Börjar det bli tråkigt att sitta isolerad hela dagarna? Då har vi den perfekta lösningen för dig – läs en god bok! Här är våra bästa boktips:

Vi hör av oss

Av: Jacob Sundberg
Förlag: Atlas

vi hör av oss

I nio noveller får vi följa olika personer som alla har en sak gemensamt: en anställningsintervju. Förvisso ett beklagligen högaktuellt ämne. Men inte desto mindre kan det pigga upp hjärnan att få perspektiv på den där situationen som vi alla befunnit oss i – och som mycket få finner behaglig. Korthistorierna i Vi hör av oss är förmedlade med en rätt svart humor som vi är välfunnen med tanke på omständigheterna.

Pris: 99 kronor på Adlibris (e-bok)

Helikopterfaktorn

Av: Björn Hedensjö
Förlag: Natur och Kultur

helikopterfaktorn

Journalisten, psykologen och poddaren Hedensjö är så gott som alltid välformulerade på lajv och på pränt. Efter att tidigare betat av ämnet sömn har han den här gången författat en överlevnadsguide för chefer i vår digitala tidsålder. Och det kan ju behövas. I nätverkssamhället (och ekonomin!) är det större skillnad på att chefa och att leda än någonsin. Boken är breddfylld med forskningsbaserade psykologiska och hjälpfulla tips.

Pris: 158 kronor på Adlibris (e-bok)

Nu är det kul igen

Av: Karin Adelsköld
Förlag: Pug Förlag

nu är det kul igen

Komikern och föredragshållaren Adelsköld blev utbränd och det här är hennes självutlämnande resa från utmattning till arbetslust. Eller vi ska nog kallade det arbetsglädje, för författaren tar tag i det här med att ha kul på jobbet: hur viktigt det är och varför. Oavsett om du känner att du är på väg in i väggen, eller bara har tråkigt, är det alltid rätt att emellanåt ta humor på allra största allvar.

Pris: 183 kronor på Cdon

Dom som stod kvar

Av: Thord Eriksson
Förlag: Natur och Kultur

dom som stod kvar

Journalisten, redaktören och författaren Thord Erikssons reportagebok tar dig med till ett Sverige som det talar rätt lite om just nu: asylpolitikens påverkan på såväl flyktingar som medborgare. Förutom unga asylsökare och papperslösa har Eriksson samtalat med vanliga svenskar som är gode män, familjehemsföräldrar, lärare, socialarbetare, kuratorer, fotbollstränare och så vidare. Det är en svidande vidräkning av vad som i framtiden sannolikt kommer betraktas som en skamfläck i svensk historia.

Pris: 114 kronor på Adlibris (e-bok)

Lurad av slumpen

Av: Nassim Nicholas Taleb
Förlag: Pontes

lurad av slumpen

Efter den globala succén med ”Den svarta svanen” är Taleb ansedd som en av samtidens stora tänkare, inte minst i it-kretsar. ”Lurad av slumpen” är en av uppföljarna men som faktiskt skrevs redan 2004. Så detta är en underhållande uppdaterad upplaga om vårt komplicerade förhållande till slumpen och hur vår syn på den kan få oss att förlita oss på felaktig information och ta fel beslut med förödande konsekvenser. Missa inte heller “Antifragilitet” av samme författare.

Pris: 229 kronor på Cdon

God Jul

Av: Jonas Karlsson
Förlag: Bonnier Pocket

god jul

Om du någon gång arbetat i offentlig förvaltning, eller egentligen på vilken halvstor kontorsarbetsplats som helst, så är Jonas Karlssons (ja, det han, skådespelaren!) humorinducerade historia full av igenkänning. Titeln till trots så går det utmärkt att läsa alstret året om. Ett flertal oförglömliga karaktärer och ett stilistiskt flyt gör detta till ett behändigt litet stycke guldläsning.

Pris: 49 kronor på Adlibris (e-bok)

Curly Bracket – Den gömda koden

Av: Tor Moström, Johan Wendt och Peter Bergting
Förlag: Bonnier Carlsen

curly-bracket

En ung föräldralös programmerare är huvudpersonen i en tecknad romanserie som har ambitionen att lära unga (cirka 7-13 år) hur it-system fungerar i grunden. I den första boken går Curly på internatskola där hon lär sig programmera och hittar i ett prov en bugg som leder till att hon får kontakt med en rebellrörelse. Och så är äventyret igång.

Pris: 33 kronor på Adlibris (e-bok)