Läs även: Test av gaming-möss

När du arbetar med en bärbar dator får du ungefär samma fina kroppshållning som Gollum. Det kutas och vrids på alla möjliga otänkbara vis. Med en extern mus kan du växla din arbetshållning och därmed avlasta muskler i skuldra och arm. Och bara för att det är en mus framtagen för spelare betyder inte det att du inte kan arbeta med den – tvärtom! En spelmus har högre precision och har ofta programmeringsbara knappar, som du kan använda när du arbetar med dokument. 


För budget gamern

RGB Mus

A869 är en optisk spelmus med sju knappar som kan blinka med sju olika färger. Just blinkandet är oumbärligt för gamers. Musen har en livslängd på 30 miljoner klick. Den använder en högupplöst optisk sensor för mer exakt kontroll och har tre olika dpi-nivåer: 1 200/2 400/3 200 som kan justeras med en knapp.

Kostar 256 kronor hos Amazon Sverige


Underbarnet

Logitech Prodigy

Logitech G G203 Prodigy 910 är läckert blå, hela åtta gånger snabbare än standardmöss och har en dpi på hela 6 000. Den har även anpassningsbar rgb-belysningen med en palett på 16,8 miljoner färger. Om du tycker att det låter mycket går alltid att stänga av belysningen.

Kostar 280 kronor hos Amazon Sverige


För designers och kodare

MX Master

Logitech MX Master 3 har hög precision och mängder av knappar som du kan programmera att utföra specifika uppgifter. Enligt tillverkaren är den fem gånger mer exakt än en standardmus. Vad det är för standardmus vet vi inte. Men det här ska vara en riktigt arbetshäst, eller mus.

Kostar 813 kronor hos Amazon Sverige


Nytta med nöje

Razer

Enligt tillverkare aktiveras varje klick med ljusets hastighet när du använder Razer Death Adder V2. Vi antar att det är riktigt bra när du ska klicka på skicka-knappen i Outlook. Skämt åtsido, gamingmöss brukar vara mycket mer exakta och hållbara än vanliga pekdon. Switcharna i Razer Death Adder ska tåla upp till 70 miljoner klick. Kan även spara upp till fem olika användarprofiler i det inbyggda minnet.

Kostar 531 kronor hos Amazon Sverige


För magikern

Magic Mouse

Apple Magic Mouse 2 ligger fint i handen och har utrustats med historiens sämsta laddport! Visst, vi gillar att den är laddningdsbar men att den är helt oanvändbar när den laddas… Ska laddas underifrån. Hur tänkte de?! Oh, well. Musen är dock riktigt bra, har multi-touch så du exempelvis kan svepa mellan webbsidor eller bläddra genom dokument. Magic Mouse 2 parkopplas automatiskt med din Mac.

Kostar från 874 kronor hos Prisjakt


Styrplatta med magi

Magic Trackpad

Apple Magic Trackpad 2 har ett inbyggt, uppladdningsbart batteri samt stöd för force touch (datorernas motsvarighet till force choke?). Fyra sensorer gör det möjligt att trycka var som helst på styrplattans yta. De känner också av små skillnader i hur hårt du trycker, så att du kan sätta fingret på fler funktioner. Tar ett litet tag att vänja sig vid, men trots sitt überpretentiösa namn är den riktigt bra.

Kostar från 1 295 kronor på Prisjakt


Hetast

Razer Naga

Razer Naga Trinity har fått sitt namn från en av världens starkaste pepparfrukter. Förutom sitt spännande namn är det här en modulär mus. Du kan sätta fast olika knappkonfigurationer. Välj mellan två, sju eller 12 knappar. Visserligen en spelmus, men tro oss när vi säger att det här är alltid ett bättre alternativ än musen du köpte för 79 kronor på ÖB.

Kostar 615 kronor hos Amazon Sverige


Stål

Steel Series Rival

Steel Series Rival 600 har inte bara en läcker design utan är dessutom fullproppad med spännande teknologi. Dubbla sensorer, reaktionssnabb samt möjlighet att ställa in 256 olika viktkombinationer. Musens switchar har en garanterad livslängd på 60 miljoner klick.

Kostar 667 kronor hos Amazon Sverige


Alla möss moder

Logitech G305

Logitech G305 är sjukt avancerad. Den är ultrakänslig, har lång batteritid, 250 timmar på bara ett aa-batteri, indikatorlampa som påminner dig när 15 procent batteri återstår. Den är väldigt lätt, bara 99 gram. Har sex stycken programmerbara knappar som du ställer in med den medföljande programvaran.

Kostar 396 kronor hos Amazon Sverige


Klassikern

Microsoft Explorer

Den bästa allround-musen är dessvärre utgången men går att hitta med lite tur. Vi pratar om klassikern Microsoft Intellimouse Explorer 3.0. Den låg perfekt i handen, hade perfekt motstånd i knapparna och var alldeles lagom krusidull-lös. Finns tydligen en ny version för 269 kronor. Om du hittar originalet i bra skick, begagnad eller ny – slå till!