Mer streaming:

På listan över årets hetaste svenska tv-serier hittar vi inte helt oväntat många mörka krimdraman. Här är serierna vi ser fram emot!

rebecka martinsson

Rebecka Martinsson

Den förra huvudrollsinnehavaren Ida Engvoll ställer sig bakom kameran och lämnar över lämnar rollen som åklagaren som löser brott i Norrbotten till Sascha Zacharias. I säsong två utlovas fyra riktigt ruggiga kriminalfall som Rebecka och polisenheten i Kiruna måste ta itu med samtidigt som hon brottas med sitt förflutna.

Genre: Krim/drama
Premiär: 27 april 2020
Var? C More

Snabba Cash
Filmen Snabba Cash (på bilden ovan) blir tv-serie.

Snabba Cash

Serien utspelar sig tio år efter den populära filmtriologins historia avslutats. Tre nya karaktärer jagar lättförtjänta pengar i Stockholms undre värld. Inte utan vissa förhinder och med hot om våld och död ständigt hängande över sig. Huvudstadens kriminella kretsar har förändrats på olika sätt. Och inte nödvändigtvis till det bättre. Manusförfattare är Oskar Söderlund tillsammans med Jens Lapidus

Genre: Krim/drama
Premiär: 2021
Var? Netflix

White Wall

White Wall

Samproduktion mellan SVT och finska Yle. Vera Vitali (Lisa i Bonusfamiljen) spelar huvudrollen, medan Mattias Nordkvist och Ardalan Esmaili finns på rollistan. Handlingen utspelar sig i ett gruvsamhälle i norra Sverige där världens största anläggning för slutförvaring av kärnbränsle byggs. Efter en sprängningsolycka upptäcks ett mystiskt föremål. Björn Paqualin har skrivit seriens manus.

Genre: Sci-fi/drama
Premiär: Hösten 2020
Var? SVT

Jakten på en mördare

Jakten på en mördare

Stjärnregissören Mikael Marcimain (”Lasermannen”, ”Graven” och ”Upp till kamp”) ger sig i sex avsnitt i kast med journalisten Tobias Barkmans reportagebok om den smått legendariske mordspanaren Per-Åke Åkesson. Bland utredningarna på spaningsgruppens bord finns det mycket uppmärksammade Helénmordet. Helene Lindholm och Lotta Eriksson skrev seriens manus.

Genre: Krim/drama
Premiär: Hösten 2020.
Var? SVT

Måste Gitt

Måste Gitt

Åtta avsnitt som är en fristående fortsättning på historien i den mycket hyllande lågbudgetfilmen med samma namn. Serien utspelar sig i förorten Jordbro söder om Stockholm och har av upphovspersonerna beskrivits som en ”Solsidan – fast i orten”.

Vi får följa huvudkaraktären Metins vidare öde efter att släppts ur fängelset och flyttat hem till sin mamma och lillebror. Ivica Zubac och Marcelo Obon har skrivit manus, medan Ivica Zubac och Abbe Hassan regisserar.

Genre: Drama/komedi
Premiär: Hösten 2020.
Var? SVT

Den tunna blå linjen

Den tunna blå linjen

Inspelad i Malmö och serien utspelar sig i nutid i ett fiktivt Malmö och handlar om sex olika människor vars arbete är poliser. Vi följer dem i deras vardag i samspel med Malmös invånare och övriga samhällsfunktioner i den multikulturella mångbottnade stad som verklighetens Malmö är. Har beskrivits som ett hommage till klassikern ”Spanarna på Hill Street”. Manusförfattare är Cilla Jackert.

Genre: Drama/krim
Premiär: Våren 2021.
Var? SVT.

Expertens tips!

Cilla Jackert
Foto: Emi GunérCilla Jackert.

Cilla Jackert, manus- och bokförfattare som bland annat skrivit ”Spung” och ”Känn ingen sorg”. Har även författat manus till den kommande polisserien ”Den tunna blå linjen”.

– Eftersom jag tyckte mycket om filmen från 2017 ser jag fram emot att titta på ”Måste Gitt” på SVT.