltig glorifiering av en säkerhetstjänst blir något helt annat då du även får följa palestiniernas vardag samt ”hjältarnas” brister och tillkortakommanden.

Språk: Hebreiska/Arabiska
Genre: Thriller/drama
Antal säsonger: 2
Var? Netflix

Umbre

Umbre

Serie som beskrivits som en rumänsk variant på Sopranos, vilket inte är helt fel ute. Relu lever ett dubbelliv som stadgad familjefar samtidigt som han är hårdför inkasserare och hitman åt maffian. Hans olika yrkesroller blandas successivt ihop och det berömda korthuset knakar väsentligt i fogarna. Ultrarealism mixas med bra historieberättande.

Språk: Rumänska
Genre: Thriller/drama
Antal säsonger: 3
Var? HBO

Our Boys

Our Boys

Mycket omtalad israelisk serie baserad på verkliga händelser som lett till bojkottkampanjer mot HBO då den, enligt belackarna, framställer ortodoxa judar i dålig dager. Vi följer Simon, en israelisk terrorutredare som söker svar i kölvattnet av mordet på en palestinsk tonåring. Här berättas historierna om både judar och araber vars liv för alltid förändrades av en rad fruktansvärda händelser sommaren 2014.

Språk: Hebreiska/Arabiska
Genre: Krim/drama
Antal säsonger: 1
Var? HBO

Empresses in the palace

Empresses in the Palace

Intrigerna i det kinesiska hovet bakom murarna i den förbjudna staden är sägenomspunna. Här får du haka på bakom förlåten och ta del av maktkamp, korruption, förräderi och annat mysigt. Utgångspunkten är det kejserliga haremet där kurtisanerna tävlar om kejsarens gunst, ofta med livet som insats. Uppfriskande med ett kostymdrama förlagt till 1700-talet, men med en helt annan kulturell kontext än vad vi är vana vid.

Språk: Kinesiska
Genre: Drama
Antal säsonger: 1
Var? Netflix

The Sleepers

The Sleepers

Året är 1989. Det sovjetiska imperiet faller sakta sönder. Efter tolv år i exil i London återvänder Marie och Viktor till Prag. De tror att förändringarna som ligger i luften snart ska nå även dit, men i stället försvinner Viktor spårlöst. Spiondrama av bra kvalitet och med ett lite annorlunda perspektiv. Flera experter på det samtida spionaget, både från öst och väst, har bidragit till göra serien autentisk.

Språk: Tjeckiska
Genre: Krim/drama
Antal säsonger: 1
Var? HBO

Hatufilm

Hatufim

Heter även Prisoners of War och låg tidigare uppe på Netflix. Serien är förlagan till en enormt framgångriska amerikanska serien Homeland. Men detta är alltså originalet. Och, i vårt tycke, ett par snäpp vassare på grund av mindre heroism och mer humanism. Två israeliska soldater kommer hem efter 17 år i fångenskap, men blir då föremål för misstankar och utredningar.

Språk: Hebreiska/Arabiska
Genre: Krim/drama
Antal säsonger: 2
Var? Hulu.

Läs också! Jättetest: De bästa vpn-tjänsterna för att surfa anonymt och komma åt blockerade sajter